Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 13:52

Η όραση στους σκύλους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
  • Έχουν τα σκυλιά αχρωματοψία;


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σκυλιά βλέπουν τα πάντα γύρω τους σαν μια παλιά ασπρόμαυρη ταινία και ότι δεν μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα.


Μέχρι σχετικά πρόσφατα, τη δεκαετία του 1990, οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα σκυλιά δεν μπορούσαν να δουν και να διακρίνουν τα χρώματα στα αντικείμενα και στη φύση. Ύστερα όμως, με μια καινούρια και πιο προηγμένη έρευνα, η επιστήμη διαπιστώνει ότι ο αμφιβληστροειδείς του σκύλου μπορεί να διακρίνει τις δέσμες ευαίσθητων χρωμάτων που ονομάζονται κώνοι. (Οι κώνοι είναι φωτοϋποδοχείς στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και είναι υπεύθυνοι για το φως της ημέρας και την έγχρωμη όραση.)


Τα σκυλιά έχουν λιγότερους κώνους στον αμφιβληστροειδή από εμάς, και γι’ αυτό δεν βλέπουν τόσο πολλά χρώματα, και επίσης, τα χρώματα που βλέπουν δεν είναι τόσο έντονα και ζωηρά.

 

Το παραπάνω γράφημα είναι ένα απλό και κατανοητό παράδειγμα για το πώς η όραση του σκύλου συγκρίνεται με την ανθρώπινη. Εξετάζοντας το γράφημα μπορούμε να δούμε ότι ορισμένα χρώματα είναι δυσδιάκριτα στους σκύλους. Το κόκκινο φαίνεται καφέ-γκρι ή καφέ-μαύρο και το πορτοκαλί, το πράσινο και το κίτρινο, όλα φαίνονται κίτρινο.


Το σκυλί σας είναι σε θέση να δει το μπλε χρώμα ενώ το μωβ και το πετρόλ φαίνεται γι' αυτόν μπλε.

 

  • Περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την όραση στους σκύλους.


Ένα άλλο μέρος στον αμφιβληστροειδή ονομάζεται ράβδος. (Τα ράβδο κύτταρα, ή ράβδοι, είναι κύτταρα φωτοϋποδοχέα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού που μπορεί να λειτουργήσουν σε λιγότερο έντονο φως από ό, τι μπορεί ο άλλος τύπος οπτικής- οι κώνοι.) Τα σκυλιά έχουν περισσότερα ράβδο-κύτταρα από ό, τι εμείς με αποτέλεσμα να μπορούν να διακρίνουν σε αμυδρό φως το γκρι χρώμα.


Τα σκυλιά δεν μπορούν να διακρίνουν μόνο το γκρι χρώμα που εμείς βλέπουμε, αλλά μπορούν να δουν πολλές αποχρώσεις του γκρι που εμείς δεν μπορούμε. Τα σκυλιά, όπως και οι γάτες, βλέπουν πολύ καλύτερα από εμάς σε αμυδρό φως.


Τα σκυλιά έχουν μυωπία και δεν βλέπουν καθαρά σε αποστάσεις άνω των 6 μέτρων. Είναι σε θέση να ανιχνεύσουν κίνηση σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά δεν μπορούν να δουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.