Είσοδος Μέλους

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 10:42

Τα διασκεδαστικά (αλλά εξαντλητικά!) στάδια ανάπτυξης των κουταβιών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(15 ψήφοι)

Δεν είναι απλά αξιολάτρευτα με την αθώα περιέργεια τους, τις μικρές κοιλιές τους και τη γλυκιά μυρωδιά της αναπνοής τους; Λοιπόν, ναι, αλλά αυτά είναι μόνο τα μισά… Μπορούν και βάζουν τα πάντα στο στόμα και στα δόντια τους , κατουράνε χωρίς προειδοποίηση (ή σεβασμό στα χαλιά) και συχνά μας αφήνουν να αναρωτιόμαστε αν δεν ξέρουν το όνομά τους ακόμα, ή απλά μας αγνοούν.

 

Ναι, μιλώ για τα κουτάβια! Το πιο αξιολάτρευτο, αξιαγάπητο, πανέμορφο και φαινομενικά τρελό ζωάκι που θα μπορούσε ποτέ κανείς να έχει στο σπίτι του.

 

Υπάρχουν οκτώ στάδια ανάπτυξης του σκύλου, που αποτελούν την ηλικία των κουταβιών. Αυτές οι περίοδοι χωρίζονται σύμφωνα με τις ημέρες μετά τη γέννηση του σκύλου μέχρι ο τετράποδος φίλος σας να γίνει ενήλικας. Έχοντας επίγνωση των σταδίων ανάπτυξης του κουταβιού σας και ξέροντας τι σας περιμένει μπορεί να σας βοηθήσει να του δώσετε την καλύτερη δυνατόν φροντίδα και εκπαίδευση.

 

Η Ανάπτυξη Των Κουταβιών

 

  • Στάδιο 1 - Νεογνική περίοδος (από τη γέννηση - 13 μέρες).


Η περίοδος αυτή θεωρείται ότι είναι το πιο ανίσχυρο στάδιο ανάπτυξης, καθώς ο σκύλος δεν είναι ακόμη σε θέση να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος του. Το κουτάβι έχει ανάγκη από τη μητέρα του για τροφή και ζεστασιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι καλό να ξεκινήσει η ανθρώπινη αλληλεπίδραση, αλλά τα κουτάβια πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή όταν βρίσκονται σε αυτό το σημείο της ανάπτυξής τους.

 

  • Στάδιο 2 - Μεταβατική περίοδος (13 -21 ημέρες).


Εδώ, θα παρατηρήσετε ότι τα μάτια και τα αυτιά του κουταβιού σας θα αρχίζουν να ανοίγουν και προφανώς, κατά το στάδιο αυτό, το κατοικίδιο ζώο σας, θα αρχίσει να βλέπει και να ακούει. Ακόμα, θα αρχίσει να αναπτύσσετε η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Σε αυτό το στάδιο, έχει μεγάλη σημασία ο χειρισμός και η επαφή με τους ανθρώπους και επιπλέον, η μεταβατική περίοδος είναι η καλύτερη στιγμή για να γνωρίσετε στο κουτάβι σας φιλικές γάτες .

 

  • Στάδιο 3 - Περίοδος Κοινωνικοποίησης του σκύλου (21- 49 ημέρες).


Κατά το στάδιο αυτό, το κουτάβι σας θα αρχίσει να δείχνει τη μοναδική προσωπικότητά του. Η περίοδος αυτή, είναι μια κρίσιμη στιγμή για τον ίδιο και θα δείτε πώς το μικρό κατοικίδιο ζώο σας θα μάθει να υποβάλει τη μητέρα του και να κατανοεί την πειθαρχία. Είναι σημαντικό να μην πάρετε το κουτάβι μακριά από την μαμά του σε αυτό το χρονικό διάστημα, γιατί μπορεί να αρχίσει να γκρινιάζει, να είναι θορυβώδης ή ακόμη χειρότερα, να αποκτήσει επιθετική συμπεριφορά καθώς ωριμάζει. Εκτός από αυτό, το στάδιο αυτό περιλαμβάνει μια σύντομη υπο-περίοδο που διαρκεί 21 έως 23 ημέρες. Ονομάζεται "περίοδος ενημέρωσης" και υποδηλώνει ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν ριζικές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

 

  • Στάδιο 4 - Περίοδος Ανθρώπινης Κοινωνικοποίησης (7 - 12 εβδομάδες).


Αυτή είναι η ελάχιστη ηλικία στην οποία τα περισσότερα κουτάβια μπορούν να υιοθετηθούν, ή να φύγουν από τη μητέρα τους αφού είναι αρκετά ικανά και μπορούν να ζήσουν χωρίς το γάλα της μητέρας τους. Αυτό το στάδιο της ανάπτυξης περιλαμβάνει μια υπο-περίοδο περίπου στις 8 με 10 εβδομάδες και είναι γνωστή ως "περίοδος των φόβων και των επιπτώσεων"  και θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αν υπάρξει κάποια τραυματική εμπειρία στο κουτάβι σας, μπορεί αργότερα να του δημιουργήσει ένα δια βίου πρόβλημα ή φόβο . Εάν το κουτάβι σας, για παράδειγμα, βιώνει το φόβο των ξένων κατά την παρούσα χρονική στιγμή, μπορεί να του δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόβλημα για όλη του τη ζωή.

 

  •  Στάδιο 5 - Περίοδος Ιεραρχίας (12 -16 εβδομάδες).


Σε αυτό το στάδιο, το κουτάβι σας θα προσπαθήσει να καταλάβει ποιος είναι το αφεντικό. Είναι σημαντικό να αποθαρρύνετε όλες τις προσπάθειες για δάγκωμα ή μάσημα στα χέρια σας, τα ρούχα και τα λουριά. Εάν στο σπίτι σας υπάρχουν και άλλα σκυλιά, μπορεί να παρατηρήσετε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ τους. Μετά από περίπου 16 εβδομάδες, θα αναπτυχθεί πλήρως η προσωπικότητα και τα συναισθήματα του σκύλου σας.

 

  •  Στάδιο 6 - Περίοδος Ανάπτυξης Ενστίκτου (4 -8 μήνες ).


Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης περιόδου, ο μικρός σας σύντροφος θα δοκιμάσει την υπομονή σας. Θα παρατηρήσετε πως το κουτάβι σας θα αρνείται να σας ακούσει και θα προσπαθεί να τρέχει μακριά και να μην έρχεται ακόμη και όταν το καλείται. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε να ηρεμεί λίγο και στη συνέχεια να τον δένετε με ένα λουρί μέχρις ότου περάσει αυτή η περίοδος .

 

  •  Στάδιο 7 - Δεύτερη Περίοδος Φόβων και Επιπτώσεων (6 -14 μήνες ).


Το κουτάβι σας είναι βασικά ένας άτακτος έφηβος κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Να αναμένετε απρόβλεπτες αλλαγές στη συμπεριφορά και στο χαρακτήρα του ανά πάσα στιγμή (ακριβώς όπως συμβαίνει και με την εφηβεία στα παιδιά!). Το κουτάβι σας μπορεί να αναπτύξει παράξενους φόβους και μπορεί να ενεργεί περίεργα χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Θα χρειαστείτε πολύ υπομονή κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης αλλά, όταν το κουτάβι σας εμφανίσει ασυνήθιστους φόβους ή περίεργη συμπεριφορά , το καλύτερο είναι να το αγνοήσετε και ποτέ να μην ενισχύσετε τους φόβους του με χάιδεμα ή επαινώντας τον , διότι αυτό θα του διδάξει ότι είναι εντάξει και καλό να φοβάται.

 

  • Στάδιο 8 – Η αρχή της ενηλικίωσης (18 -24 μήνες).


Συγχαρητήρια- Επιβιώσατε σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του κουταβιού! Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κουτάβι σας μπορεί να προσπαθήσει να σας δείξει κυριαρχία ή εδαφική επιθετικότητα. Μην εκπλαγείτε αν κάποια παραξενιά της εφηβικής του ηλικίας εμφανίζεται περιστασιακά - ακριβώς όπως και πριν, να αγνοήσετε αυτή τη συμπεριφορά μέχρι να περάσει και αυτή η περίοδος.

 

Μπορεί να φαίνεται τρελό να θέσουμε τον εαυτό μας, στο καθήκον της ανατροφής ενός κουταβιού. Μείνετε ήσυχοι και θα καταλάβετε ότι από καιρό σε καιρό, η ανταμοιβή που φέρνει ένα κουτάβι υπερβαίνει κατά πολύ οποιαδήποτε ενόχληση ή εξάντληση.