Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 11:54

Προσοχή στις υιοθεσίες ζώων!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Το τελευταίο καιρό πολλοί μας ρωτούν ''γιατί δεν εμφανίζονται οι ενδιαφερόμενοι στα ραντεβού για την υιοθεσία του ζώου'' ή ''γιατί μας το επέστρεψαν μετά από 6 μήνες?''

Δυστυχώς, δεν ζούμε σ έναν ρόδινο κόσμο και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι καλούς σκοπούς. Ακόμα κι αν σας υπόσχονται ότι θα αγαπούν το ζώο, μην εκπλαγείτε όταν το δείτε δεμένο σε καμία κολώνα, να το έχουν εγκαταλείψει!

Η έλλειψη ζωοφιλικής παιδείας στην χώρα μας είναι γεγονός. Γι αυτό,είναι κρίμα να κάνετε κόπο να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το ζωάκι που βρήκατε στο δρόμο και να το πάρει κάποιος που δε θα το φροντίζει σωστά ή θα το εγκαταλείψει στην πρώτη δυσκολία! Άνθρωποι που ασχολούνται με τα αδέσποτα, έχουν να σας πουν πολλές και τρελές ιστορίες...Απ το τι ζητά ο καθένας (''Να χει όρθια αυτιά''...) μέχρι το πώς το βρήκαν πεταμένο σε άλλη περιοχή.

Σ αυτό το άρθρο όσοι χαρίζετε ζώο θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να ''ελέγξετε'' τον ενδιαφερόμενο, πώς να εξασφαλίσετε ότι δεν θα εγκαταλείψει το ζώο και άλλες συμβουλές για μια σωστή υιοθεσία ζώου.

1. Ξεκινάμε με το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα:η συνέντευξη του υποψηφίου.

Όταν δέχεστε κάποιο τηλεφώνημα ή e-mail για το ζώο που χαρίζετε, ρωτήστε πρώτα απ' όλα σε ποια περιοχή μένει ο ενδιαφερόμενος. Ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να καλεί ακόμα και από νησί. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το πάτε εκεί και να δείτε το χώρο, δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί η συζήτηση για την υιοθεσία. Αν σας πουν δε ''στείλτε το με ΚΤΕΛ'', θυμηθείτε ότι το ζώο δεν είναι εμπόρευμα!

Στη συνέχεια,  κανονίστε να ξαναμιλήσετε κάποια ώρα που να είστε σπίτι, με την άνεση σας. Ζητήστε όνομα, καθώς και σταθερό και κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερόμενου. Πολλοί που παίρνουν με απόκρυψη,αρνούνται να δώσουν το τηλέφωνό τους, οπότε δεν ενδιαφέρονται και αληθινά να υιοθετήσουν ζώο!

2. Οι επόμενες σημαντικές ερωτήσεις είναι:

-Αν είναι εργαζόμενος/φοιτητής/άλλο & ποιες ώρες λείπει απ το σπίτι.

Αν δεν υπάρχει χρόνος, πώς πχ θα υιοθετήσει ένα κουτάβι 2 μηνών που απαιτεί προσοχή και φροντίδα? Θα μένει μόνο του 8 ώρες στο μπαλκόνι?

-Αν υπάρχουν παιδάκια & σύζυγος, πόσα άτομα γενικά & αν είναι όλα ενήμερα και συμφωνούν με την απόκτηση ζώου.

Περιπτώσεις που θέλουν άμεσα ένα ζώο για..δώρο στο παιδάκι τους που έχει γενέθλια ή αν δε το γνωρίζει η σύζυγος και είναι..έκπληξη, καλό θα είναι να αποφεύγονται. Αποδεδειγμένα, αυτές οι βιαστικές και απερίσκεπτες υιοθεσίες, οδηγούν σε επιστροφή του ζώου, μόλις περάσει ο ενθουσιασμός. Κι αυτό γιατί δεν έχουν αναλογιστεί τις ευθύνες, τα χρήματα, το χρόνο και τον κόπο που απαιτεί ένα ζώο.

-Αν μένουν σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία.

Μπορεί ο νόμος 3170/2003 να επιτρέπει 2 ζώα σε κάθε διαμέρισμα,δυστυχώς όμως υπάρχουν ιδιοκτήτες σπιτιών που υποχρεώνουν ακόμα και σε υπογραφή συμβολαίου που έχει ως όρο να μην έχει ο ενοικιαστής ζώο. Οι δικηγόροι λένε ότι ο νόμος υπερισχύει οποιουδήποτε κανονισμού της πολυκατοικίας, δυστυχώς όμως αν δεν έχει ερωτηθεί ο ιδιοκτήτης για το ζώο, πολλές φορές απειλεί μετά με έξωση και λίγοι είναι διατεθειμένοι να κινηθούν δικαστικά προκειμένου να κρατήσουν το ζωάκι τους. Επομένως,το επιστρέφουν!

Αν πάλι το ζώο προορίζεται για μονοκατοικία, καλό θα ήταν να υπάρχει σίγουρη περίφραξη, απ την οποία να μη μπορεί να βγει το σκυλί στο δρόμο. Οι δε γάτες, καλό θα ήταν να δίνονται μόνο για μέσα στο σπίτι, γιατί μπορεί να χαθούν πολύ εύκολα από έναν κήπο.

Επίσης, σημαντικό είναι να ρωτήσετε αν υπάρχει περίπτωση μετακόμισης και αν ναι, αν θα έπαιρναν μαζί το ζώο ή το θεωρούν βάρος! Πολλές αγγελίες στα ''χαρίζονται'' αναφέρουν ως λόγο την μετακόμιση! Ένα ζώο είναι μέλος της οικογένειας. Δεν είναι πακέτο να δίνεται από δω κι από κει, επειδή μετακομίζει ο ιδιοκτήτης της σε μικρότερο σπίτι...

Κανονίστε να πάτε εσείς το ζώο στο νέο του σπίτι, για να δείτε το χώρο.

-Πού θα μένει το ζώο.

Υπάρχουν περιπτώσεις που κρίνονται απ τους ζωόφιλους όχι μόνο απαράδεκτες για ένα ζώο,αλλά και αντιβαίνουν το νόμο 3170/2003,σχετικά με το πώς και πού πρέπει να μένει και τι φροντίδα πρέπει να έχει φροντίδα ένα ζώο.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι θεωρούν ακόμα και...προνόμιο το να έχουν κτήμα,στο οποίο πηγαίνουν 1 φορά την εβδομάδα και έτσι θέλουν ένα σκύλο,φύλακα συνήθως,για εκεί.Ένας σκύλος έχει ανάγκη από συντροφιά,εκπαίδευση,επαφή με τους ανθρώπους και βόλτα,ακόμα κ αν έχει στη διάθεση του 5 στρέμματα.Αν θέλουν να διώξουν τους κλέφτες,ας πάρουν συναγερμό!Επίσης,σε τέτοιες περιπτώσεις,πολλές φορές,γείτονες ρίχνουν φόλα στα σκυλιά αυτά,τα οποία είναι 24 ώρες μόνα τους και συνηθίζουν να γαυγίζουν από βαρεμάρα!

Όταν σας ζητούν ζώο για κτήματα,ταράτσες,μπαλκόνια και οτιδήποτε άλλο,εκτός από μέσα στο σπίτι,καλό θα είναι να απορρίπτονται επίσης!Σίγουρα για ένα μεγαλόσωμο σκυλί,ένας κήπος είναι πάντα ευπρόσδεκτος,αλλά να βεβαιωθείτε ότι δεν θα είναι όλη μέρα πχ δεμένος για να μη καταστρέψει το..γκαζόν! Σκεφτείτε τι προσφέρετε εσείς στο ζώο τόσο καιρό και απαιτήστε το ίδιο να του προσφέρουν και αυτοί που θα το υιοθετήσουν.

-Αν θα πηγαίνει βόλτα.

Πολλοί από μας που έχουμε σκυλιά θεωρούμε αυτονόητο ότι θα βγει βόλτα 2 ή και 3 φορές τη μέρα. Τόσο για τις ανάγκες του όσο και για άσκηση, παιχνίδι και κοινωνικοποίηση.

Και πάλι θα εκπλαγείτε όταν σας πάρουν ενδιαφερόμενοι που θα σας πουν ότι ''δε χρειάζεται βόλτα, έχουμε κήπο!'' ή ''δουλεύουμε πολύ και δε τα βγάζουμε κάθε μέρα βόλτα!''Οταν όμως το σκυλί γίνει νευρικό, ανήσυχο, καταστρέφει πράγματα από τη βαρεμάρα του ή ακόμα και επιθετικό, θα σας το γυρίσουν πακέτο πίσω,ακόμα και αν φταίει το γεγονός ότι δεν ασχολιόντουσαν μαζί του,δε το πήγαιναν βόλτα και δεν το κοινωνικοποίησαν!!!

-Αν υπάρχουν άλλα ζώα.

Ρωτήστε πάντα αν υπάρχουν άλλα ζώα. Τόσο για να δείτε αν μπορούν να συμβιώσουν (πχ αν χαρίζετε έναν αρσενικό σκύλο που δε τα πάει καλά με άλλα αρσενικά, δε μπορεί να δοθεί σε σπίτι που έχει έναν αρσενικό ήδη.) αλλά και για το καυτό θέμα της στείρωσης. Άποψή μας είναι να στειρώνονται ΟΛΑ τα ζώα, ανεξαιρέτως, εφόσον υπάρχουν τόσα αδέσποτα στη χώρα μας και δεν πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό τους, ζευγαρώνοντας τα δικά μας ζώα.

Πολλοί δεν θεωρούν ότι τα αδέσποτα είναι πρόβλημά τους. Κι όμως. Ένας άνθρωπος που ζευγαρώνει το σκύλο του ή τη γάτα του χωρίς σκέψη και χωρίς να έχει εξασφαλίσει οικογένειες για τα κουτάβια ή τα γατάκια που θα προκύψουν ,σπανίως κοιτά να τα δώσει σε ''καλά'' σπίτια. Τα δίνει από δω κι από κει, κάποιο μάλιστα τα εγκαταλείπουν σε κούτες δίπλα στα σκουπίδια και...ο Θεός βοηθός! Φροντίστε να δίνετε λοιπόν στειρωμένο το ζώο ή αν είναι πολύ μικρό,να ρωτάτε αν το θέλουν για ζευγάρωμα και αν έχουν αντίρρηση με τη στείρωση του μελλοντικά.

Δεν υπάρχει νόημα να σώζετε ένα κουτάβι από τα χιλιάδες που υποφέρουν στο δρόμο και να το δίνετε σ ένα σπίτι, όπου κάποτε θα ζευγαρώσει και θα δημιουργήσει άλλα δέκα σκυλιά.....που ή θα υιοθετηθούν και θα πάρουν τη θέση άλλων απ το δρόμο ή θα εγκαταλειφθούν, όπως συνηθίζεται!

-Τέλος, ο νόμος σας εξασφαλίζει και μπορείτε να ζητάτε από τον ενδιαφερόμενο να υπογράφει μια Υπεύθυνη Δήλωση υιοθεσίας ζώου.

Πολύ χρήσιμο είναι να έχετε τοποθετήσει από πριν στο ζώο την υποχρεωτική από το νόμο 3170/2003, ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip) και όταν ο ενδιαφερόμενος τελικά υιοθετήσει το ζώο,να καταχωρείται η ταυτότητα στο όνομα αυτού,ως ιδιοκτήτη πλέον.Τόσο η Υπεύθυνη Δήλωση,όσο και το microchip,μπορούν να αποδειχτούν σωτήρια αν ο ιδιοκτήτης εγκαταλείψει το ζώο και δεν σας ενημερώσει.Μπορεί να το βρει κάποιος άλλος,να διαβαστεί το microchip κλπ...Ο νόμος τιμωρεί την εγκατάλειψη ζώου,ας μη το ξεχνάμε!

Επίσης,φροντίστε να έχετε επικοινωνία με την οικογένεια του ζώου,τόσο για να δείτε αν είναι όλα καλά,αλλά και για να βοηθάτε σε τυχόν απορίες που έχουν για το μεγάλωμά του!

Προσοχή λοιπόν στις υιοθεσίες και ευχόμαστε με σωστές κινήσεις,να καταφέρουμε να πάνε όλα τα ζώα σε καλές οικογένειες και να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων που υποφέρουν στους δρόμους!

ΚΑΛΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ!