Κατοικίδια & Ζωή

Χρήσιμα άρθρα για εσάς και το κατοικίδιο σας.
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 16:44

Μπορώ να φιλάω τον σκύλο μου στο στόμα;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

Μία νέα μελέτη αναφέρει ότι τα σκυλιά και οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα τους. Το Archives of Oral Biology υποστηρίζει πως η ανταλλαγή βακτηριδίων μέσω του φιλιού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα των ούλων και σε φθορά των δοντιών. Οι ερευνητές που εργάστηκαν μαζί με ιδιοκτήτες σκύλων στην Ιαπωνία βρήκαν αρκετά επιβλαβή είδη βακτηρίων τόσο στους σκύλους όσο και στα ανθρώπινα στόματα και συνήθως μόνο στον έναν από τους δύο.

Βέβαια πρέπει ακόμη να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα για να επικυρώσει τις διαπιστώσεις αυτές. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως η μεταφορά βακτηριδίων μεταξύ ανθρώπων μπορούσε να γίνει μέσω της ίδιας οδοντόβουρτσας, πιπίλας και οδοντικού νήματος.

 

Για αυτό και μας φαίνεται περίεργο πως με ένα φιλί μπορεί να μεταφερθούν βακτήρια από το σκύλο μας και αντίστροφα. Και ειδικά όταν οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν πως το στόμα του σκύλου είναι πεντακάθαρο.

Οι έρευνες  πάντως  έδειξαν πως αυξημένα ποσοστά σε βακτήρια δεν είχαν μόνο οι άνθρωποι που  φιλούσαν το σκύλο τους ή μοιραζόντουσαν το παγωτό μαζί του. Τα ίδια σχεδόν ποσοστά είχαν και οι ιδιοκτήτες που δεν είχαν τόσο μεγάλη επαφή μετά σκυλιά τους.

Οι ερευνητές πάντως αναφέρουν πως η κατάσταση αυτή είναι αμφίδρομη. Δηλαδή όπως μεταφέρονται τα βακτήρια από το σκύλο σε εμάς, το ίδιο συμβαίνει και από εμάς προς αυτόν.

Υπάρχει περίπτωση λοιπόν να μολύνουμε και εμείς το στόμα του σκύλου μας, εφόσον η στοματική μας υγεία δεν είναι καλή.. Λίγη προσοχή παραπάνω λοιπόν στις επαφές με το σκύλο σας μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η έρευνα.