Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 12:39

Μεγάλες επιχειρήσεις διάσωσης ζώων όλη τη νύχτα στα μέτωπα της φωτιάς της ΒΑ Αττικής (photos)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συγκινητική ήταν η χθεσινή ανταπόκριση φιλόζωων πολιτών που έσπευσαν να βοηθήσουν δεκάδες ζώα στα μέτωπα της φωτιάς στη ΒΑ Αττική. Από νωρίς το ξημέρωμα της 14ης και μέχρι τις 9 το πρωί σήμερα 15 Αυγούστου, εθελοντικές διασωστικές ομάδες κατάφεραν και απεγκλώβισαν ή μετέφεραν ζώα που είχαν μείνει πίσω σε Καπανδρίτι, Κάλαμο, Βαρνάβα.

Το σκηνικό κόλασης που ξαναζεί η Αττική, κατάφερε για άλλη μία φορά να φέρει στην επιφάνεια τον καλύτερο και τον χειρότερο εαυτό των συμπολιτών μας. Από την μία οι «επαναστάτες» χωρίς αιτία του πληκτρολογίου, οι φιλοκυβερνητικοί, οι αντικυβερνητικοί, οι εντελώς ακυβέρνητοι (και «ακατοίκητοι!) και από την άλλη όσοι παράτησαν την βολή της καλοκαιρινής ραστώνης, για να καψαλίσουν τα πόδια και τα χέρια τους στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Δεν μιλάμε φυσικά μόνο για τους πυροσβέστες, επαγγελματίες και εθελοντές, που επιχειρούν επί 3 συνεχόμενα 24ωρα, άυπνοι, νηστικοί, διψασμένοι, ετοιμόρροποι… Μιλάμε για μία μερίδα συμπολιτών μας, διόλου ευκαταφρόνητη, που ελάχιστη μνεία θα ακούσετε για το δικό τους μέγιστο έργο αυτές τις ημέρες.

Αυτοί που συνήθως χαρακτηρίζονται γραφικοί, άεργοι, τεμπέληδες και ότι άλλο σε *μπιπ* χαρακτηρισμό σας έρχεται εύκαιρο: δεκάδες ενεργοί ακτιβιστές φιλόζωοι. Ναι, εχθές μαζί με τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και την Πολιτική Προστασία, στα ίδια μέτωπα που ο καπνός έκαιγε τα πνευμόνια και η μυρωδιά καμένου και θανάτου απλωνόταν στην ατμόσφαιρα όλης της Αττικής, άνθρωποι κάθε ηλικίας έτρεξαν μέσα στο σκοτάδι να σώσουν οτιδήποτε κι αν σώζεται…

Τρεις τουλάχιστον ομάδες διασωστών φιλόζωων, ενωμένοι για τον κοινό σκοπό,«χτενίσαν» κυριολεκτικά Καπανδρίτι, Κάλαμο, Βαρνάβα, σε όλα τα σημεία που ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αφουγκράζονταν για κραυγές εγκλωβισμένων ζώων, σαρώναν με τα μάτια τους το τοπίο και μετέφεραν σε ασφαλές σημείο όσα περισσότερα ζώα μπόρεσαν.

Δεν ήταν όμως μόνο οι συντονισμένες ομάδες, που πέρασαν πίσω από τα μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. και με κίνδυνο της προσωπικής τους ζωής, έσπευσαν να διασώσουν τα ζώα που κινδύνευαν και με τα οποία κανείς δεν ασχολείται αυτές τις ώρες. Δεκάδες πολίτες, ενεργοί και μη φιλόζωοι, έπαιρναν το πράσινο φως για να μπουν στις αποκλεισμένες ζώνες αποκλειστικά με σκοπό να απελευθερώσουν εγκλωβισμένα ζώα.

Θέλετε από βιασύνη, ή από άγνοια, ή από αδιαφορία, ή από πανικό, πολλοί ιδιοκτήτες παράτησαν πίσω σε αμπαρωμένες αυλές και σπίτια δεκάδες ζώα τα οποία κινδύνευαν, περισσότερο από τα αδέσποτα των περιοχών, να καούν ζωντανά και αβοήθητα.

Όπου υπάρχει πείσμα και θέληση όμως, κερδίζει η ζωή! Μόνο η ομάδα Star-Special Team Animal Rescue-Ειδικη Ομαδα Διασωσης Ζωων που εχθές κατάφερε να συντονίσει την απομάκρυνση 34 ζώων από το σπίτι στο Καπανδρίτι, αναφέρει την διάσωση 40 και πλέον σκύλων, από αδέσποτα κουτάβια μέχρι παρατημένα δεσποζόμενα ενήλικα, καθώς και την βοήθεια απομάκρυνσης δύο γαϊδουριών!

Τα ζώα αυτά συγκεντρώθηκαν από την ομάδα, που ειδικεύεται στις δύσκολες περιπτώσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης, σε δύο αποστολές που κάλυψαν όλη την περιοχή από Κάλαμο μέχρι Βαρνάβα και την ευρύτερη έκταση του Καπανδριτίου. Οι αποστολές συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα και σταμάτησαν για επανασυντονισμό το πρωί.

Την ώρα που η Star-Special Team Animal Rescue «επιχειρούσε» στους Άγ. Αποστόλους, στο Καπανδρίτι βρισκόταν η Πανελλήνια Ομάδα κατά της Κακοποίησης Ζώων μαζί με εθελοντές από την Κηφισιά και την Βαρυμπόμπη και συντονίζαν αντίστοιχη επιχείρηση.

Απόψε το βράδυ αλλά και για τις επόμενες ημέρες, σβήσει δεν σβήσει η φωτιά, οι ίδιοι ξαγρυπνισμένοι άνθρωποι θα συναντηθούν ξανά στα χαρακώματα. Εκεί που πολλοί τους κατηγόρησαν πως ενδιαφέρονται μόνο να βοηθήσουν «ζώα» και όχι ανθρώπους. Ευτυχώς η ΕΛ.ΑΣ., το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία δεν συμφωνούν με τους προαναφερθέντες «ανθρωπιστές».

Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούν ίσης αξίας το έργο των πολιτών αυτών, που δεν πήγαν απλά για «χάζι». Αυτός είναι ο λόγος που τους ανοίγουν το δρόμο, τους υποδεικνύουν σημεία που υπάρχει ανάγκη, τους ευχαριστούν που βρέθηκαν στο πλευρό τους και που μιλάνε για τα πλάσματα που δεν έχουν φωνή, τα οποία εκείνοι δεν μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο εκείνες τις ώρες.

Απόψε θα τους περιμένουν μέσα στη φωτιά. Θα περιμένουν την στήριξη, το νερό, τα σάντουιτς, τα φάρμακα που μετέφεραν αυτοί που νοιάζονται «μόνο για τα ζώα». Θα περιμένουν στο πλευρό τους αυτούς που ενδιαφέρθηκαν και κοινοποίησαν χιλιάδες εκκλήσεις για βοήθεια προς τους πυροσβέστες στα social media.

Απόψε οι εξαντλημένοι διασώστες ανθρώπων και ζώων θα βρίσκονται ξανά εκεί που ήταν και εχθές και προχθές… Οι *μπιπ* φιλόζωοι με τους *μπιπ* πυροσβέστες! Στους υπόλοιπους ευχόμαστε καλές διακοπές και «καλό πληκτρολόγιο». Όσοι άλλοι ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε, όπως μπορείτε, σας παραπέμπουμε στην έκκληση βοήθειας της ομάδας Star-Special Team Animal Rescue-Ειδικη Ομαδα Διασωσης Ζωων.

Υ.Γ. Σας ευχαριστούμε όλους. Κάνατε την κόλαση λίγο πιο υποφερτή…

Της Αλεξάνδρας Ράπτη ( http://www.mediamagazine.gr )