Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015 12:13

Ο γέρικος σκύλος είναι η καλύτερη επιλογή!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Για ένα ενήλικο σκυλί η σκληρή του μοίρα είναι να πεθάνει σε ένα καταφύγιο ζώων, χωρίς αγάπη, άνεση και ζεστασιά. Για χρόνια, έδωσε την αγάπη και την αφοσίωσή του, για να καταλήξει μόνο του σε ένα κρύο και θορυβώδες μέρος. Ίσως ο ιδιοκτήτης του πέθανε, ή ίσως δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα που έχει ένα σκυλί. Οτιδήποτε κι αν συνέβη, το σκυλί είναι μπερδεμένο και συχνά πέφτει σε κατάθλιψη.

Η βάναυση πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα ενήλικα σκυλιά δεν επιζούν στο καταφύγιο. Εάν είναι αρκετά τυχερά και αποτελέσουν το αγαπημένο σκυλί του καταφυγίου, ίσως τότε να έχουν περισσότερο χρόνο, αλλά πολλές φορές, ιδίως στο εξωτερικό, τα ενήλικα ζώα θανατώνονται αμέσως, απλά λόγω έλλείψης χώρου. Εξάλλου ποιος θέλει να υιοθετήσει ένα ενήλικο σκυλί;
 
Και όμως κανένας δεν φαντάζεται ότι ένας ενήλικος σκύλος είναι η καλύτερη επιλογή.Όλα τα σκυλιά αγαπούν άνευ όρων, ωστόσο τα ενήλικα αγαπούν βαθύτερα. Ζώντας τόσα χρόνια έχουν δει το καλύτερο και το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπότητας. Ξέρουν πότε έχουν βρεί κάτι καλό και θα περάσουν τα υπόλοιπα έτη τους ευχαριστώντας σας.
 
Τα ενήλικα σκυλιά δεν είναι αντιπαθητικά, ούτε έχουν υψηλό κόστος συντήρησης (πχ εμβόλια) και είναι συνήθως εκπαιδευμένα. Σπάνια σκάβουν ή μασούν και προτιμούν να ξαπλώσουν στον ήλιο ή να κουρνιάσουν δίπλα στα πόδια σας. Θα απολαύσουν τους περιπάτους ή τις βόλτες στο πάρκο, αλλά θα κάτσουν ήρεμα να μασήσουν το κόκκαλο τους μπροστά από το τζάκι.
 
Ωστόσο πολλά από τα ενήλικα ζώα χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείρηση όταν θα τα φέρετε σπίτι, λόγω των χρόνων που έχουν ζήσει στο καταφύγιο.Για αυτό τον λόγο  θα πρέπει να λάβετε μερικά πράγματα υπόψιν σας.
 
Οι πρώτες ημέρες
 
Το καταφύγιο είναι ένα μοναχικό και καταθλιπτικό μέρος για να ζει κάποιος, είτε πρόκειται για λίγες ημέρες ή λίγους μήνες. Για αυτό τον λόγο ο τετράποδος φίλος σας θα χρειαστεί πιθανώς λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Δώστε του ένα μαλακό κρεβάτι, μια ζεστή κουβέρτα και πάρα πολύ αγάπη.
 
Εάν κοιμάται για τρεις ημέρες συνεχόμενα, μην ανησυχήσετε. Μπορεί να μην θέλει να φάει ή να πιει ή ακόμα και να κάνει την ανάγκη του. Προσπαθήστε να τον προσελκύσετε για να φάει εντούτοις και σιγουρευτείτε ότι ξέρει που είναι το μπόλ με το νερό του. Διαφορετικά, δώστε του λίγο χρόνο να συνηθίσει το νέο του σπίτι.
 
Πιθανά προβλήματα υγείας 
 
Ανάλογα με τη φυλή, το κατοικίδιο σας μπορεί να είναι επιρρεπές σε μερικά κοινά ηλικιακά προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα όρασης ή ακοής, υποθυρεοειδισµός, αρθρίτιδα και προβλήματα καρδιάς. Αν και δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιωθεί η μειωμένη όραση ή η ακοή, ωστόσο τα ζώα προσαρμόζονται εύκολα στις νέες περιστάσεις.
 
Ο υποθυρεοειδισμός, είναι εξαιρετικά κοινός στα ενήλικα ζώα και μπορεί εύκολα να ελεχθεί με φαρμακευτική αγωγή. Εάν το ζώο σας έχει αρθρίτιδα, τα φάρμακα  μαζί με άσκηση και μια υψηλής ποιότητας διατροφή μπορούν να βοηθήσουν και να μειώσουν τον πόνο.
 
Τα προβλήματα καρδιάς είναι μεγαλύτερης ανησυχίας , καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή καρδιάς και κατα συνέπεια στο θάνατο. Ωστόσο, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και με ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση μπορεί να μην ασκήσει οποιαδήποτε επίδραση στον τρόπο ζωής του σκυλιού σας.
 
Φυσικά, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα το ενήλικο σκυλί σας να έχει κάτι σοβαρότερο, όπως διαβήτη, ανεπάρκεια νεφρών, καρκίνο ή άλλες περίπλοκες ασθένειες.
 
Έξοδα
 
Τα έξοδα ενός ενήλικου σκύλου δεν είναι περισσότερα,όπως πολλοί νομίζουν, σε σχέση με ένα κουτάβι.Όλα εξαρτώνται βέβαια από την κατάσταση της υγείας του. Εαν δεν έχουν ήδη γίνει εξετάσεις το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι εξέταση αίματος και ούρων.
 
 
Προσδοκίες 
 
Ο όρος ''γέρος/γριά'' είναι σχετικός και εξαρτάται σημαντικά από τη φυλή. Γενικά λέγεται ότι όσο μεγαλύτερη σε μέγεθος είναι η φυλή, τόσο μικρότερη η διάρκεια ζωής. Ένα Νταχσχουντ μπορεί εύκολα να ζήσει 15 έως 18, αλλά ένας Μεγάλος Δανός συνήθως ζει περίπου 8 έως 10 έτη. Εξάλλου, σκεφτείτε ότι όσο χρόνο και αν καταφέρετε να είστε μαζί με τον τετράποδο φίλο σας, είτε λίγο είτε πολύ, θα είναι πολύτιμος σαν θησαυρός.
 
Ανταμοιβές
 
Σε αυτό το σημείο κάποιος μπορεί να σκεφτεί. Βασιζόμενοι στα πιθανά προβλήματα υγείας σε συνάρτηση με τις δαπάνες και το σύντομο χρονικό διάστημα ζωής, γιατί να υιοθετήσει κάποιος ένα ενήλικο ζώο; Θα απαντήσω με δύο λέξεις : Χαρά και Ευγνωμοσύνη.
 
Ναι, θα δείτε την ευγνωμοσύνη στα μάτια του σκύλου σας και τη χαρά στη ουρά του, αλλά θα αισθανθείτε επίσης τη χαρά και την ευγνωμοσύνη στην καρδιά σας κάθε φορά που θα σκέφτεστε ότι σώσατε αυτό το πλάσμα από το κρύο και την μοναξιά ενός καταφυγίου.
Χαρά επειδή το σκυλί σας θα σας αγαπήσει τόσο πολύ, και ευγνωμοσύνη επειδή είστε αντάξιοι αυτής της αγάπης.
 
Καμία αγάπη δεν είναι βαθύτερη και σημαντικότερη από την αγάπη ενός σκύλου για τον άνθρωπο που τον έσωσε. Μοιραστείτε αυτήν την αγάπη, ακόμα κι αν είναι για σύντομη χρονική περίοδο, θα σας αλλάξει για πάντα...
 
Πηγή: dogw0rld.blogspot.gr