Είσοδος Μέλους

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 14:16

Πως να αντιμετωπίσετε τους τραυματισμούς στα νύχια του σκύλου σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Τα σκυλιά υποφέρουν περιστασιακά από τραυματισμούς στα νύχια που και οι πληγές μπορεί να είναι επώδυνες, να αιμορραγούν και να καθιστούν πολύ δύσκολο το περπάτημα στο σκύλο. Αν και οι περισσότεροι τραυματισμοί των νυχιών είναι ήσσονος σημασίας, θα πρέπει να διασφαλίσετε τη σωστή φροντίδα για την πρόληψη λοίμωξης ή άλλων περαιτέρω προβλημάτων. Μια προσεκτική εξέταση του προσβεβλημένου ποδιού θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε το νύχι που έχει τραυματιστεί και να καθορίσετε αν η επαγγελματική κτηνιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη.

 

  • Διαχωρισμός νυχιού

 

Τα νύχια ενός σκύλου μπορεί από ένα μικρό τραυματισμό να υποστούν διαχωρισμό (σκίσιμο στα δύο) προκαλώντας περαιτέρω ζημία στην κατά μήκος επιφάνεια του νυχιού. Αυτό το πρόβλημα είναι εύκολο να εντοπιστεί, διότι ο διαχωρισμός εμφανίζεται συχνά σε ολόκληρο το μήκος του νυχιού, καθιστώντας το πρόβλημα πολύ ορατό. Κόψτε το συντομότερο δυνατόν,με ένα νυχοκόπτη, μικρά κομμάτια στην άκρη του νυχιού για να αποφευχθεί η περαιτέρω διάσπαση. Αν η διάσπαση έχει προχωρήσει, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να του αφαιρέσει τα σπασμένα τμήματα του νυχιού ή ακόμα και ολόκληρο το νύχι.

 

  • Απώλεια νυχιών

 

Η απώλεια νυχιών μπορεί να προκληθεί από ένα τραυματισμό στο πόδι ή από μία ασθένεια. Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν επίσης, να προκαλέσουν απώλεια των νυχιών στους σκύλους. Σημάδια αυτού του προβλήματος είναι: όταν βρίσκετε νύχια στο πάτωμα του σπιτιού σας ή όταν ο σκύλος σας γλείφει συνεχώς το πόδι του. Οι εξετάσεις αίματος που μπορεί να κάνει ο κτηνίατρός σας θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν η αιτία της απώλειας των νυχιών οφείλετε σε κάποια ασθένεια ή αλλεργία.

 

  • Σπασμένα νύχια

 

Τα σπασμένα νύχια συνήθως προκαλούνται από τραυματισμό στο νύχι. Θα παρατηρήσετε μια οδοντωτή άκρη στο νύχι του σκύλου σας, η οποία μπορεί να πιάσει ίνες και κλωστές από υφάσματα. Μπορείτε να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια ομαλή άκρη του νυχιού με ένα νυχοκόπτη για κατοικίδια ζώα, αλλά προσπαθήστε να μην κόψετε πολύ κοντό το νύχι του σκύλου σας. Ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να κάνει μια καλύτερη και πιο ασφαλή κοπή και να διασφαλιστεί ότι το νύχι δεν έχει υποστεί περαιτέρω ζημιά.

 

  • Λοιμώξεις νυχιών

 

Οι βακτηριακές λοιμώξεις ή οι μύκητες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα νύχια του σκύλου σας. Σημάδια από λοιμώξεις και μύκητες είναι : τα σπασμένα νύχια, ο διαχωρισμός, οι δυσχρωμίες και η απαλή υφή των νυχιών. Οι λοιμώξεις των νυχιών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον κτηνίατρο, γιατί ο σκύλος μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.

 

  • Όγκος στο νύχι

 

Προβλήματα στα νύχια μπορεί επίσης, να προκληθούν από όγκους που αναπτύσσονται στο υπόστρωμα του νυχιού, προκαλώντας τραυματισμό ή παραμόρφωση των νυχιών. Αν δείτε ασυνήθιστες αιμορραγίες ή πύον στην περιοχή των νυχιών, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για μια εξακριβωμένη διάγνωση.