Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021 23:47

Έχεις δει πίθηκο να παίζει videogames;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η start up του Έλον Μασκ, Neuralink κατάφερε να κάνει έναν πίθηκο να παίζει videogames χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρικά κύματα του εγκεφάλου του.

 

Ο Elon Musk είναι ένας από τους δισεκατομμυριούχους που έχουν φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας καισυνεχώς πιέζουν τα όρια του τι είναι εφικτό. Έτσι, πέρα από τα ηλεκτρικά, τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα και τις μελλοντικές αποικίες στον Άρη, ο δισεκατομμυριούχος εργάζεται εδώ και χρόνια πάνω στη νευρωνική σύνδεση ανθρώπων και υπολογιστών και τα τελευταία αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα σε αφήσουν άφωνο.

Η πολλά υποσχόμενη start up του μεγιστάνα, Neuralink, ανάρτησε ένα βίντεο στο οποίο ένας πίθηκος παίζει με άνεση ένα videogame. Η δυνατότητα αυτή του δόθηκε μετά από χειρουργείο στο οποίο τοποθετήθηκαν ειδικά εμφυτεύματα στον εγκέφαλό του. Στο βίντεο αυτό βλέπουμε τον Πέιτζερ, έναν αρσενικό μακάκο που του έχει τοποθετηθεί ένα τσιπ σε κάθε πλευρά του εγκεφάλου του, να παίζει Mind Pong, χρησιμοποιώντας μόνος το μυαλό του.

Το εν λόγω ζώο είχε, ήδη, εκπαιδευτεί στο πώς να παίζει το παιχνίδι με τα χέρια του και ένα joystick. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αρκεί να σκεφτεί πως παίζει με το joystick για να δώσει ασύρματα εντολές στον υπολογιστή και αυτός να αντιδράσει σε πραγματικό χρόνο. Παρόλο που φαίνεται το χέρι του κινεί το joystick, αυτό είναι αποσυνδεδεμένο και στην πραγματικότητα, ο πίθηκος ελέγχει το παιχνίδι κυριολεκτικά και αποκλειστικά με το μυαλό του.

Ο CEO της SpaceX και της Tesla ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τα εξής: 

“Το πρώτο προϊόν της Neuralink θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιήσει ένα smartphone με το το μυαλό του, πιο γρήγορα από κάποιον άλλον που χρησιμοποιεί αντίχειρες.”

 

Το νέο σύστημα της Neuralink λειτουργεί καταγράφοντας και αποκωδικοποιώντας ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο του πιθήκου, με τη βοήθεια 2.000 εμφυτευμένων ηλεκτροδιών σε περιοχές που ελέγχουν την κίνηση των χεριών του. Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας:

“Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, ρυθμίζουμε τον αποκωδικοποιητή, δημιουργώντας μαθηματικά μοντέλα για την σχέση μεταξύ των μοτίβων νευρωνικής δραστηριότητας και των διαφορετικών κινήσεων που παράγουν στο joystick.”

Η Neuralink έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο και συνιδρυτή τον Musk. Δημιουργήθηκε το 2016 με απώτερο στόχο την δημιουργία ασύρματων τσιπ που θα βοηθούσαν στη θεραπεία νευρολογικών προβλημάτων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η άνοια και τραύματα στη σπονδυλική στήλη προσπαθώντας να συνδέσει την ανθρωπότητα με την τεχνητή νοημοσύνη με φυσικό τρόπο.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Mus παρουσίασε ένα γουρούνι που είχε επίσης δεχτεί εμφύτευμα εγκεφάλου. Σε πρώτο στάδιο, τα εμφυτεύματα για ανθρώπους ενδέχεται να καταλήγουν κάτω από το αυτί.

Πηγή:neolaia.gr