Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015 17:52

Λευκός Θεός: Μια συμβολική ταινία για τον ρατσισμό με προταγωνιστή έναν αδέσποτο σκύλο!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η 13χρονη Λίλη, ένα νεαρό κορίτσι χωρισμένων γονιών, αναγκάζεται να μείνει με τον πατέρα της, όταν η μητέρα της φεύγει στην Αυστραλία για δουλειά. Ο πατέρας της δεν βλέπει με καλό μάτι να φιλοξενήσει και τον ημίαιμο σκύλο της κόρης του, τον Χάγκεν.

Η εχθρότητα των γειτόνων απέναντι στο ζώο και ο νέος νόμος που φορολογεί τους ιδιοκτήτες μη καθαρόαιμων σκυλιών θα οδηγήσουν τον πατέρα της Λίλη να παρατήσει τον Χάγκεν στο δρόμο. Η Λίλη μισεί τον πατέρα της που πέταξε τον τετράποδο της φίλο και βάζει στόχο να τον βρει και να τον σώσει.

Κι ενώ η Λίλη ξεκινά την αναζήτησή του σκύλου της στη Βουδαπέστη, ο κυνηγημένος από μπόγιες Χάγκεν καταλήγει αρχικά στα χέρια ενός εκπαιδευτή σκύλων για κυνομαχίες και μετά σε ένα άσυλο αδέσποτων, όπου θα «οργανώσει» μια εξέγερση ενάντια στους ανθρώπους...

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Κορνέλ Μουντρούτσο αναφέρει σε σχετικό του σημείωμα: «Εμπνεύστηκα τον Λευκό Θεό από τις παράλογες και ολοένα πιο έντονες σχέσεις στη σημερινή κοινωνία μας. Κατά τη γνώμη μου, τα παράλληλα και αμφισβητήσιμα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης, επιτέλεσαν ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα δίνει πραγματική υπεροχή και προνόμια στον λευκό Δυτικό πολιτισμό, γεγονός από το οποίο επωφελούμαστε όλοι μας. Μετά από όλα αυτά ναι, είμαστε μέλη αυτής της προνομιούχας κοινότητας.

Ως εκ τούτου, θέλησα να δημιουργήσω μια ταινία που θα αποτυπώνει μια γεύση από αυτά τα πάθη που μαίνονται στην άλλη πλευρά, επικρίνοντας την απεχθή μας αυτοπεποίθηση, που είναι γεμάτη ψέματα και μονόπλευρες αλήθειες, υποτίθεται υπερασπιζόμενοι τις μειονότητες ενώ στην πραγματικότητα θέλοντας να τις καταστρέψουμε, υποκρινόμενοι ότι δεν επιθυμούμε τις ανισότητες αλλά την ειρήνη και την αρμονική συμβίωση. Παρόλα αυτά επέλεξα ως βασικό θέμα τα ζώα αντί για τις μειονότητες.

Το έκανα αυτό, γιατί ήθελα να επικεντρωθώ ελεύθερα πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Τόσο ελεύθερα και με τα ελάχιστα ταμπού που είναι εφικτό. Ως εκ τούτου, η ιστορία μιλάει για ζώα, που πλέον στερούνται την ανθρώπινη αγάπη και που κάποτε ήταν οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Όμως ο άνθρωπος τα πρόδωσε, κι αυτά προκειμένου να επικυρώσουν την ύπαρξή τους επαναστάτησαν απέναντι στα πρώην αφεντικά τους».

Στοιχεία Ταινίας/Συντελεστές