Είσοδος Μέλους

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 15:54

Αντιμετωπίστε την τριχόπτωση και τα δερματικά προβλήματα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(20 ψήφοι)

Όταν μαδάνε τα σκυλιά χάνουν το παλιό ή κατεστραμμένο τρίχωμα τους και το αντικαθιστούν με ένα νέο τρίχωμα. Τα σκυλιά μπορεί να μαδήσουν την άνοιξη για να ελαφρύνουν το τρίχωμα τους και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ζεστές καιρικές συνθήκες. Μερικές φορές όμως, το μάδημα προκαλείτε όταν ο σκύλος αναπτύσσει μια λοίμωξη του δέρματος ή αλλεργίες με αποτέλεσμα, οι τρίχες του σκύλου να βγαίνουν πρόωρα ή ο σκύλος να ξύνεται και να δαγκώνει τα σημεία που έχει φαγούρα. Αυτό αφήνει ερεθισμό στο δέρμα και αργότερα, όταν το δέρμα επουλώνεται, εμφανίζει λεπιοειδή μορφή. Υπάρχουν πολλές αιτίες για την τριχόπτωση και τα δερματικά προβλήματα, τις οποίες θα αναφέρουμε παρακάτω.


Συμπτώματα


Τα συνήθη συμπτώματα που σχετίζονται με το μάδημα του τριχώματος και το λεπιοειδές δέρμα είναι : ξύσιμο, γλείψιμο ή μάσημα του δέρματος και ερυθρότητα ή φλεγμονή στο δέρμα. Το σκυλί μπορεί επίσης, να έχει ένα συγκεκριμένο σημείο στο σώμα του, όπου το δέρμα να είναι ερεθισμένο και πρησμένο. Μερικά σκυλιά μπορεί να έχουν στρογγυλές κηλίδες στο δέρμα του προσώπου και των ποδιών τους ή μπορεί να παρατηρήσετε ένα εξάνθημα, μία αλλοίωση ή πύον γύρω από μια περιοχή στο δέρμα.


Πιθανές Αιτίες


Εάν ένα σκυλί εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα σε συνδυασμό την τριχόπτωση, τότε μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη αιτία. Τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν αλλεργίες στο δέρμα από τη γύρη, τα ζωύφια, τη σκόνη, τα ακάρεα, τα δέντρα, τη μούχλα ή το γρασίδι, ακόμα και από κάτι στη διατροφή τους. Τα σκυλιά είναι επίσης, μια πηγή τροφής για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια και μπορεί να τους δημιουργήσουν έντονο κνησμό. Τέλος, τα σκυλιά μπορεί να έχουν μολυνθεί στο δέρμα από λειχήνα, βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα.


Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας


Όταν τα προβλήματα είναι σοβαρά και προκαλούν πόνο, αιμορραγία ή ενοχλούν έντονα το σκυλί σας θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα ελέγξει την περιοχή και θα κάνει εξετάσεις για να εντοπίσει τις πιθανές αιτίες. Ο κτηνίατρος μπορεί να ζητήσει μια βιοψία δέρματος ή να κάνετε μια εξέταση για λειχήνα. Μια επίσκεψη μπορεί να περιλαμβάνει επίσης, εξετάσεις αίματος και αλλεργιών και προσεκτική εξέταση του τριχώματος του σκύλου για τον εντοπισμό παρασίτων.


Φροντίδα στο σπίτι

 

Τη θεραπεία για τα δερματικά προβλήματα και την τριχόπτωση μπορεί να βοηθήσει η περιποίηση και το τακτικό πλύσιμο του τριχώματος με υποαλλεργικό σαμπουάν. Επίσης, με αυτό τον τρόπο προφυλάσσετε το τρίχωμα από τα παράσιτα και τις λοιμώξεις, ενώ με τη χρήση σπρέι αποφεύγεται  τους ψύλλους και τα τσιμπούρια. Ο κτηνίατρος θα σας δώσει πιθανότατα μια  αλοιφή, για τοπική χρήση, για την καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων ή μυκητιάσεων, ή για να σταματήσει ο κνησμός στο δέρμα του σκύλου. Σκουπίστε και καθαρίστε τακτικά το σπίτι σας για να μειώσετε τον κίνδυνο να πάθει ο σκύλος σας  κάποια αλλεργία, αλλά και να απαλλαγείτε από τους ψύλλους που μπορεί να κρύβονται στα χαλιά.