Είσοδος Μέλους

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 23:14

Τι πρέπει να εξετάσετε πριν υιοθετήσετε ένα σκυλάκι;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

 

Η επιλογή του σκύλου της οικογένειας πρέπει να είναι καλά μελετημένη και προσεκτικά “ψυχικά ερευνημένη” απόφαση. Είναι όλα τα μέλη στην οικογένειά σας πρόθυμα να δεσμευτούν 10 με 15 χρόνια με ένα ζωντανό ον στις καλές αλλά και στις κακές στιγμές του, στις χαρές αλλά και στις αρρώστιες του; Ας θέσουμε στα μέλη της οικογένειας κάποια ζητήματα που πρέπει να συζητήσουν πριν από την απόκτηση σκύλου.

 

 

ΠΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ;

Αν τα νεότερα μέλη στο σπίτι σας είναι κάτω των επτά ετών, δεν είναι συνήθως κατάλληλη η επιλογή κουταβιού ηλικίας 5 μηνών και κάτω όπως επίσης και κάποιο σκυλάκι μεγέθους toy (κάτω των 3 κιλών ). Τα κουτάβια αυτά έχουν εξαιρετικά αιχμηρά «δόντια γάλακτος» και αιχμηρά νύχια ποδιών, που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμού του παιδιού. Το κουτάβι μπορεί να γίνει κάτι που τα παιδιά θα φοβούνται παρά θα αγαπήσουν.

Τα σκυλιά μεγέθους toy είναι μικρά και βολικά σε διαμέρισμα , απαλά και ελαφριά , όμως δεν έχουν καθόλου αντοχή στον αδέξιο χειρισμό ενός μικρού παιδιού. Αν το παιδάκι είναι χαμηλών τόνων και μπορεί να φερθεί σε ένα τέτοιο σκυλάκι με την φροντίδα που του αναλογεί , σύμφωνα με το μέγεθος και την αντοχή του , τότε μπορείτε να κάνετε μια τέτοια επιλογή. Γενικά αυτές οι ράτσες είναι αρκετά ευαίσθητες σε τραυματισμούς από κακομεταχείριση και επιτίθενται πολύ ευκολότερα σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε μέγεθος συγγενείς τους.

Τώρα αν τα παιδιά σας δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, ένας μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους σκύλος πάνω από 5 μηνών είναι συνήθως η ασφαλέστερη επιλογή.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος, όλες οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μικρών παιδιών και των σκύλων θα πρέπει να παρακολουθούνται από υπεύθυνο ενήλικα. Όταν δεν υπάρχει κανείς για να τα επιβλέπει, θα πρέπει να διαχωρίζονται.
Μελετώντας το αντίθετο άκρο του φάσματος, αν υπάρχουν ευπαθείς ηλικιωμένοι ή άτομα με κινητικά προβλήματα στο σπίτι η ισχυρή δυναμική των εφήβων σκύλων δεν είναι σοφή ιδέα. Κάποιοι άνθρωποι που λάτρευαν μία συγκεκριμένη ράτσα σε όλη τη ζωή τους μπορεί να ανακαλύψουν ότι η αγαπημένη τους φυλή απαιτεί περισσότερα από όσα μπορούν να χειριστούν. Το νέο σκυλί πρέπει να ταιριάζει με τις τρέχουσες φυσικές και σωματικές ικανότητες των κατόχων του, έχοντας στην άκρη του μυαλού τους και τι πρόκειται να επακολουθήσει στα επόμενα 10 με 15 χρόνια.


ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ;

Μια δεκαετία πριν, αυτό ήταν εύκολο να απαντηθεί - Η Μαμά -. Μένει σπίτι και μαγειρεύει ,καθαρίζει και προσέχει το σκυλί του σπιτιού. Οι περισσότερες οικογένειες τις μέρες αυτές δεν έχουν αυτή την επιλογή. Οι περισσότερες μητέρες δουλεύουν και τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο, αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες πρέπει να παρακολουθούν κάποια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό αφήνει το σκυλί της οικογένειας να στριμώχνεται μεταξύ των μαθημάτων , των αθλητικών δραστηριοτήτων , των δουλειών του σπιτιού και ούτω καθεξής. Ένας γονιός θα πρέπει να οριστεί αρχικός επιστάτης για να βεβαιωθεί ότι ο σκύλος θα έχει τον απαραίτητο χρόνο που του αναλογεί.

Μερικοί γονείς υποκύπτουν στην πίεση των παιδιών τους που θέλουν να πάρουν ένα σκυλί. Τα παιδιά υπόσχονται με δάκρυα στα μάτια τους ότι θα αναλάβουν πλήρως όλη την φροντίδα του σκύλου όπου σύντομα θα είναι ο καλύτερος τους φίλος. Η αλήθεια του θέματος είναι ότι κατά τη διάρκεια των 10 - 15 χρόνων ζωής ενός μέσου σκύλου, τα παιδιά αναπτύσσονται εσωτερικά και εξωτερικά μέσα από τα διάφορα στάδια της ζωής τους , και η σημασία του σκύλου της οικογένειας στη ζωή τους εμφανίζεται και εξαφανίζεται όπως η Σελήνη.

Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε ένα παιδί με την συνολική ευθύνη για το σκυλί της οικογένειας και την απειλή να απαλλαγούμε από αυτό, αν το παιδί δεν παρέχει τη σχετική φροντίδα.
Δεν είναι δίκαιο και για το παιδί και για το σκυλί.

Η επιλογή του σκύλου της οικογένειας θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία από όλα τα μέλη της οικογένειας με τις απόψεις των πιο έμπειρων μελών της οικογένειας να έχουν λίγο περισσότερο βάρος. Ο σκύλος της οικογένειας δεν πρέπει να είναι ένα δώρο από ένα μέλος της οικογένειας προς κάποιο η κάποια από τα άλλα μέλη. Είναι μια απόφαση όπου ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να μοιραστεί. Κάνοντας κάποια έρευνα σε προσωπικό επίπεδο , κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να αποφασίσει για το τι είναι σημαντικό γι’αυτούς σε ένα σκυλί. Η συμβουλή ενός ειδικού , όπως για παράδειγμα ένας κτηνίατρος ή η αναζήτηση σε κάποιο βιβλίο ή άρθρο στο Internet μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη και μπορεί να σας προειδοποιήσει από ακατάλληλες επιλογές για τις συνθήκες της οικογένειάς σας.

 

ΠΟΣΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΟΔΕΨΩ;

Η τιμή για την απόκτηση ενός σκύλου καλύπτει το φάσμα από δωρεάν -μόνο σε φιλόζωους- έως αρκετές χιλιάδες ευρώ . Δεν ισχύει πάντα το ρητό πως «παίρνετε ότι πληρώνετε». Μεγάλο ποσοστό αγοραστών παίρνουν όλα τα διαθέσιμα μετρητά τους, και τα ξοδεύουν στην αγορά του σκύλου και στη συνέχεια δεν έχουν χρήματα για την αρχική κτηνιατρική φροντίδα, εξοπλισμό για το σπίτι ή βασικά μαθήματα υπακοής όπου είναι κρίσιμα και σε αρκετές περιπτώσεις απαραίτητα έξοδα . Θυμηθείτε, η τιμή αγοράς ενός σκύλου είναι ένα πολύ μικρό μέρος των όσων ο σκύλος θα κοστίσει στην πραγματικότητα. Εξοικονομήστε χρήματα για τα τρόφιμα (ειδικά εάν είναι μεσαίου η μεγάλου μεγέθους σκύλος), την περιποίηση (ειδικά για φυλές με πολύ τρίχωμα και ιδιαιτερότητες , όπως Κανίς, Cockers, Shih Tzus όπου πρέπει να κουρεύονται κάθε 4 έως 6 εβδομάδες), παιχνίδια μασήματος (ειδικά για φυλές που λατρεύουν το μάσημα όπως bull τεριέ ή Mastiff μπορεί να καταναλώνουν 5€ σε στικ για τα δόντια τους σε κάθε καθισιά τους), εξωτερικά ενδύματα (για φυλές με λίγο τρίχωμα , όπως Λαγωνικά, Chihuahuas, και Whippets που πρέπει να εξοπλιστούν με ένα πουλόβερ και παλτό το χειμώνα) και διάφορα αναλώσιμα (μπολ τροφής, κρεβάτια, βούρτσες, σαμπουάν, προϊόντα ψύλλων, ουδετεροποιητή οσμής για τα ατυχήματα, λουριά, κολάρα, αντιπαρασιτικά κλπ.).

 

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Πολύ λίγα σκυλιά ζουν όλη τους τη ζωή χωρίς ατυχήματα. Το κουτάβι σας τρώει μια μπαταρία ή καλσόν, καλώδια η κάλτσες ,αν είναι μικρού μεγέθους πολύ πιθανόν να πάθει κάποιο ατύχημα στο σπίτι, μπορεί να καταλήξει με κάποιο πρόβλημα υγείας, να χτυπηθεί από ένα αυτοκίνητο ή να δαγκωθεί από τον νταή σκύλο της γειτονιάς. Οι εκπλήξεις αυτές μπορούν να κοστίσουν 500 € ή και περισσότερο. Τα περισσότερα από τα σκυλιά μας δεν καλύπτονται από ασφάλιση υγείας. Είναι έξοδα που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα από τον ιδιοκτήτη χωρίς περιθώρια αναβολής.

 

ΑΛΛΑ… «ΠΟΣΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΟΔΕΨΩ ΤΕΛΙΚΑ»;

Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Πόσο χρόνο και ενέργεια μπορείτε να ξοδέψετε για ένα νέο σκυλί; Οι διάφορες φυλές και ηλικίες των σκύλων φέρουν διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο μας. Σε γενικές γραμμές, οι Sporting, Hounds, Herding, και Terrier φυλές απαιτούν περισσότερο χρόνο σε εκπαίδευση και καθημερινή άσκηση από ό, τι απαιτούν οι Guardian ή Companion φυλές. Ένα κουτάβι χρειάζεται περισσότερη άσκηση, κατάρτιση και εποπτεία σε σύγκριση με ένα ενήλικο σκυλί. Και πάντοτε το πρώτο έτος με οποιοδήποτε νέο σκυλί, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη φυλή του σκύλου , επιφέρει περισσότερες απαιτήσεις για τον ιδιοκτήτη , περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αυτό οφείλεται στη θέσπιση και επιβολή κανόνων για το σπίτι και στις ρουτίνες που επιβάλλονται στο νέο μέλος της οικογένειας , εκπαίδευση που θα διαρκέσει για όλη τη διάρκεια ζωής του σκύλου σας.
Στην Ελλάδα αυξάνονται καθημερινά οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Όμως αυξάνονται καθημερινά και σκυλάκια που αφήνονται στον δρόμο , και καταλήγουν νεκρά η παρατημένα σε ένα πεζοδρόμιο για την υπόλοιπη ζωή τους. Δεν πιστεύετε ότι στο οικογενειακό σκυλί σας αξίζει κάτι καλύτερο; Επιλέξτε με σύνεση, και μην ξεχνάτε ότι είναι μια απόφαση που θα επηρεάσει ενεργά τα επόμενα χρόνια της ζωής σας. Κάντε την επιλογή του νέου σκύλου στην οικογένειά σας μια κρίσιμη οικογενειακή απόφαση ζωής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Κατοικίδια ζώα ως δώρα. Είναι καλή ιδέα; »