Είσοδος Μέλους

Τρίτη, 12 Μαϊος 2015 14:23

Πόσες λέξεις καταλαβαίνουν τα σκυλιά;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

«Θα μάθω στο σκύλο μου εκατό λέξεις» λέει ένα παιδί σε μια ιστορία. Μπορεί όμως να το κάνει; Τα σκυλιά έχουν μεγάλη πνευματική ικανότητα. Αλλά πόσα από τη γλώσσα μας μπορούν όντως να καταλάβουν; Η κατανόηση της γλώσσας από μερικά σκυλιά ανταγωνίζεται εκείνη των πιθήκων και των παπαγάλων, καθώς και τη μέση ηλικία των τριών ανθρώπινων χρόνων.

Σίγουρα, τα περισσότερα σκυλιά κατανοήσουν τα βασικά, όπως το «σήκω» και το «κάτσε». Αλλά, αν έχετε κίνητρο και υπομονή, μπορείτε να του μάθετε περισσότερες από εκατό λέξεις. Ένας ψυχολόγος που έχει πραγματοποιήσει ένα σημαντικό μέρος της έρευνας για το θέμα της νοημοσύνης του σκύλου, δείχνει ότι το μέσο εκπαιδευμένο σκυλί ξέρει περίπου 160 λέξεις. Υπάρχουν ακόμα μερικά σκυλιά που παρουσιάζουν ένα λεξιλόγιο τόσο μεγάλο όσο ενώς μικρού παιδιού.

Από το 1970, όταν οι ερευνητές εκπαίδευαν με επιτυχία χιμπατζήδες να χρησιμοποιούν και να διαβάζουν λέξεις στη νοηματική, έχουμε γνωστό ότι η γλώσσα δεν είναι μοναδική για τον άνθρωπο. Τα ζώα έχουν τη δύναμη να κατανοήσουν την ανθρώπινη γλώσσα με εκπληκτικούς τρόπους. Γνωρίζουμε όλοι πως οι παπαγάλοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να μιλάνε την ανθρώπινη γλώσσα. Και ότι τα σκυλιά με τη λέξη «βόλτα» αντιδρούν με ενθουσιασμό κουνώντας την ουρά.

Πηγή: animalcity.gr