Είσοδος Μέλους

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 15:55

Σκυλιά και Σοκολάτα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σίγουρα θα έχετε ακούσει, ότι οι σοκολάτες είναι επιβλαβείς για τα σκυλιά. Πολλοί έχουν πει ότι ποτέ δεν πρέπει να ενδώσετε στο αξιολύπητο βλέμμα που παίρνει στο πρόσωπό του σκύλου σας καθώς σας ικετεύει για ένα λαχταριστό κομμάτι σοκολάτας. Ίσως έχετε αναρωτηθεί αν πραγματικά χρειάζεται να στερήσετε στο σκύλο σας αυτά τα πεντανόστιμα γλυκά. Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, μια ουσία που είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους, όταν προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό το συστατικό ανήκει στην ένωση ξανθίνη, η οποία είναι σε παρόμοια οικογένεια με την θεοφυλλίνη και την καφεΐνη.

 

  • Κατανοείστε τα τοξικά επίπεδα της σοκολάτας

 

Τα καλά νέα είναι ότι προκειμένου η θεοβρωμίνη να οδηγήσει σε θανατηφόρο αντίδραση, χρειάζεται ο σκύλος σας, να καταναλώσει μια αρκετά μεγάλη μερίδα, περίπου 100 έως 150 mg / kg. Υπάρχουν ωστόσο, ορισμένες μεταβλητές που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας, όπως το μέγεθος του κατοικίδιου, η ατομική ευαισθησία και η συγκέντρωση σοκολάτας στην ανάλυση τοξικών επιπέδων.


Κατά μέσο όρο, μια σοκολάτα γάλακτος περιέχει 1,58 mg/ kg θεοβρωμίνης, ενώ οι ημι-γλύκες σοκολάτες έχουν 5,36 g/kg. Εάν λάβετε υπ’ όψιν σας ως μέτρο, ότι η τοξική δόση θεοβρωμίνης είναι 100mg/kg, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες εκτιμήσεις για τον υπολογισμό του ποσού της ασφαλούς ποσότητας σοκολάτας που μπορεί να καταναλώσει ο σκύλος σας :

 

(1) 28gr σοκολάτας γάλακτος για κάθε 0,46kg σωματικού βάρους και

(2) 28gr ημίγλυκης σοκολάτα για κάθε 1,4kg σωματικού βάρους του σκύλου σας.

 

  • Σημάδια που πρέπει να προσέξετε


Επειδή η ξανθίνη επηρεάζει γενικά το νευρικό, το καρδιαγγειακό σύστημα του ζώου, καθώς και τα περιφερικά νεύρα, μπορεί να παρατηρηθούν κλινικά συμπτώματα όπως υπερ-διεγερσιμότητα και υπερ-ευερεθιστότητα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανησυχία, ταχυκαρδία, συχνή ούρηση, μυϊκό τρόμο, διάρροια και έμετο.

 

  • Πώς να χειριστείτε τη δηλητηρίαση από σοκολάτα


Εξακολουθεί να μην υπάρχει κανένα ιδιαίτερο αντίδοτο για την τοξικότητα της σοκολάτας. Επειδή η μισή διάρκεια μιας τέτοιου είδους, τοξίνης είναι περίπου 17 ½ ώρες σε σκύλους, θα πρέπει να προκαλέσετε εμετό κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ωρών, εάν η δόση είναι άγνωστη. Μπορείτε επίσης, να προσπαθήσετε να χορηγήσετε ενεργό άνθρακα για να αναστείλετε την απορρόφηση των τοξινών. Μόλις παρατηρήσετε τις πρώτες νευρολογικές εκδηλώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιεπιληπτικά χάπια για να ελέγξετε τα συμπτώματα. Τέλος, η καρδιά μπορεί να προστατευτεί μέσω θεραπείας οξυγόνου καθώς και με ενδοφλέβια υγρά και φάρμακα.

 

Επειδή σοκολάτες γάλακτος συνήθως οδηγούν σε διάρροια μεταξύ των πρώτων 12 έως 24 ωρών μετά την κατάποση, πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί άμεσα για να προληφθεί η αφυδάτωση του σκύλου σας.

 

Μόλις υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταναλώσει οποιαδήποτε ποσότητα σοκολάτας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.