Είσοδος Μέλους

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 10:43

Αρσενικό ή θηλυκό σκυλί;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(29 ψήφοι)

Μπορεί να έχετε αισθανθεί ότι η επιλογή της ράτσας είναι η μεγαλύτερη απόφαση που πρέπει να πάρετε πριν αγοράσετε ή υιοθετήσετε ένα σκυλί. Αλλά τώρα, που έχετε κάνει αυτή την επιλογή, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ακόμη μία πολύ βασική επιλογή: θέλετε ένα αρσενικό ή ένα θηλυκό σκυλί;


Υπάρχει ένα παλιό ρητό που αφορά τους λάτρεις των σκύλων: "Αν θέλετε ένα μεγάλο σκυλί, να πάρετε ένα αρσενικό. Αν θέλετε ένα καλό σκυλί, να πάρετε ένα θηλυκό και να σταυρώσετε τα δάχτυλά σας για καλή τύχη". Ένα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν κατασταλάξετε στην τελική σας απόφαση, είναι οι διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ αρσενικών και θηλυκών σκύλων, και όταν μιλάμε για τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν πραγματικά μεταξύ τους, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτά είναι γενικότητες. Δηλαδή, ενώ αν ένα αρσενικό ή ένα θηλυκό σκυλί μπορεί να έχει κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα ή συμπεριφορά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύει σε κάθε σκύλο του ίδιου φύλου. Υπάρχει ένα πράγμα που όλοι οι εκτροφείς σκύλων και οι εκπαιδευτές συμφωνούν, ότι οι διαφορές στην προσωπικότητα μεταξύ των επιμέρους σκυλιών είναι σίγουρα, περισσότερες από αυτές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των χαρακτηριστικών κάθε ράτσας. Ύστερα από όλα αυτά, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές διαφορές που φαίνεται να υπάρχουν, σε γενικές γραμμές, μεταξύ αρσενικών και θηλυκών σκύλων.

 

  • Θηλυκά σκυλιά


Πλεονεκτήματα:


1. Τα θηλυκά είναι συχνά λιγότερο επιθετικά, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εκπαίδευσή τους συγκριτικά με τα αρσενικά σκυλιά.

 

2. Τα θηλυκά σκυλιά χρησιμοποιούν το μητρικό τους ένστικτο και είναι πιο προστατευτικά και φιλικά απέναντι στα παιδιά.

 

3. Είναι πιθανό να είναι πιο υπάκουα.

 

4. Ένα θηλυκό σκυλί μπορεί να κρατήσει τα ούρα του, περισσότερο από ένα αρσενικό-μερικά μπορούν να συγκρατηθούν για διάστημα 12 ωρών εάν είναι απαραίτητο- το οποίο μπορεί να είναι καλό για έναν ιδιοκτήτη ο οποίος δεν μπορεί να είναι στο σπίτι για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο.

 

5. Στις βόλτες, ένα θηλυκό σκυλί θα αδειάσει συνήθως όλη την κύστη του με μία φορά. Ένα αρσενικό σκυλί μπορεί να ουρήσει από λίγο σε διάφορα σημεία, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα.

 

 

Μειονεκτήματα:


1. Τα θηλυκά σκυλιά πρέπει να στειρώνονται και το κόστος είναι μεγαλύτερο από ό, τι το κόστος του ευνουχισμού σε ένα αρσενικό σκυλί.

 

2. Αν τα θηλυκά σκυλιά δεν στειρωθούν υπάρχει το πρόβλημα της εγκυμοσύνης. Οι ιδιοκτήτες που δεν θέλουν κουτάβια θα πρέπει να κρατήσουν το θηλυκό σκυλί μακριά από τα αρσενικά σκυλιά κατά τη διάρκεια των περιόδων αναπαραγωγής.

 

3. Τα θηλυκά μπορεί να αναπτύξουν όγκους μέσα ή γύρω από τα αναπαραγωγικά τους όργανα και να έχουν μεγάλες εναλλαγές στη διάθεση όπως συμβαίνει και με την ωορρηξία τους.

 

 

  • Αρσενικά σκυλιά


Πλεονεκτήματα:


1. Τα αρσενικά σκυλιά έχουν την τάση να είναι περισσότερο εξαρτημένα από τους ιδιοκτήτες τους, καθιστώντας τα πιο στοργικά και ιδανικά για συντροφιά.

 

2. Το κόστος του ευνουχισμού ενός αρσενικού σκυλιού είναι μικρότερο συγκριτικά με τη στείρωση σε ένα θηλυκό σκυλί.

 

3. Τα αρσενικά σκυλιά τείνουν να είναι πιο επιθετικά, που σημαίνει ότι θα είναι καλύτεροι φύλακες για ένα σπίτι.

 

4. Τα αρσενικά είναι λιγότερο επιρρεπείς σε εναλλαγές της διάθεσής τους.

 

5. Τα αρσενικά σκυλιά θα κάνουν τα πάντα για να σας ευχαριστήσουν και ενεργούν περισσότερο σαν μικρά παιδιά.

 

 

Μειονεκτήματα:


1. Τα αρσενικά σκυλιά είναι πιο πιθανό να έχουν επιθετική συμπεριφορά, να δείξουν κυριαρχία και έλεγχο στον ιδιοκτήτη τους.

 

2. Έχουν μεγαλύτερη σωματική διάπλαση και μπορεί να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως τα άλματα ή το μάσημα αντικειμένων.

 

3. Τα αρσενικά σκυλιά αν δεν ευνουχιθούν, θέλουν να μαρκάρουν την περιοχή τους, ακόμη και μέσα στο σπίτι και επίσης, μπορεί να αναπτύξουν τάσεις φυγής.

 

Αν θέλετε και αγαπάτε πραγματικά τα κουτάβια δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα αρσενικό και ένα θηλυκό σκυλί. Αν θέλετε ένα σκυλί για αγώνες και πρωτάθλημα, ένα αρσενικό σκυλί μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ αν δεν θέλετε ένα σκυλί που να στάζει σάλια πάνω σας κάθε δευτερόλεπτο, το θηλυκό είναι η κατάλληλη επιλογή. Αλλά ειλικρινά, η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην αίσθηση της σύνδεσης που αισθάνεται ένα άτομο με ένα σκύλο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.