Είσοδος Μέλους

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 16:46

Ονειρεύονται οι σκύλοι; Και αν ναι τι ονειρεύονται;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

Έχετε σίγουρα περάσει αρκετές στιγμές  βλέποντας ένα γαλήνιο και χαλαρωτικό ύπνο του τετράποδου φίλου σας, όπως επίσης και το σκύλο  σας σε πιο ανήσυχο ύπνο, όπου στριφογυρνάει, γρυλίζει ή ακόμα και γαβγίζει!!! Μήπως τα σκυλιά λοιπόν ονειρεύονται?? Σίγουρα αυτό δεν είναι μια αβάσιμη ερώτηση. Έτσι και οι επιστήμονες οδηγήθηκαν από τις αρχές του 21ου αιώνα στη διεξαγωγή διαφόρων ερευνών επάνω σε αυτό τον τομέα. Μία από αυτές διεξάγεται και δημοσιεύεται στους τομείς της νευρολογίας και της ψυχολογίας σχετικά με την ύπαρξη και τον αντίκτυπο των ονείρων στη ζωική γνωστική λειτουργία.

Τα στοιχεία αυτών των μελετών δείχνουν ότι πολλά ζώα, αρουραίοι, σκύλοι, γάτες, ακόμη και μερικά πουλιά - έχουν ομοιότητες στη δομή του εγκεφάλου και στα πρότυπα της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, τόσο ξύπνια όσο και κοιμισμένα. Αυτό δείχνει ότι όχι μόνο τα σκυλιά αλλά και πολλά άλλα ζώα ονειρεύονται!!

 

Τι ονειρεύονται όμως τα σκυλιά?? Σύμφωνα με ανάλογες μελέτες του MIT, η εγκεφαλική δραστηριότητα ενός σκύλου κατά τον ύπνο του, είναι όμοια με αυτή που έχει σε διάφορες καθημερινές του αντιδράσεις!! Για παράδειγμα όταν κυνηγάει μια γάτα, όταν γαβγίζει στον ταχυδρόμο ή ακόμα όταν ενθουσιάζεται με μια λιχουδιά!!

 

Χωρίς να είναι απόλυτα σίγουροι λοιπόν οι επιστήμονες καταλήγουν πως τα σκυλιά ονειρεύονται παρεμφερή πράγματα και καταστάσεις και στον ύπνο τους. Πάντως δεν είναι τα μόνα ζώα που το κάνουν αυτό. Κατά τις ίδιες μελέτες παρατηρήθηκε πως ακόμη και ένα μικρό χάμστερ μπορεί να ονειρεύεται ενθουσιασμένο πως τρέχει στον τροχό του κλουβιού του, όπως επίσης να βλέπει και εφιάλτη όταν η γάτα του σπιτιού πλησιάζει στο κλουβί του!!!

 

Για αυτό λοιπόν προσοχή την επόμενη φορά που ο σκύλος σας θα γυρνάει ανάποδα στον ύπνο του σα να θέλει να του χαϊδέψετε την κοιλιά, μην το κάνετε. του την χαϊδεύετε ήδη στον ύπνο του!!!!!!!!!