Είσοδος Μέλους

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 16:09

Σταματήστε το πρόβλημα της ικεσίας στο σκύλο σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Γιατί τα σκυλιά μας ικετεύουν;


Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά ικετεύουν: η μία είναι για τα τρόφιμα και η δεύτερη είναι για την προσοχή σας. Η ικεσία ενός σκύλου μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούν να κάθονται και να σας κοιτάζουν επίμονα, να κλαψουρίζουν, να γαβγίζουν ή να σας σπρώχνουν με τη μύτη τους. Τις περισσότερες φορές, αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι ενοχλητική και είναι μία συμπεριφορά που εσείς τους μαθαίνετε. Από ένα σημείο και μετά, τα σκυλιά ανακαλύπτουν ότι η ικεσία, θα τους αποφέρει μια βραβευθείσα ανταμοιβή. Μερικοί άνθρωποι διδάσκουν σκόπιμα τα σκυλιά τους να τους "ικετεύουν" για ανταμοιβή τροφής. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν λάθος. Τα τρόφιμα δεν είναι η μόνη ανταμοιβή για ένα σκύλο και θα πρέπει να μάθει να ανταμείβεται με αγάπη, παιχνίδι ή οτιδήποτε άλλο τον παρακινεί να έχει σωστή συμπεριφορά.

 

  • Ικεσία για φαγητό

 

Για να αποφύγετε τις κακές συνήθειες, είναι σημαντικό να θέσετε κανόνες . Το σκυλί σας δεν θα πρέπει να είναι κάτω σκυμμένο στα πόδια σας κατά τη διάρκεια γευμάτων ή όταν προετοιμάζεται το φαγητό. Αν ο σκύλος σας έχει ήδη μάθει να περιφέρεται άσκοπα και να σας ικετεύει, οι ακόλουθοι κανόνες μπορεί να σας βοηθήσουν:


1. Πείτε όχι στις λιχουδιές.


Σταματήστε να δίνετε στο σκυλί σας λιχουδιές ενώ τρώτε. Μην υποκύπτετε στις ικεσίες του. Ακόμη και ένα μικρό κέρασμα μπορεί να είναι μια τεράστια οπισθοδρόμηση. Να είστε προετοιμασμένοι ότι ο σκύλος σας μπορεί να εντείνει το τις ικεσίες του, αλλά αγνοείστε και αφήστε τον να καταλάβει την υπόδειξη σας.


2. Προγραμματίστε τα γεύματά του


Βάλτε στο σκύλο σας ένα χρονοδιάγραμμα και ταΐστε τον κατά τη διάρκεια του δικού σας γεύματος, αλλά σε μια ξεχωριστή και διαφορετική θέση. Αυτό θα τον κρατήσει απασχολημένο.


3. Περιορίστε το χώρο του ενώ τρώτε


Περιορίστε την πρόσβαση του σκύλου σας στα τρόφιμα ή στην τραπεζαρία κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη βοήθεια ενός παιχνιδιού ή με ένα χαλάκι στο οποίο θα του υποδείξετε να κάθετε ενώ τρώτε. Αν ο σκύλος σας πλησιάζει το τραπέζι, κατευθύνετέ τον αμέσως μακριά.


4. Ακολουθήστε μία στρατηγική


Τίποτα στη ζωή δεν είναι δωρεάν. Αυτός είναι ο στόχος και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε σχεδόν σε όλα τα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου σας. Διδάξτε το σκυλί σας ότι πρέπει να "κερδίσει" τα πράγματα που επιθυμεί με το να είναι και να κάθετε ήρεμος.


5. Ανακατευθύνετε την συμπεριφορά του σκύλου σας


Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει να κατευθύνετε το σκυλί σας να εκτελεί μια άλλη εντολή που δεν συνάδει με την ικεσία, όπως η εντολή "Κάτσε κάτω" .

 

6. Μην τιμωρείτε το σκύλο σας


Η τιμωρία ποτέ δεν βοηθάει. Αν φωνάξετε δυνατά και τρομοκρατήσετε το σκυλί σας όταν γαβγίζει ή γκρινιάζει, για να σας παρακαλέσει , το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προκαλέσετε σύγχυση και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσετε το σκύλο σας σε άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.

 

  • Ικεσία για προσοχή

 

Όταν είστε απασχολημένοι με κάποιον ή κάτι άλλο εκτός από το σκύλο σας, μπορεί να σας παρακαλάει μέχρι να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτόν. Αυτό το είδος της επαιτείας δείχνει ότι το σκυλί σας θέλει να επικεντρωθείτε μόνο σε αυτό, και αρνείται να μοιράζεται το χρόνο και την προσοχή σας με οτιδήποτε άλλο. Όταν είστε απασχολημένοι με κάτι που δεν έχει σχέση με το σκυλί σας, βεβαιωθείτε ότι αγνοείτε όλες τις προσπάθειες του σκύλου που κάνει για να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Μην τον αγγίζετε, μη του μιλάτε και ακόμη μην τον κοιτάξετε στα μάτια.