Είσοδος Μέλους

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 14:11

Απόφαση δικαστηρίου αναγνωρίζει «ανθρώπινα δικαιώματα» και απελευθερώνει Ουρακοτάγκο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Με μία πρωτοφανή απόφαση, δικαστήριο της Αργεντινής αποφάσισε ότι ένας Ουρακοτάγκος που πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια σε ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες οφείλει να αναγνωριστεί ως άτομο που έχει δικαίωμα στην Ελευθερία.
 
Η απόφαση υπογράφηκε ομόφωνα από τους δικαστές και δίνει το δικαίωμα ελευθερίας στη «Σάντρα» η οποία θα μεταφερθεί σε φυσικό καταφύγιο στη Βραζιλία. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά αν και δεν είναι ανθρώπινα πρόσωπα έχουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Ο ζωολογικός κήπος του Μπουένος Άιρες έχει λάβει προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να κάνει έφεση στην απόφαση.
 
Η υπόθεση του ουρακοτάγκου πήγε στα δικαστήρια μετά από ενέργειες ομάδας δικηγόρων που δραστηριοποιούνται στην προστασία των δικαιωμάτων των ζώων.
 
 Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι ικανά να αναπτύσσουν συναισθηματικούς δεσμούς και νιώθουν απογοήτευση από τον περιορισμό τους. Επιπλέον η νομική ομάδα υποστήριξε ότι ο 29χρονος ουρακοτάγκος μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, έχει αντίληψη του εαυτού του και αίσθηση του χρόνου. Επομένως η παρουσία του στον ζωολογικό κήπο συνιστά στέρηση της ελευθερίας.
 
Αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για ανάλογε αποφάσεις και για άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά που βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους, χρησιμοποιούνται σε τσίρκο ή πολύ περισσότερο χρησιμοποιούνται για πειράματα σε εργαστήρια.
 
Η υπόθεση της «Σάντρα» δεν είναι η μόνη που έχει πάει στα δικαστήρια, δύο αντίστοιχες περιπτώσεις στη Νέα Υόρκη, οδηγήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες αλλά το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για τα θηλαστικά. Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη τον προηγούμενο μήνα αποφάσισε ότι ο «Τόμι» ένας χιμπατζής, δεν θεωρείται νομικά ως «πρόσωπο» και δεν δικαιούται προστασίας από τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Πηγή: rt.com