Είσοδος Μέλους

Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 15:31

Τρέξιμο παρέα με το σκύλο σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Πηγαίνοντας για τρέξιμο με το σκυλί σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος και για τους δύο σας να απολαύσετε την ύπαιθρο, να ασκηθείτε και να ενισχύσετε το μεταξύ σας δεσμό. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά σημαντικά πράγματα προτού βάλετε το λουρί στο σκύλο σας και βγείτε έξω.


Πρώτον,

Το τρέξιμο δεν είναι κατάλληλο για κάθε σκύλο:

 

 • Τα κουτάβια δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τους μυς και τα οστά τους. Έτσι, το τρέξιμο μπορεί να βλάψει και να επηρεάσει την ανάπτυξη τους και γι 'αυτό είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι το κουτάβι σας να γίνει τουλάχιστον ενός έτους.

 

 • Τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά που έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις ή στους μύες ή τα σκυλιά που είναι υπέρβαρα δεν πρέπει να πηγαίνουν για τρέξιμο, γιατί θα προκαλέσει πολλή πίεση στο σώμα τους.

 

 • Εάν είστε ένας αφοσιωμένος δρομέας, μπορείτε να ωθήσει και να πιέσετε τον εαυτό σας, αλλά ποτέ να μην χρησιμοποιήσετε την ίδια τακτική και να πιέσετε το σκυλί σας. Αφήστε τα τραυματισμένα ή άρρωστα σκυλιά να αναρρώσουν πλήρως πριν τα πάρετε μαζί σας για τρέξιμο, και πάνω απ 'όλα το τρέξιμο πρέπει να είναι διασκέδαση και όχι εξαντλητική ή επίπονη δοκιμασία για το κατοικίδιό σας.

 

 • Τα μικρόσωμης ράτσας σκυλιά πιθανόν να μην αντέχουν το τρέξιμο. Καλύτερα να τα βγάζετε βόλτες για να ασκούνται.

 

 • Πριν καθιερώσετε ένα πρόγραμμα άσκησης επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το τρέξιμο είναι κατάλληλο για το τετράποδο φίλο σας.

 

 • Όταν ξεκινήστε τρέξιμο με το σκυλί σας, αρχίστε με ένα ήρεμο και χαλαρό ρυθμό και μην αποθαρρύνεστε εάν ο σκύλος σας σταματήσει να μυρίσει, αν τραβά το λουρί, ή αν δεν ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό με εσάς. Το σκυλί θα συνηθίσει με τον καιρό να μην αποσπάται η προσοχή του από τις μυρωδιές, θα σταματήσει να τραβάει το λουρί και θα συμβαδίσει με το ρυθμό σας-η πρακτική θα τον κάνει τέλειο! Μην πιέσετε το σκυλί σας πάρα πολύ σκληρά την πρώτη φορά γιατί όντας πιστοί σύντροφοι, τα σκυλιά μπορούν να τρέχουν ασταμάτητα παρόλο που μπορεί να είναι κουρασμένα ή εξασθενημένα. Δώστε προσοχή στο σκύλο σας για να αποφευχθεί η υπερπροσπάθεια που μπορεί να του προκαλέσει τραυματισμό.

 

Πολλοί από τους παράγοντες που θεωρείτε σημαντικούς για την ικανοποίηση και την ασφάλεια σας κατά την άσκησή σας είναι εξίσου σημαντικοί και για το σκύλο σας. Για παράδειγμα, όταν τρέχετε, θέλετε άνετα παπούτσια. Το σκυλί σας προφανώς δεν θα θέλει να φορέσει παπούτσια, αλλά θα εκτιμούσε να τρέχει σε ένα μέρος που δεν έχει πέτρες και χαλίκια, τα οποία μπορεί να βλάψουν τα πέλματα των ποδιών του. Επιπλέον, το τσιμέντο και η άσφαλτος μπορεί να κάψει τα πόδια του σκύλου σας τις ζεστές μέρες, γι’ αυτό βρείτε ένα πάρκο στο οποίο μπορείτε να τρέχετε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Μιλώντας για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, τα σκυλιά πρέπει να μείνουν ενυδατωμένα ακριβώς όπως κι εσείς, έτσι πάντα να έχετε διαθέσιμο νερό για να μπορεί να πιεί το σκυλί σας.

 

  

Περίληψη

 

 • Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας πριν πάτε για τρέξιμο με το σκυλί σας.

 • Μην τρέχετε με κουτάβια, με μεγάλα σε ηλικία, άρρωστα, τραυματισμένα ή μικρόσωμης ράτσας σκυλιά.

 • Ξεκινήστε αργά και σταδιακά ένα ρυθμό που είναι κατάλληλος και άνετος για το σκυλί σας.

 • Επιλέξτε να τρέχετε σε περιοχές που είναι απαλλαγμένες από πέτρες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή τραυματισμό.

 • Αποφύγετε την άσφαλτο και άλλες θερμές επιφάνειες τις ζεστές μέρες.

 • Φροντίστε να έχετε  νερό για το σκυλί σας. Τα σκυλιά πρέπει να μένουν ενυδατωμένα, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

 

 

 

Τα σκυλιά έχουν την τάση να αγαπούν τις καθημερινές ασχολίες, γι 'αυτό μην εκπλαγείτε αν μετά από μερικές μέρες τρεξίματος, βρείτε το σκυλί σας στην πόρτα έτοιμο να βγει έξω για γυμναστική. Ο γούνινος σύντροφος σας μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι το καλύτερο κίνητρο για να προπονηθείτε καθημερινά.


Καλό τρέξιμο!