Είσοδος Μέλους

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 12:08

Η ανεύθυνη τακτική προσωρινού δεσίματος σκύλων έξω από καταστήματα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Πολλές φορές έχουμε δει σκυλιά δεμένα έξω από super markets ή εστιατόρια. Καθώς στη χώρα μας τα κατοικίδια απαγορεύονται σε καταστήματα με τρόφιμα, οι ιδιοκτήτες τους μπορεί πολλές φορές να τα βγάλουν βόλτα και να συνδυάσουν τα ψώνια ή το φαγητό τους.

Πόσο σωστό όμως είναι να αφήνεις το σκύλο σου για λίγα ή περισσότερα λεπτά δεμένο σε μία κολώνα;

Τα περισσότερα σκυλιά, για να μην πούμε όλα, στρεσάρονται υπερβολικά όταν ''εγκαταλείπονται'' έστω και για λίγα λεπτά απ τον ιδιοκτήτη τους, αφού δεν καταλαβαίνουν ότι το δέσιμο τους στο δρόμο είναι προσωρινό και ότι ο ιδιοκτήτης θα επιστρέψει σύντομα. Τα σκυλιά, ειδικά όταν δεν έχουν οπτική επαφή με τον ιδιοκτήτη, αγχώνονται και φοβούνται.

Εκτός από την ψυχολογία του σκύλου (άλλωστε κάποια σκυλιά το δέχονται και συνηθίζουν να περιμένουν τον ιδιοκτήτη τους) όμως, κινδυνεύει και η ακεραιότητα τους. Τι μπορεί να συμβεί σ ένα σκύλο δεμένο σε μία κολώνα;

α) Να τον κλέψουν! 
Πολλά μικρά, γλυκά χαριτωμένα ή μεγαλόσωμα, ρωμαλέα σκυλιά έχουν κλαπεί, τα πρώτα γιατί κάποιος..τα ζήλεψε και θέλησε να τα έχει ή ακόμα και να τα πουλήσει με άγνωστη τύχη και τα δεύτερα γιατί κάποιος μπορεί να βλέπει στο μεγαλόσωμο σκύλο σας μόνο έναν ''φύλακα'' κατάλληλο για το ερημικό του οικόπεδο! Όπως δεν θα αφήνατε δεμένο το παιδί σας, έξω απ το κατάστημα που μπαίνετε, έτσι δεν πρέπει να αφήνετε ούτε το σκύλο σας! Στην ερώτηση σας ''και τι να το κάνω αφού απαγορεύεται το σκυλί, π.χ. στο super market'' η απάντηση είναι ΑΠΛΗ: ΜΗΝ παίρνετε το σκύλο μαζί όταν αποφασίζετε να πάτε σε κατάστημα που δεν δέχεται κατοικίδια ή μην πάτε σε κατάστημα που δεν δέχεται κατοικίδια όταν έχετε το σκυλάκι σας μαζί!!!

β) Να τραυματιστεί! 
Ένα σκυλί δεμένο με το λουρί του μπορεί να μπλεχτεί απ την αγωνία του και σε λίγα λεπτά να μην έχει ούτε 10 εκατοστά λουριού με κίνδυνο να πνιγεί. Ειδικά δε αν του φοράτε κολλάρο-αλυσιδίτσα ή ακόμα χειρότερα τον εγκληματικό πνίχτη, οι πιθανότητες αυξάνονται! Επίσης, μπορεί κάποιο άλλο σκυλί που θα περνά με τον ιδιοκτήτη του ή κάποιο αδέσποτο να μην τα πάει καλά μαζί του και να ξεκινήσει καυγάς. Ο δικός σας σκύλος, καθώς θα είναι δεμένος θα είναι σε μειονεκτική θέση και μπορεί να δεχθεί πολλά δαγκώματα ενώ αν είναι μικρόσωμος μπορεί η επίθεση να αποδειχτεί θανάσιμη.

γ) Να χαθεί! 
Ένα ανήσυχο, τρομαγμένο σκυλί που δεν βλέπει τον ιδιοκτήτη του θα προσπαθήσει να τον βρει! Θα τραβήξει, θα γαυγίσει ή ακόμα και θα μασουλήσει το λουρί του! Αν καταφέρει να σπάσει το λουρί ή το σημείο όπου είναι δεμένος ή να βγάλει το κολλάρο του ( άρα χάνει και την ταυτότητά από πάνω του!), θα τρέξει μακριά και θα χαθεί σίγουρα με κίνδυνο της ζωής του απ τα αυτοκίνητα.

δ) Να δαγκώσει! 
Ένα σκυλάκι δεμένο μόνο του είναι ένα θέαμα που προκαλεί τους ανθρώπους να το χαϊδέψουν και να το γνωρίσουν. Αυτό όμως είναι λάθος καθώς ο σκύλος είναι στρεσαρισμένος και μπορεί να αντιδράσει άσχημα στα ξένα χέρια - μυρωδιές που τον αγγίζουν ξαφνικά. Αν δαγκώσει έναν άνθρωπο ή ένα παιδάκι, θα έχετε σίγουρα μπλεξίματα!

Για ποιό λόγο λοιπόν να ρισκάρετε τα παραπάνω όταν πολύ απλά μπορείτε να τον αφήσετε σπίτι και να τον βγάλετε βόλτα όταν τελειώσετε με τις δουλειές σας;

Επειδή όμως τα σκυλιά μας είναι σύντροφοι και πολλές φορές, καθώς είναι κοινωνικοποιημένα, τα παίρνουμε παντού μαζί μας, μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να περιμένει σε μέρη όπου έχετε πλήρη ορατότητα, ώστε να μην σας τον κλέψει κανείς, π.χ. να μπείτε σύντομα σε έναν φούρνο με τζαμαρία ενώ φυσικά θα πρέπει να τον δέσετε με ασφαλή τρόπο, π.χ. σε ''parking'' σκύλων (κολώνες με ειδικές υποδοχές για λουρί) όπως έχουμε εντοπίσει σε κτηνιατρεία και άλλα καταστήματα.

Προϋποθέσεις λοιπόν η ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ με το ζώο, ο ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΡΟΠΟΣ δεσίματος και ηΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΣΑΣ. Οταν επιστρέψετε φροντίστε να επιβραβεύσετε το σκύλο με λιχουδιά όταν ΚΑΤΣΕΙ (το ζητάτε) και όχι όταν χοροπηδά απ τη χαρά τους (γιατί τότε επιβραβεύεται το χοροπηδητό και το στρες).

*Extra tip: ποτέ μη δένετε το λουρί φιόγκο ή κόμπο. Φροντίστε να βγάλετε το γάτζο απ το κολλάρο του ζώου (κρατάτε παράλληλα το ζώο απ το κολλάρο) και να τον περάσετε μέσα απ τη θηλιά του λουριού. Ετσι δημιουργείτε ένα σίγουρο δέσιμο γύρω απ την κολώνα που δένετε το ζώο.

Πηγή: adespoto.gr