Είσοδος Μέλους

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 11:18

Κατοικίδια ζώα ως δώρα. Είναι καλή ιδέα;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Κατοικίδια ζώα ως δώρα – Ο σχεδιασμός είναι που κάνει τη διαφορά.

 

         Σίγουρα θα έχετε δει στις ταινίες , ένα κουταβάκι , το πρωί των Χριστουγέννων , ξαπλωμένο υπομονετικά κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με ένα μεγάλο κόκκινο φιόγκο γύρω από το λαιμό του, έτοιμο για να το βρει το κοριτσάκι του σπιτιού; Και όταν το δει το πρωί φωνάζει όλο ευτυχία, τρέχει και αγκαλιάζει το νέο της κουτάβι,αυτο της δίνει ένα μεγάλο γλείψιμο στο μάγουλο, και οι δύο τους  ζουν ευτυχισμένοι για πάντα.

         Ενώ θα ήταν μεγάλη ευτυχία για όλους εάν τέτοιες εκπλήξεις στις διακοπές πάντα κατέληγαν τόσο καλά, συχνά δεν συμβαίνουν τα πράγματα ακριβώς έτσι.


Πιο συχνά, τα παιδάκια στο σπίτι, που είναι πολύ μικρά για να αναγνωρίζουν τι σημαίνει πραγματικά η φροντίδα για ένα κατοικίδιο ζώο, θα φωνάξουν πολύ την πρώτη φορά που το κουτάβι θα τους δαγκώσει στο χέρι, ενώ οι δύο τους παίζουν. Η μαμά και ο μπαμπάς τότε, θα το βάλουν άρον άρον στο αυτοκίνητο και θα το αφήσουν στο τοπικό καταφύγιο ζώων μαζί με άλλα τρία έως πέντε εκατομμύρια σκυλάκια και γατούλες που επιστρέφονται στα καταφύγια κάθε χρόνο παγκοσμίως.

         Γνωρίζοντας όμως εμείς την κατάσταση, και ύστερα από ώριμη σκέψη, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα. Με λίγη προνοητικότητα και μια ειλικρινή δέσμευση, ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο δώρο για να προσφέρετε στην οικογένειά σας.

 

Είστε έτοιμοι για ένα κατοικίδιο;

 

       Πριν αποφασίσετε να εκπλήξετε την οικογένειά σας με ένα νέο κατοικίδιο για τις διακοπές, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα, για να καθορίσετε εάν η οικογένειά σας είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας για το νέο σας κατοικίδιο:

 

·        Πόσο χρονών είναι τα παιδιά σας;

 

        Διαφορετικά κατοικίδια είναι κατάλληλα για διαφορετικές ηλικίες. Για παράδειγμα, ένα παιδάκι 4-ετών, το οποίο επικαλείται για μια γάτα δεν είναι ικανό να αναλάβει την ευθύνη.

«Επειδή ένα παιδί ικετεύει για μια γάτα ή ένα σκυλάκι δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο να αποκτήσει ένα»

 Αντ 'αυτού, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο απόκτησης ενός ινδικού χοιριδίου, το οποίο είναι εύκολο στην φροντίδα, του αρέσει να το παίρνουν αγκαλιά και να ασχολούνται μαζί του , και δαγκώνει πολύ σπάνια.

 

·        Θέλουν τα παιδιά σας πραγματικά ένα κατοικίδιο ζώο;

 

Στα παιδιά αρέσουν τα ζώα, αλλά δεν θέλουν όλα στην πραγματικοτητα να έχουν ένα μέσα στο σπίτι. Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, όλα τα μικρά αγόρια δεν θέλουν ή δεν χρειάζονται ένα σκυλί στο σπίτι.  Το γεγονός ότι το μικρό σας απολαμβάνει το παιχνίδι με το κανίς της γιαγιάς δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμος ή ακόμα και ότι θέλει να πάρει την πλήρη απασχόληση της φροντίδας ενός κατοικιδίου για τον εαυτό του.

 

·        Έχετε σκεφτεί το κόστος;

 

          Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι συχνά αδυνατούν να προβλέψουν. Πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται πέρα από το αρχικό ποσό που απαιτείται να υιοθετήσουν. Αλλά, πρέπει να υπολογίζεται οτι , μια γάτα κοστίζει περίπου 350 € έως 400 € το χρόνο και ένα μικρό ή μεσαίου μεγέθους σκυλί περίπου 400 € έως 500 € το χρόνο, με τα μεγαλύτερα σκυλιά να κοστίζουν ακόμα περισσότερο.

 

·        Έχετε σκεφτεί την δέσμευση;

 

          Τα κατοικίδια δεν είναι κάτι που μπορείτε να πάρετε στο σπίτι, να δοκιμάσετε και να επιστρέψετε αν δεν σας ταιριάζουν. Είσαι διατεθειμένος να λάβετε τη δέσμευση να φροντίζετε  το ζώο για το υπόλοιπο της ζωής του. Εάν το παιδί σας είναι έφηβος, να θυμάστε ότι το ζώο θα είναι μαζί σας ακομα και όταν ο γιος ή η κόρη σας αποχωρήσουν για τις σχολές τους η ακόμα και για να ξεκινήσουν δική τους οικογένεια . Μια γάτα μπορεί να ζήσει για τουλάχιστον 15 χρόνια και αν περνάει καλά μπορεί να φτάσει 21 ετών, κάτι που γράφουμε από προσωπική εμπειρία. Η οικογένεια πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για μια δέσμευση ζωής με επισκέψεις κτηνιάτρων, τις προμήθειες που απαιτούνται για τη φροντίδα του, με το χρόνο και την αγάπη που πρέπει να δαπανηθεί για το κατοικίδιο.

  • Είστε προετοιμασμένοι για το τι συνεπάγεται η φροντίδα για τα ζώα;

          Μην ξεχνάμε ότι ένα ζώο είναι ένα ζώο. Αυτό σημαίνει καθαρισμός ατυχημάτων, μπάνια και εμετό, ζημιές στα έπιπλα... Πρόκειται να αντιμετωπίσετε πολλές ανωμαλίες στον δρόμο. Να είστε έτοιμοι να εργαστείτε και να προσπεράσετε αυτές τις ανωμαλίες.

 

·        Μην πάρετε ένα κατοικίδιο ζώο για να διδάξετε στο παιδί σας να είναι υπεύθυνο. 

Εάν το παιδί σας δεν είναι υπεύθυνο, το ζώο μπορεί να υποστεί βλάβη. Αντιθέτως, για υπεύθυνα παιδιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την επιβράβευση υπευθυνότητας.


 

 

Σχεδιάζοντας την έκπληξη

           Μια ιδέα έκπληξης , η οποία μπορεί να είναι διασκεδαστική για τα παιδιά , είναι να αγοράσετε ένα λούτρινο σκύλο ή μια γάτα και να το να τοποθετήσετε μαζί με τα δώρα. Μπορείτε να αγοράσετε ένα τμήμα του εξοπλισμού για το κατοικίδιο  οπως η τσαντα μεταφοράς, λουρί ή το κρεβάτι και να έχετε μέσα το λούτρινο κουκλάκι. Στη συνέχεια, μπορείτε να γράψετε μια σημείωση λέγοντας ότι θα πάτε όλοι μαζί να διαλέξετε το νέο κατοικίδιο σας μετά τις διακοπές.

 

Πρώτη επαφή με το νέο μέλος της οικογένειάς σας.

          Πριν αποφασίσετε για το νέο κατοικίδιο σας, συζητήστε με την οικογένειά σας για τη λήψη αποφάσεων για το είδος, το μέγεθος και τη ράτσα του ζώου που θα αποκτήσετε. Ενημερωθείτε σε βάθος για τα χαρακτηριστικά της φυλής που θα επιλέξετε ώστε να ταιριάξει καλύτερα με την οικογένειά σας.

        Μια καλή λύση είναι η αναζήτηση στις αγγελίες του i-Pet.gr από το σπίτι, η οποία σας επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση σε περισσότερα  από 2000 διαφορετικά κατοικίδια , με πληροφορίες για τον χαρακτήρα , το μέγεθος και την χρησιμότητα του κάθε κατοικίδιου. Όλη η οικογένεια μπορεί να εμπλακεί, κοιτώντας φωτογραφίες για να βρείτε το τέλειο κατοικίδιο για εσάς. Μπορείτε να μετατρέψετε αυτήν την διαδικασία σε μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά. Είναι διασκεδαστικό να αποτελέσει έκπληξη, αλλά είναι εξίσου διασκεδαστικό να συμμετέχουν τα παιδιά σε ένα μέρος της διαδικασίας αυτής.

           Αν ακολουθήσετε σωστά την διαδικασία , το παιδί σας είναι πιθανό να καταλήξει με ένα φοβερό φίλο και σύντροφο. Ένα κατοικίδιο ζώο στην ζωή ενός παιδιού, μπορεί να είναι ένα από τα πιο υπέροχα κομμάτια της ζωής του.

 

Κατάλληλα κατοικίδια ανά ηλικία.

 

Χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες οδηγίες κατά την επιλογή των κατοικίδιων ζώων για τα παιδιά σας:

 

Κάτω από 3 ετών

Φροντίστε να γνωρίσετε το μωρό σας με το ήδη υπάρχον κατοικίδιο σας. Αποφύγετε να φέρετε οποιοδήποτε νέο κατοικίδιο ζώο σε αυτό το σημείο.

3 - 5 ετών

Τα ινδικά χοιρίδια είναι μια καλή επιλογή, τους αρέσει η περιποίηση και το χάϊδεμα , σπάνια δαγκώνουν και σφυρίζουν όταν είναι συγκινημένα ή ευτυχισμένα. Το παιδί σας μπορεί να σας βοηθήσουν να γεμίσετε το μπουκαλάκι του με νερό ή ένα πιάτο φαγητό.

 

5 - 10 ετών

Επιλέξτε κατοικίδια ραφιού, όπως hamster, πτηνά ή τα ψάρια. Τα παιδιά μπορεί να βοηθήσουν στον καθαρισμό του κλουβιού με τη βοήθεια των ενηλίκων, αλλά θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι τα κατοικίδια έχουν τρόφιμα και νερό και τα κλουβιά τους είναι ασφαλισμένα.

10 - 13 ετών

Το παιδί σας είναι τώρα έτοιμο για την ευθύνη ενός σκύλου, γάτας ή κουνελιού. Το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη διατροφή των ζώων συντροφιάς, να βγάζει βόλτα τον σκύλο, να καθαρίζει το κλουβί του κουνελιού και να αλλάζει την άμμο για την γάτα, αλλά θα πρέπει πάντοτε να ελέγχετε για να βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδια έχουν όλα όσα χρειάζονται.

14 έως 17 ετών

Το παιδί σας μπορεί να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο από τις δραστηριότητες λόγο ηλικίας (μαθήματα, φροντιστήριο, αθλητικές δραστηριότητες) και λιγότερο χρόνο για να «ξοδέψουν» με ένα κατοικίδιο ζώο. Πτηνά ή ενυδρεία είναι μια καλή επιλογή. Θυμηθείτε, θα έχετε το κατοικίδιο μέχρι το παιδί να είναι ενήλικας, ίσως να έχει και το δικό του σπίτι.