Εκπαίδευση

Χρήσιμα άρθρα για εσάς και το κατοικίδιο σας.
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 10:41

Όταν το σκυλί μας δεν μας ακούει υπάρχει κάποιος λόγος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Δεν το κάνε γιατί έτσι απλά θέλει « να μας την βγει».

Κάτι που έχουμε κάνει ή δεν έχουμε κάνει δημιουργεί την όποια άρνηση/ ασυνεννοησία στη συνεργασία.
Όταν η σχέση μας μαζί του είναι σωστή και όταν έχουμε κτίσει την εκπαίδευσή με υπομονή, γνώση και ικανότητα, τότε οι περιπτώσεις μη υπακοής προέρχονται μόνο από ισχυρούς εξωτερικούς και (ίσως) απρόβλεπτους παράγοντες. Αν ακόμα και αυτούς τους παράγοντες με πολύ υπομονή και σωστή εκπαίδευση προσπαθούμε να τους υπερνικήσουμε.

Όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη και Ολυμπιονίκες υπό δεδομένες συνθήκες δεν μπορούν να αποδώσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Για αυτό θα πρέπει να δείχνουμε κατανόηση και να μην ζητάμε από το σκυλί πράγματα πολύ πάνω από τις δυνατότητές του και ούτε να το στρεσάρουμε με υπερβολικές απαιτήσεις που μπορεί να μην έχουν και καμιά αξία για το ίδιο το ζώο. Είδα πρόσφατα ένα βίντεο με κάποιους που εκθέτουν τα σκυλιά τους σε μεγάλους κίνδυνους μόνο και μόνο για να γυρίσουν ένα βίντεο Παρκούρ (?) και να εντυπωσιάσουν τους άλλους.

Μόνο η ανθρώπινη ματαιοδοξία μπορεί να απαιτεί από ένα ζώο να κάνει κάτι τέτοιο. Ελπίζω να μην βρεθούν μιμητές αυτής της τρέλας. Και αν οι ίδιοι για τον εαυτό τους το βρίσκουν θεαματικό και ελκυστικό ας το κάνουν και ας σπάσουν τα ποδάρια τους. Το σκυλί τους δεν υπάρχει λόγος να το ταλαιπωρούν έτσι. Δεν έχει απολύτως κανένα όφελος και ποτέ δεν θα επέλεγε από μόνο του να κάνει όλες αυτές τις υπερβολές απλώς για να «πουλήσει μούρη»!

Γιάννης Αραχωβίτης

Στις αρχές τις δεκαετίας του 90 ο Γιάννης Αραχωβίτης βρέθηκε να μαθητεύει δίπλα στα δυο "ιερά τέρατα" στο χώρο της εκπαίδευσης ζώων, τον κ. Μπόμπ Μπέιλυ (Η.Π.Α.) και λίγο αργότερα την κ. Τουρίντ Ρουγκάς (Νορβηγία). Η επίδραση των δυο φωτισμένων δασκάλων άλλαξε δραστικά την εκπαιδευτική φιλοσοφία του κ. Αραχωβίτη που πέρασε οριστικά στο κλαμπ των θετικών εκπαιδευτών.

Δείτε Περισσότερα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.