Είσοδος Μέλους

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 13:34

Προσοχή στους μύθους και τις φήμες για τις καθαρόαιμες ράτσες!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση εκεί έξω για τις καθαρόαιμες ράτσες σκύλων, που μερικές φορές εξαπλώνονται για προσωπικό κέρδος και όφελος.


Έχετε ποτέ προσεγγιστεί από έναν άλλο ιδιοκτήτη σκύλου, ο οποίος ήθελε να σας ενημερώσει και να σας επισημάνει όλα τα προβλήματα τις ράτσας του σκύλου που σας ανήκει; Σίγουρα υπάρχουν μερικές τέτοιες περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να υπερασπιστείτε την επιλογή σας και να αγνοείτε τους κακεντρεχείς ανθρώπους. Βέβαια, γνωρίζω ότι οι μύθοι για τις καθαρόαιμες ράτσες έχουν εξαπλωθεί και πολλοί ανενημέρωτοι άνθρωποι τους εκλαμβάνουν ως απόλυτη αλήθεια. Ας αναλύσουμε μερικούς από αυτούς τους μύθους, και να δούμε, γιατί είναι σοφό να αγνοήσουμε όλους όσους είναι απληροφόρητοι.

 

  • Προσοχή σε αυτούς τους μύθους για τις καθαρόαιμες ράτσες


Μία από τις πιο μεγάλες αναλήθειες αφορά την ποιότητα των γονέων των σκύλων. Πολλοί πιστεύουν ότι κουτάβια που γεννήθηκαν από γονείς "φτωχούς"  σημαίνει ότι τα κουτάβια πρόκειται να είναι κατώτερα από άλλα σκυλιά. Αυτός ο μύθος αναπτύχθηκε από ανενημέρωτους και ελίτ εκτροφείς σκύλων που επιθυμούν να δυσφημίσουν τους εκτροφείς που ανταγωνίζονται.


Μόνο τα υψηλής ποιότητας κουτάβια προέρχονται από γονείς με Κ.Ο.Ε. χαρτιά και πάλι αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Εάν ένας εκτροφέας προσπαθεί να σας πουλήσει ένα σκύλο με αυτά τα χαρτιά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα εγγεγραμμένα σκυλιά με χαρτιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Εάν τα έγγραφα έχουν το ειδικό λογότυπο του Κ.Ο.Ε. και υπάρχει και το pedigree τότε η μαμά και ο μπαμπάς έχουν γίνει αποδεκτοί ως καθαρόαιμη ράτσα και έχουν μία καλή σειρά εκτροφής. Αν χαρτιά των γονέων του σκύλου δεν έχουν τίποτε από τα παραπάνω, τότε δεν πληροί τις προϋποθέσεις για εκτροφή καθαρόαιμης ράτσας. 


Όταν αγοράζετε ένα σκυλί για καλλιστεία δεν είναι απαραίτητο να είναι το πιο ακριβό σκυλί με τους καλύτερους εξ' αίματος προγόνους εκτός και αν πρόκειται να πάρει μέρος στο καλύτερο Σόου καλλιστείων στον κόσμο! Εφ 'όσον ο σκύλος σας έχει τα σωστά χαρτιά, και αξιοπρεπείς εξ' αίματος πρόγονους, μπορείτε να κερδίσετε τον τίτλο του πρωταθλητή για τη ράτσα του σκυλιού σας. Όντας πρωταθλητής, είναι στην πραγματικότητα το χαμηλότερο βραβείο και πολλοί εκτροφείς μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τίτλο για έναν από τους δύο γονείς, ως ένα σημαντικό προσόν για την πώληση των κουταβιών τους.


Όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να γνωρίζουν λίγα πράγματα και αν αγοράζετε σκύλο από ένα μεγάλο εκτροφέα δεν σημαίνει απαραίτητα και υψηλότερη ή καλύτερη ποιότητα κουταβιών. Βρείτε έναν εκτροφέα που κάνει μόνο μία ή πέντε γέννες το χρόνο και τα κουτάβια του, πωλούνται ΠΡΟΤΟΥ τη γέννα. Μην αγοράζετε φτηνά κουτάβια. Καλοί εκτροφείς που πουλούν τα κουτάβια τους πριν από τη γέννηση, μπορεί να απαιτούν υψηλές τιμές, αλλά ξέρουν τι δουλειά τους και γνωρίζουν τι κάνουν. Οι αδίστακτοι εκτροφείς που προσφέρουν τιμές ευκαιρίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από ανθρώπους που θέλουν να ξεγελάσουν τους υποψήφιους ιδιοκτήτες με μόνο σκοπό το κέρδος και όχι η ποιότητα των κουταβιών.


Υπάρχουν πολλοί αξιόπιστοι εκτροφείς σε όλη τη χώρα και θα πρέπει να είστε έτοιμοι να τους κάνετε μερικές ερωτήσεις. Ένας εκτροφέας ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να σας δείξει που στεγάζονται τα σκυλιά του ή που προσπαθεί να αποφύγει τις ερωτήσεις σας (όπως το αν, ή όχι, το κουτάβι έχει εκτεθεί σε διαφορετικούς ανθρώπους ενώ μεγάλωνε) θα μπορούσε να είναι ένας εκτροφέας που να θέλει να σας εξαπατήσει ή μπορεί να μην μεταχειρίζεται σωστά τα ζώα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα κουτάβια μπορεί να έχουν τραυματιστεί σοβαρά προτού να τα πάρετε.


Ένας αξιόπιστος κτηνοτρόφος θα σας κάνει ερωτήσεις για να ανακαλύψει την προθυμία και την ικανότητα σας να φροντίζετε αυτό το σκυλί. Αυτό δείχνει ότι ο εκτροφέας νοιάζεται για τα σκυλιά του. Θα πρέπει να σας κάνει ερωτήσεις, αλλά κι εσείς με τη σειρά σας, θα πρέπει να τον ρωτήσετε πολλά πράγματα! Οι περισσότερες ερωτήσεις σας να είναι σχετικές με το πώς το μικρό κουτάβι μεγάλωσε, γιατί όσο περισσότερα μάθετε, τόσο το καλύτερο θα γνωρίσετε το κουτάβι και θα είστε προετοιμασμένοι, για το τι πράγματα να περιμένετε από αυτό το σκυλί. Επίσης, είναι πολύ καλό αν μπορέσετε και συναντήσετε την μητέρα του κουταβιού, γιατί θα καταλάβετε αρκετά πράγματα για το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά που θα έχει το κουτάβι σας όταν μεγαλώσει.