Κατοικίδια & Ζωή

Χρήσιμα άρθρα για εσάς και το κατοικίδιο σας.
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 10:38

Αγαπαει ο σκυλος οπως ο ανθρωπος?Ενα απλο τεστ αποκαλυπτει την αληθεια.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Είναι ένα ερώτημα που όλοι έχουμε κάνει στον εαυτό μας από την ημέρα που φέραμε το πρώτο μας σκύλο στο σπίτι. Ίσως πάλι να μην έχει περάσει από το μυαλό σας, “γιατί φυσικά ο σκύλος σας, σας αγαπάει-κοίτα την γνωστή έκφραση του προσώπου του την ώρα που μετατοπίζει λίγο τα φρύδια του σαν να λέει : ξέρεις πόσο υπέροχος είσαι;” Ωστόσο, πόσες από τις εγκάρδιες ιδιορρυθμίες και συμπεριφορές του σκύλου υποκινούνται από, ας πούμε τα τρόφιμα; Ή τη στοργή; Και τα φιλιά είναι ένα σημάδι της αφοσίωσης ή δειγματοληψία των τροφίμων από το στόμα σας;

Μήπως ο σκύλος τρέχει και πηδάει στην αγκαλιά σας ακριβώς για να είναι κοντά σας ή ξέρει ότι ακολουθεί πάντα μια λιχουδιά; Στην εκπομπή “60 λεπτά” της αμερικανικής τηλεόρασης που αφορούσε τα κουτάβια και τον εγκέφαλο τους ο Anderson Cooper έδωσε μια ειλικρινή συνέντευξη στην οποία αμφισβήτησε την αγάπη που έχει το κουτάβι του προς αυτόν. Ένας επαγγελματίας κυνόφιλος βρήκε τον εαυτό του να ρωτάει τη Molly (Welsh-Springer Spaniel) : με αγαπάς πραγματικά ή είναι απλά ένα τέχνασμα; Είναι τα σκυλιά τα πιο παρασιτικά κατοικίδια; Οι άνθρωποι και τα σκυλιά έχουν αναμφισβήτητα μία από τις πιο περίπλοκες σχέσεις στην ιστορία του κόσμου. Έχουμε τα σκυλιά στα σπίτια μας και τις ζωές μας και είναι τώρα πια βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι είναι μέλη της οικογένειας μας. Αλλά πόσο θα αισθάνεται αυτό που αισθανόμαστε; Και πόσο εμείς εξανθρωπίζουμε τα σκυλιά;

Ο συγγραφέας Benoit Denizet-Lewis έκανε ένα οδικό ταξίδι 4 μηνών για να διερευνήσει τη σχέση του με το σκύλο του και συνόψισε την εμπειρία στο βιβλίο του, “Ταξιδεύοντας με τον Κέισι”. Ομοίως, ο επιστήμονας Gregory Burns έκανε στον εαυτό του την ίδια ερώτηση, και πήγε τη μελέτη του ένα βήμα παραπέρα: διεξήγαγε ένα πείραμα για να δούμε πώς τα σκυλιά αισθάνονται πραγματικά, σαρώνοντας τους εγκεφάλους τους σε ένα μηχάνημα MRI.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, και τον οδήγησε να εκδώσει το βιβλίο, “Πως μας αγαπούν τα σκυλιά ” “Απόδειξη της κοινωνική γνώσης σημαίνει ότι τα σκυλιά δεν είναι μόνο Pavlovian μηχανές μάθησης. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά είναι αισθανόμενα όντα, και αυτό έχει τρομακτικές συνέπειες για τη σχέση σκύλου-ανθρώπου.” Ο Berns συμβουλεύει να κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις πέντε ερωτήσεις, εάν θέλετε να εξακριβώσετε αν το κουτάβι σας πραγματικά σας αγαπάει:

1. Μήπως ο σκύλος σας αγκαλιάζει μετά το φαγητό; Αν ναι, αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι πως δεν είστε μόνο ο διανομέας όλων των νόστιμων πραγμάτων.

2. Που κοιμάται ο σκύλος σας; Του αρέσει να κοιμάται μαζί σας; Του αρέσει να σας αγκαλιάζει όταν υπάρχουν άλλα άνετα σημεία στο σπίτι; Αν ναι, τα αισθήματα σας προς το σκύλο σας πιθανότατα επιστρέφουν σε σας!

3. Πώς αντιδρά ο σκύλος σας όταν φεύγετε; Ακριβώς επειδή κλαψουρίζει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φοβάται ότι θα σας χάσει. Θα μπορούσε απλά να είναι μια απλή περίπτωση άγχους αποχωρισμού. Αν ωστόσο το σκυλί σας, σας επιτρέπει να αναχωρήσετε ήρεμα, δείχνει την εμπιστοσύνη την οποία έχετε θεμελιώσει. Ξέρει ότι θα επιστρέψετε. Και ο καθένας ξέρει ότι η εμπιστοσύνη είναι μια τεράστια κατασκευή αγάπης.

4. Πώς αντιδρά ο σκύλος σας μόλις φτάσετε στο σπίτι; Αν είναι ευτυχής μόνο που σας βλέπει, αυτό είναι μια αρκετά ισχυρή απόδειξη.

5. Αγαπάτε το σκύλο σας; Ναι, σωστά; Η αγάπη γεννά την αγάπη, όπως λέει και η παροιμία.

Τέλος δεν μπορούμε να ξέρουμε αν όντως τα σκυλιά μας αγαπούν.

Θα μπορούσαμε ίσως απλά να κοιτάξουμε τα μάτια τους. Όπως είπε ο Cooper ένα από τα πιο ισχυρά πράγματα που έμαθε από τον Brian Hare, διευθυντή του Duke Canine Cognition Center, είναι ότι “όταν τα σκυλιά σε κοιτάζουν σε αγκαλιάζουμε με τα ίδια τους τα μάτια”. Τι άλλες αποδείξεις χρειαζόμαστε; Σκύλος ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Τίτλος πρωτότυπου : Do Dogs Love The Way Humans Do? One Simple Test Can Reveal The Truth

Συγγραφέας : Lisa Bernier

Πηγή : http://barkpost.com/does-your-dog-love-you/