Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015 17:48

Η κρίση μέσα από τα μάτια του Θανάση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Ο «Θανάσης» είναι ο τετράποδος πρωταγωνιστής της ομώνυμης ταινίας μικρού μήκους του σκηνοθέτη Δημήτρη Σοφιανόπουλου, η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 35ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας.  

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος ως Έλληνας κινηματογραφιστής που βλέπει την πραγματικότητα γύρω του ήθελε να κάνει μια ταινία για την κρίση στην Ελλάδα. Θεώρησε σωστό να μην πάει με το θέμα, αλλά να βρει έναν χαρακτήρα να οδηγεί αυτή την ταινία. Αυτός ο χαρακτήρας θα έπρεπε να είναι ένας τυπικός Έλληνας, δηλαδή ένας Έλληνας που ξεκίνησε φτωχός, μετά έγινε νεόπλουτος και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση γιατί έγινε πάλι φτωχός. Και διάλεξε έναν τέτοιο χαρακτήρα που συμβαίνει να είναι σκύλος, καταγράφοντας την Αθήνα της οικονομικής κρίσης μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου.

«Ήθελα να κάνω αυτή την ταινία ουσιαστικά για να κάνω ένα πορτρέτο για την Ελλάδα. Κι έχω τον σκύλο μου που μιλάει για την Ελλάδα. Γιατί είναι ένας τυπικός Έλληνας, άρα ξέρει τα πάντα. Βέβαια στο τέλος μαθαίνει κι αυτός ότι δεν πρέπει να κρέμεται από τους άλλους. Πρέπει να είναι ελεύθερος. Ν’ αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να στέκεται στα πόδια του. Μαθαίνει και κάποια πράγματα γι’ αυτή τη χώρα. Τα μαθαίνει και με κάποια θλίψη. Και γι’ αυτό και στην ταινία έχουμε τον εθνικό ύμνο, τραγουδημένο σαν ένα μοιρολόι, γιατί ακριβώς ένας Έλληνας που αγαπάει αυτό τον τόπο, στεναχωριέται για όσα έχουν συμβεί» επισημαίνει ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος στο ντοκιμαντέρ για την ταινία «Θανάσης» που προβλήθηκε στο αγγλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera.

Υπόθεση της ταινίας

Ο Θανάσης είναι ένας αδέσποτος σκύλος που, αφού έζησε κάποια χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, είχε την τύχη να υιοθετηθεί από μία πλούσια οικογένεια και να μετακομίσει στην Εκάλη. Εκεί απέκτησε συμπεριφορά νεόπλουτου. Ακριβώς όπως πολλοί άλλοι Έλληνες. Όμως ήρθε η κρίση, τα αφεντικά τα έχασαν όλα, και ο Θανάσης βρέθηκε πάλι στο δρόμο. Τώρα πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του φτωχός και αδέσποτος. Ακριβώς όπως πολλοί άλλοι Έλληνες.

Γυρίζοντας πίσω στην Αθήνα, διαπιστώνει ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα. Υπάρχει λίγο φαγητό και πολλή βία. Καλομαθημένος από την εύκολη ζωή των τελευταίων χρόνων, δυσκολεύεται να καταλάβει τι έγινε και άλλαξαν τα πράγματα.

Η ταινία είναι περίπου αυτοβιογραφική, γυρισμένη με την υποκειμενική ματιά του Θανάση, ο οποίος σχολιάζει τα όσα βλέπει και όσα τον ενοχλούν. Με χιούμορ, με πίκρα, αλλά και με ισχυρές απόψεις. Είναι μία παραβολή για την Ελλάδα των τελευταίων χρόνων. Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας τυπικός έλληνας πολίτης. Με τα δίκια του, αλλά και με τις ευθύνες του.

Ποιος είναι ο Θανάσης;

Ο τετράποδος πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Τζακ. Ζούσε αδέσποτος μέχρι που τον υιοθέτησε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Ελευσίνα, χαρίζοντας του ό,τι στερήθηκε στη ζωή του περιπλανώμενος στους δρόμους. Η μοίρα, όμως, έπαιξε άσχημο παιχνίδι για τους κηδεμόνες του Τζακ, αφού δολοφονήθηκαν από εγκληματίες που εισέβαλαν στο σπίτι τους για να τους ληστέψουν. Ο Τζακ έμεινε για τέσσερις μέρες κοντά στα νεκρά αφεντικά του. Την πέμπτη μέρα κατάφερε να βγει από το σπίτι κι άρχισε να γαβγίζει επίμονα, ειδοποιώντας με τον τρόπο του τους γείτονες για το κακό που συνέβη στους δικούς του ανθρώπους. Κάλεσαν αμέσως την Αστυνομία, η οποία εντόπισε τα νεκρά αφεντικά του Τζακ. Σφράγισε το σπίτι, που ήταν πια τόπος εγκλήματος και ο Τζακ επέστρεψε ξανά στην αδέσποτη ζωή του.

Η εκπαιδεύτρια σκύλων Τζούλια Φιλίππου μόλις ενημερώθηκε για τον Τζακ, ευαισθητοποιήθηκε από την ιστορία του και αποφάσισε να τον υιοθετήσει. «Δεν μπορούσε κανείς να τον βοηθήσει. Δεν ήθελε πια να ζει. Η αποστολή μου ήταν να τον βοηθήσω για να αποκτήσει ένα κίνητρο για να ζήσει. Όταν τον πρωτογνώρισα κυριολεκτικά τον πήρα αγκαλιά γιατί δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του» ανέφερε η Τζούλια Φιλίππου στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera. Η Τζούλια Φιλίππου κατάφερε με την αγάπη και τη φροντίδα της να απαλύνει τις πληγές στη ψυχή του Τζακ και μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή σχέση πίστης και αφοσίωσης.

Όταν ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σοφιανόπουλος έψαχνε τον τετράποδο πρωταγωνιστή στην ταινία του «Θανάσης», ο οποίος θα έπρεπε να δείχνει στη μουσούδα του ότι έχει περάσει δύσκολες καταστάσεις, η Τζούλια Φιλίππου του πρότεινε τον Τζακ. Και όντως ο Τζακ ήταν αυτός που έψαχνε για να ενσαρκώσει τον πρωταγωνιστή του ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος κι έτσι στα τέλη του 2011 άρχισαν τα γυρίσματα. Ο Τζακ με τη βοήθεια της αγαπημένης του Τζούλιας, την οποία είχε κοντά του σε όλες τις λήψεις, ανταποκρίθηκε πλήρως στα υποκριτικά του καθήκοντα και η ταινία ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα μέσα του 2012.

Λίγες μέρες πριν προβληθεί η ταινία στο 35ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου του 2012 η Τζούλια Φιλίππου χάνει τη ζωή της σε  τροχαίο δυστύχημα στη συμβολή των οδών Λαυρίου και εισόδου Κερατέας. Για δεύτερη φορά η ζωή έδειξε το σκληρό της πρόσωπο στον Τζακ, ο οποίος και πάλι ορφάνεψε. Αυτή τη φορά, όμως, δεν βρέθηκε στους δρόμους, αφού μια καλή φίλη της άτυχης Τζούλιας, τον φιλοξένησε στο σπίτι της και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από μια οικογένεια που τον αγάπησε από την πρώτη στιγμή.

 

Στοιχεία Ταινίας/Συντελεστές