Κατοικίδια & Ζωή

Χρήσιμα άρθρα για εσάς και το κατοικίδιο σας.
Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2015 09:45

Nέα επιστημονικά δεδομένα για την πανάρχαια σχέση σκύλου - ανθρώπου και την καταγωγή της

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο σκύλος, το πιο αγαπητό και σεβαστό ζώο στη γη και η σχέση του με τον άνθρωπο που έχει ιστορία πολλών χιλιάδων ετών είναι το αντικείμενο μιας ακόμη επιστημονικής μελέτης που επιχειρεί να διαφωτίσει ιστορικά την ανάπτυξη αυτής της φιλίας.   Από την Κεντρική Ασία, πιθανότατα από τη Μογγολία ή το Νεπάλ έλκουν την καταγωγή τους οι σκύλοι οι οποίοι σύμφωνα με νέα νέα διεθνή επιστημονική έρευνα είναι εξημερωμένοι λύκοι. Τα δεδομένα της έρευνας, που είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα του είδους της, προκύπτουν από γενετικές αναλύσεις σε δείγματα από χιλιάδες σκύλους ανά τον κόσμο. Οι σκύλοι εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Γη εδώ και περίπου 15.000 χρόνια.

Η εξημέρωση ορισμένων άγριων λύκων έγινε σταδιακά, καθώς αυτοί πλησίαζαν τους καταυλισμούς των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Οι τελευταίοι βρήκαν πολύτιμη βοήθεια στους σκύλους, όταν πήγαιναν για κυνήγι. Σήμερα πια, οι σκύλοι εμφανίζουν την μεγαλύτερη ποικιλομορφία από όλα τα ζώα του πλανήτη, χάρη στις διαδοχικές επιλεκτικές επεμβάσεις που επί χιλιάδες χρόνια έχουν κάνει οι άνθρωποι κατά την εκτροφή τους.   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ανταμ Μπόικο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, ανέλυσαν δείγματα DNA από περίπου 5.200 σκύλους, ράτσας και μη, από 38 χώρες. Όπως είπε ο Μπόικο, «πρόκειται για την πρώτη πραγματικά παγκόσμια γενετική μελέτη σχετικά με την καταγωγή των σκύλων». Στο παρελθόν έχει προταθεί ότι η εξημέρωση των σκύλων από τους γκρίζους λύκους μπορεί να συνέβη ανεξάρτητα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Όμως η νέα μελέτη δεν ενισχύει αυτή την άποψη, αντίθετα εντοπίζει γεωγραφικά την προέλευσή τους στην κεντρική Ασία, κάπου μεταξύ Μογγολίας και Νεπάλ.

Στη συνέχεια, οι σκύλοι σταδιακά εξαπλώθηκαν στην Ινδία και σε άλλες περιοχές της Ασίας. 'Αλλες πάντως γενετικές έρευνες στο παρελθόν έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα, τοποθετώντας την καταγωγή των σκύλων στην Μέση Ανατολή, στη Σιβηρία, στην Ανατολική Ασία, στη Νότια Κίνα ή ακόμη και στην Ευρώπη. Η νέα μελέτη είναι μάλλον απίθανο να θεωρηθεί ως η οριστική απάντηση στο επίμαχο ζήτημα, όπως παραδέχθηκε και ο Μπόικο. Στο μέλλον, οι επιστήμονες ελπίζουν να φωτίσουν καλύτερα το πρόβλημα, αναλύοντας δείγματα αρχαίου DNA από ευρήματα σκύλων σε αρχαιολογικές τοποθεσίες.

Πηγή: lifo.gr