Είσοδος Μέλους

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 10:33

Η νοημοσύνη στους σκύλους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)
 • Μερικές ράτσες σκυλιών είναι πιο έξυπνες από άλλες.

 

Η νοημοσύνη έχει πολλές μορφές, ακόμα και στους σκύλους, και γι 'αυτό είναι δύσκολο να πούμε αν μια ράτσα είναι πραγματικά "έξυπνη" από μία άλλη αφού υπάρχουν υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές.


Σύμφωνα με τους νευροψυχολόγους υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι νοημοσύνης στους σκύλους:


1. Η ενστικτώδης νοημοσύνη (ένα σκυλί για πιο λόγο έχει εκτραφεί),


2. Η προσαρμοστική νοημοσύνη (ένα σκυλί τι μπορεί να μάθει από μόνο του), και


3. Η νοημοσύνη εργασίας και υπακοής (ένα σκυλί τι μπορεί να μάθει να κάνει όταν το εκπαιδεύσουν οι άνθρωποι).


Συγκρίνοντας τις ράτσες μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε μια ράτσα για τα δύο πρώτα είδη νοημοσύνης, αλλά υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πνευματικού δυναμικού μεταξύ στην νοημοσύνη εργασίας και υπακοής.

 

 • Ποια είναι η πιο έξυπνη ράτσα σκύλου;

 

Το Μπόρντερ Κόλει θεωρείται η πιο έξυπνη φυλή για εκπαίδευση και υπακοή. Σε μια έρευνα, οι 199 από τους 208 κριτές κατάρτισης υπακοής κατέταξαν το Μπόρντερ Κόλει στη λίστα με τα δέκα πιο έξυπνα σκυλιά. (Αν θέλετε να δείτε όλη τη λίστα με τα χαρακτηριστικά κάθε ράτσας μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο: Οι δέκα πιο έξυπνες ράτσες σκυλιών που βρίσκεται στην κατηγορία: Κατοικίδια και Ζωή.)

 

 •  Ποια είναι η λιγότερο ευφυής ράτσα σκύλου;


Λυπούμαστε, για τους οπαδούς του Αφγανικού κυνηγόσκυλου. Αυτά τα σκυλιά κατατάσσονται χαμηλά στα τεστ νοημοσύνης για εργασία και υπακοή. Θεωρούνται ως η λιγότερο "εκπαιδεύσιμη" ράτσα, και ακολουθούν στη λίστα τα: Μπασέντζι, Μπουλντόγκ, Τσόου-Τσόου, Μπορζόι, Μπλάντ Χάουντ, Πεκινουά, Μπηγκλ, Μαστίφ και Μπασέ Χάουντ.

 

 • Οι γάτες δεν είναι εξυπνότερες από τα σκυλιά.

 

Οι λάτρεις των γατών και οι εραστές των σκύλων υποστηρίζουν συνεχώς ότι το δικό τους ζώο είναι πιο έξυπνο από το άλλο. Κάθε είδος είναι διαφορετικό και εξαρτάται τι εννοούμε με τον όρο "πιο έξυπνο". Σε δοκιμές και έρευνες που έχουν γίνει, οι γάτες είναι πιο έξυπνες όταν πρόκειται για τη χρήση των ποδιών τους, ενώ τα σκυλιά είναι πιο εκπαιδεύσιμα, πιο κοινωνικά, και είναι σε θέση να κατανοήσουν τις ανθρώπινες χειρονομίες και ομιλίες.


Επιπλέον, υπάρχει το θέμα του μεγέθους του εγκεφάλου. Σε αναλογία με τα μεγέθη του σώματος, οι εγκέφαλοί των σκύλων είναι μεγαλύτεροι από τους εγκεφάλους των γατών. Στον κόσμο της επιστήμης, το μέγεθος του εγκεφάλου είναι συνήθως ένα αρκετά αξιόπιστο μέτρο για τον προσδιορισμό της εξυπνάδας ενός είδους.

 

 • Πόσες λέξεις μπορεί να μάθει κατά μέσο όρο ο σκύλος ;

 

Το μέσο σκυλί μπορεί να μάθει 165 λέξεις. Τα "σούπερ σκυλιά" - αυτά που βρίσκονται στο 20% της λίστας με τη μεγαλύτερη νοημοσύνη - μπορούν να μάθουν 250 λέξεις. Οι ερευνητές έχουν διδάξει ένα Μπόρντερ Κόλει που ονομάζεται Chaser πάνω από 1.000 λέξεις , δηλαδή περίπου το ίδιο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ένα τρίχρονο παιδί.

 

 • Τα σκυλιά μπορούν να μετρήσουν.

 

Ίσως δεν μπορείτε να ζητήσετε από ένα σκύλο "πόσο κάνει ένα συν ένα" και να πάρετε μια απάντηση. Ωστόσο, οι δοκιμές δείχνουν ότι τα σκυλιά μπορούν να υπολογίζουν μέχρι το τέσσερα ή πέντε και κατανοούν την ιδέα της πρόσθεσης και της αφαίρεσης. Εάν ένα σκυλί βλέπει ένα μπολ με πέντε κομμάτια τροφής και ένα άλλο με δύο, θα επιλέξει πιθανότατα το μπολ με τα περισσότερα κομμάτια.

 

 • Τα σκυλιά καταλαβαίνουν την έννοια του χρόνου ή του χώρου.

 

Τα σκυλιά καταλαβαίνουν την απλή έννοια του χώρου. Μπορούν να σχεδιάσουν ένα νοητικό χάρτη του χώρου γύρω τους, εφ 'όσον έχουν μαρκάρει τις περιοχές τους. Και ενώ η έννοια του χρόνου είναι λίγο πιο δύσκολη, μπορούν και καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα συμβαίνουν με κάποιο είδος σειράς, δηλαδή ότι ένα πράγμα συμβαίνει πριν ή μετά από κάτι άλλο.

 

 • Σε ποιο είδος νοημοσύνης είναι προηγμένα τα σκυλιά;

 

Τα σκυλιά έχουν αναπτύξει κυρίως την κοινωνική νοημοσύνη, η οποία είναι η ικανότητά τους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με άλλα σκυλιά και ζώα. Τα σκυλιά είναι πολύ έξυπνα, όχι μόνο μπορούν να αλληλεπιδρούν καλά με άλλα σκυλιά, αλλά είναι πολύ καλοί στην επικοινωνία με τους ανθρώπους.

 

 • Διανοητικά, ένα σκυλί είναι σαν ένα 3 χρονών παιδί.

 

Ο μέσος σκύλος έχει κατανόηση γλώσσας σαν ένα 2 χρονών παιδί και καταλαβαίνει αριθμούς, όπως ένα παιδί μεταξύ 2 και 3 ετών.

 

 • Μπορείτε να κάνετε το σκυλί σας πιο υπάκουο, καλύτερα εκπαιδευμένο, αλλά και επίσης πιο έξυπνο.

 


Τα σκυλιά που μεγαλώνουν σε ένα δραστήριο περιβάλλον που τα βοηθά διανοητικά, μαθαίνουν πιο γρήγορα από ό, τι τα σκυλιά που μεγαλώνουν σε ένα βαρετό περιβάλλον. Νέες εμπειρίες και προκλήσεις θα βοηθήσουν και θα αναπτύξουν τις νευρωνικές συνδέσεις που υπάρχουν μέσα στον εγκέφαλό του σκύλου.

 

 • Τα σκυλιά είναι πιο έξυπνα από τα άλογα.

 

Μπορεί να είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τη νοημοσύνη διαφορετικών ειδών, όμως, με βάση το μέγεθος του εγκεφάλου και το μέγεθος του σώματος, τα σκυλιά είναι από τα πιο έξυπνα ζώα στον πλανήτη. Μόνο οι άνθρωποι, οι μεγάλοι πίθηκοι, τα δελφίνια και οι ελέφαντες είναι πιο έξυπνοι.

Γιατί τα σκυλιά είναι πιο έξυπνα από τα άλογα;

Μπορεί, επειδή τα σκυλιά είναι κυνηγοί και πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους για να πιάσουν το θήραμα. Επίσης, επειδή είναι πολύ κοινωνικά, και πνευματικού δυναμικού ζώα που χρειάζονται να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με άλλα ζώα, σκυλιά και ανθρώπους.

 

 • Τα σκυλιά μπορεί να προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν.

 

Τα πειράματα δείχνουν ότι τα σκυλιά θα ξεγελάσουν τους ανθρώπους και σκόπιμα μάλιστα, για να πάρουν αυτό που θέλουν. Όταν ένα άτομο και ένας σκύλος παίζουν και προσπαθούν να εξαπατήσουν ο ένας τον άλλο, το άτομο έχει περίπου 47% πιθανότητα να ξεγελάσει το σκύλο, αλλά και ο σκύλος έχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό επιτυχίας. Μπορεί να ξεγελάσει ένα άτομο σε ποσοστό περίπου 41% !