Είσοδος Μέλους

Παρασκευή, 08 Μαϊος 2015 23:26

Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος σκύλος;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

Κάθε φορά που ένας σκύλος σκοτώνει κάποιον άνθρωπο, γίνεται πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Ωστόσο, δεν είναι πραγματικά τόσο πιθανό όσο νομίζετε. Είναι 226 φορές πιο πιθανό να σκοτωθείτε καθώς περπατάτε στο δρόμο πάρα από ένα σκυλί, και εξίσου 650 φορές πιο πιθανό από τροχαίο. Βέβαια, κανείς δεν έχει προσπαθήσει να θέσει εκτός νόμου τα πόδια ή τα αυτοκίνητα, αλλά δημιουργούνται όλο και περισσότεροι νόμοι που απαγορεύουν ορισμένα είδη σκυλιών.

Ποιος νομίζετε ότι είναι ο πιο επικίνδυνος σκύλος στο κόσμο;

Εάν η απάντηση σας είναι μια συγκεκριμένη φυλή ή κάθε φυλή, τότε κάνετε λάθος. Το πιοεπικίνδυνο σκυλί στον κόσμο είναι αυτό που έχει γίνει έτσι με τη βοήθεια του ανθρώπου, και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς κοιτώντας απλά μόνο ένα πίτμπουλ.

Εκατοντάδες χρόνια πριν, η κύρια δουλεία του πίτμπουλ, ήταν να φρουρεί το σπίτι. Συγκεκριμένα, φυλούσαν τα παιδιά, ακόμα και βρεφή, και συχνά το έκαναν χωρίς καμία επίβλεψη. Ειχαν κερδίσει επάξια τη φήμη τους ως σκυλιά φύλακες, και ιστορίες να επιτίθενται σε ανθρώπους ήταν ανήκουστες. Πριν από τη δεκαετία του ’80, υπάρχει μόνο ένα περιστατικό, το 1947, όταν μια ομάδα από πιτμπουλ σκότωσε μια γυναίκα, αλλά ο μόνος λόγος που το έκαναν, οφείλεται στο γεγονός ότι ένας άνθρωπος έβαλε να το κάνουν.

Τα πράγματα άλλαξαν μετά τη δεκαετία του ’80 καθώς δύο νέες μόδες ήρθαν στην επιφάνεια, οι Μάχες σκύλων και οι συμμορίες. Σε αυτές τις δραστηριότητες δεν χρησιμοποιούνταν μόνο πίτμπουλ, αλλά και γερμανικοί ποιμένες, ροτβάιλερ και μολοσσοί. Τα σκυλιά που έκαναν μάχες, εκπαιδεύονταν στην επίθεση ενώ αυτά στις συμμορίες εκπαιδεύονταν για τη παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την ασφάλεια των αφεντικών.

Η φήμη αυτή δεν έχει να κάνει τίποτα με τη φυλή. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να είχαν χρησιμοποιήσει σκύλους του Αγίου Βερνάρδου ή λαμπραντόρ, για να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ακόμα και τσιουάουα μπορούν να εκπαιδευτούν και να δείξουν την ίδια μορφή επιθετικότητας.

Φυσικά, όσο μεγαλύτερο είναι το σκυλί, τόσο πιο επικίνδυνο είναι μιας και οι μεγαλύτερες δαγκωματιές είναι πιο πιθανό να είναι θανατηφόρες. Αλλά οι άνθρωποι δεν σκοτώνονται μόνο από μεγάλα σκυλιά. Άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από Μπιγκλ, ακόμα και από πομεράνιαν. Αν έχετε δει ποτέ ένα πομεράνιαν, είναι πολύ δύσκολο να φανταστείτε ότι αυτό το σκυλί μπορεί να σκοτώσει. Κάθε σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός, ακριβώς όπως και κάθε σκυλί μπορεί να είναι ισορροπημένο. Το πιο σημαντικό δεν είναι η ράτσα αλλά το παρελθόν του σκύλου και ο άνθρωποι που εμπλέκονται.

Για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση χρειάζεται εκπαίδευση. Κατ ‘αρχάς, οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν ότι ο σκύλος δεν έχει γεννηθεί για να είναι δολοφόνος, αυτή η ανάγκη καταργείτε από τη στιγμή που τον εξημερώνεις, και δεν χρειάζεται πλέον να κυνηγήσει για να επιβιώσει.

Δεύτερον, θα πρέπει να διδαχτεί στους ανθρώπους ότι η συμπεριφορά ενός σκύλου είναι το αποτέλεσμα της ενέργειες των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω του. Ήρεμοι ιδιοκτήτες έχουν και ήρεμα σκυλιά.

Φυσικά, εννοείτε πως ορισμένες φυλές έχουν και συγκεκριμένες ένστικτα. Για παράδειγμα τα τσοπανόσκυλα και τα σπάνιελ κυνηγούν, αλλά με την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορεί να εκπληρωθεί η ανάγκη χωρίς να μετατραπεί σε επιθετικότητα ή εμμονή.

Δεν υπάρχουν προβληματικές φυλές, αυτό είναι ένας μύθος. Η συμπεριφορά του σκύλου αρχίζει και τελειώνει με τον άνθρωπο.

Πηγή: animalcity.gr