Είσοδος Μέλους

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 09:46

Τι είναι οι υβριδικοί σκύλοι;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Οι υβριδικοί σκύλοι είναι τάση αυτή τη στιγμή. Τι κάνει αυτά τα τετράποδα να ξεχωρίζουν; Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τους υβριδικούς σκύλους.

 

 

Πώς δημιουργείται ένας υβριδικός σκύλος;

Ένας υβριδικός σκύλος είναι απόγονος δύο γονέων που ανήκουν σε διαφορετικές φυλές. Λόγω των καθαρόαιμων γονέων διαφέρουν από την τυπική μίξη. Ωστόσο, είναι αυστηρά ημίαιμες φυλές. Εάν ο σκοπός του ζευγαρώματος ήταν να συνδυαστούν μεταξύ τους ορισμένα χαρακτηριστικά των ζώων-γονέων, τότε γίνεται λόγος για υβριδικό σκύλο ή Designer Dog.

Οι υβριδικοί σκύλοι αποτελούν τάση εδώ και αρκετά χρόνια. Πρωτοπόρος ήταν ο Λαμπραντούντλ, ένας συνδυασμός από Λαμπραντόρ Ριτρίβερ και Πουντλ. Έμελλε να συνδυάσει τα θετικά χαρακτηριστικά και των δύο φυλών και να χρησιμεύει ως σκύλος-οδηγός, ο οποίος δεν θα προκαλούσε αλλεργία. Ο Wally Conron, ο «δημιουργός» του Λαμπραντούντλ, μετανιώνει σήμερα για τη σκόπιμη διασταύρωση φυλών και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι απελευθέρωσε το «τέρας του Φρανκενστάιν». Διότι γύρω από την τάση για υβριδικούς σκύλους, πολλοί άνθρωποι προσβλέπουν σε μια γρήγορη πηγή χρημάτων. Αυτό μπορεί να βλάψει τη φύση και την υγεία των υβριδικών σκύλων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ υβριδικού σκύλου και Designer Dog;

Κάθε Designer Dog είναι ένας υβριδικός σκύλος. Αλλά Designer Dog δεν είναι κάθε υβριδικός σκύλος. Διότι ένας υβριδικός σκύλος μπορεί να προκύψει και τυχαία. Για παράδειγμα, όταν μια θηλυκή σκυλίτσα το σκάει από το σπίτι της για να συναντήσει τον αρσενικό σκύλο από το γειτονικό κήπο. Εάν η σκυλίτσα είναι Μαλτέζ, ο αρσενικός σκύλος Ντάξχουντ, τότε δημιουργούνται απόγονοι που τυχαίνει να έχουν τα χαρακτηριστικά και των δύο σκύλων.

Αντιθέτως, οι Designer Dogs προκύπτουν από σκόπιμη αναπαραγωγή. Αλλά προσοχή: εάν οι γείτονες ισχυριστούν εννέα εβδομάδες αργότερα ότι ήθελαν να διασταυρώσουν τις αρετές ενός Ντάξχουντ Βάλντι με το μοναδικό χαρακτήρα μίας σκυλίτσας Μαλτέζ Μόλλυ, τότε ο υβριδικός σκύλος μετατρέπεται σε Designer Dog.

Είναι οι υβριδικοί σκύλοι υγιέστεροι;

Οι υβριδικοί σκύλοι πρώτης γενιάς μπορούν να είναι πιο υγιείς απ’ ότι οι καθαρόαιμοι σκύλοι. Αυτό έχει να κάνει με την επίδραση της ετερότωσης. Υποστηρίζει τη βελτίωση της υγείας όταν συναντώνται πλήρως άγνωστα γονίδια.

Αυτό ωστόσο είναι μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχουν υποχρεωτικές προσπάθειες αναπαραγωγής υβριδικών σκύλων. Δεν χρειάζεται να αποκτήσουν έγκριση (άδεια αναπαραγωγής) και οι λεγόμενοι εκτροφείς αναπαράγουν συνήθως χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο σύλλογο. Αυτό επιτρέπει σε καθαρόαιμα ζώα με «ελαττώματα» υγείας να καταλήξουν σε μια αναπαραγωγή υβριδικών σκύλων. Οι απόγονοί τους μπορεί να έχουν ατυχία και να κληρονομήσουν προβλήματα υγείας και από τους δύο γονείς.

Υπάρχουν επίσης πιθανά προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν από τη μίξη. Ένα παράδειγμα είναι τα προβλήματα του δέρματος και του τριχώματος ενός Λαμπραντούντλ, διότι αυτός ο σκύλος συνδυάζει δύο διαφορετικούς τύπους τριχώματος. Τα χαρακτηριστικά των δύο φυλών δεν εναρμονίζονται πάντα μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα μπορεί επίσης να είναι οδοντικά προβλήματα, εάν τα στενά δόντια των Πουντλ συναντήσουν τα πλατιά δόντια των Ριτρίβερ.

Τι θα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά

Όπως και σε κάθε αγορά κουταβιού θα πρέπει να φροντίζετε για μια αναπαραγωγή με αγάπη. Πρέπει να μπορείτε να επισκεφθείτε τα κουτάβια στο σπίτι τους και να γνωρίσετε τα ζώα-γονείς. Ένας αξιόπιστος εκτροφέας δεν θέλει απλώς να πουλήσει, αλλά θέλει να ξέρει που θα καταλήξουν τα νεογνά που έχει υπό την προστασία του. Για το λόγο αυτό, θα σας κάνει και ερωτήσεις. Ενημερωθείτε για τις χαρακτηριστικές ασθένειες των ζώων-γονέων και ρωτήστε τον εκτροφέα σχετικά με την πρόληψη υγείας. Εάν πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση, καλό θα ήταν να μην αγοράσετε κουτάβι.

Ο τετράποδος φίλος θα πρέπει να έρθει στο σπίτι σας το νωρίτερο στην ηλικία των εννέα εβδομάδων. Στη συνέχεια πρέπει να αποπαρασιτωθεί, να εμβολιαστεί και να αποκτήσει διαβατήριο της ΕΕ για κατοικίδια. Μην αποκτήσετε έναν υπερτιμημένο σκύλο. Συχνά, οι «εκτροφείς υβριδικών σκύλων» χωρίς τεχνογνωσία σχετικά με τη γενετική ή τα πρότυπα φυλής προσφέρουν κουτάβια που κοστίζουν περισσότερο απ’ ότι τα ζώα με γενεαλογικό δέντρο από μια αξιόπιστη φυλή. Βγάζουν λεφτά με το τσουβάλι στο βωμό των υβριδίων. Συχνά χωρίς να δίνεται ίση προσοχή στην υγεία, τον τύπο και τον χαρακτήρα.

Συνδυάζουν τα καλύτερα από τις δύο φυλές;

Δυστυχώς μόνο με λιγάκι τύχη. Σε κάθε περίπτωση, τα δείγματα πρώτης κατηγορίας μιας φυλής παραμένουν συνήθως στα χέρια των εκτροφέων της αντίστοιχης φυλής. Όπως και με το θέμα της υγείας, πρέπει να είστε ξεκάθαροι: εάν ο απόγονος μπορεί να κληρονομήσει το καλύτερο από τους γονείς του, τα «κακά» ή τα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά μπορούν επίσης να μεταδοθούν σε αυτούς.

Γιατί οι υβριδικοί σκύλοι δεν μπορούν να αναπαράγουν καμία φυλή;

Εάν κάνετε διασταύρωση για παράδειγμα ανάμεσα σε ένα Πουντλ και έναν Ποιμενικό, θα λάβετε ένα πακέτο-έκπληξη: μακρύ ή σγουρό τρίχωμα, περισσότερο Ποιμενικός, περισσότερο Πουντλ - πολλά είναι εφικτά. Εάν τα υβρίδια συνδυάζονται μεταξύ τους, η έκπληξη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι απόγονοι μπορούν για παράδειγμα να μοιάζουν τελείως όπως τα Πουντλ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διασταύρωση υβριδικών σκύλων της γενιάς F2 δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί με το «συνδυασμό των καλύτερων από τις δύο φυλές».

Από έναν υβριδικό σκύλο μπορεί να αναπτυχθεί μια ξεχωριστή φυλή με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι για παράδειγμα ο στόχος κατά την αναπαραγωγή Αυστραλιανού-Λαμπραντούντλ. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται ωστόσο πλέον για έναν υβριδικό σκύλο. Διότι συμμετέχουν και άλλες φυλές: Οι εκτροφείς διασταυρώνουν το Ιρλανδικό Σπανιέλ Νερού και το Κόκερ Σπάνιελ για να επιτύχουν έναν ομοιόμορφο τύπο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Κρομφορλάντερ, ένα υβρίδιο από Γκρίφον Βεντέν και Φοξ Τεριέ. Ωστόσο, αυτή η φυλή έχει σήμερα υψηλό συντελεστή αναπαραγωγής, διότι πηγαίνει πίσω σε μερικούς σκύλους.

Υβριδικός σκύλος στο λιβάδι

© elaisacaroline / stock.adobe.com

Από έναν υβριδικό σκύλο μπορεί να δημιουργηθεί μια φυλή. Ένα παράδειγμα γι' αυτό είναι το Κρομφορλάντερ.

Είναι οι υβριδικοί σκύλοι κατάλληλοι για αλλεργικούς;

Βασικά όχι. Πολλοί σκυλόφιλοι θέλουν με αυτό το ερώτημα να γνωρίζουν εάν ο εκάστοτε υβριδικός σκύλος χάνει τρίχωμα ή όχι. Αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση ακόμη και σε μια διασταύρωση με Πουντλ. Πολλοί σκύλοι „Doodle“ χάνουν τρίχα, καθώς κληρονόμησαν από το ένα ζώο-γονέα τρίχωμα που μαδάει. Όσο περισσότερες μπούκλες υπάρχουν, τόσο λιγότερη είναι συνήθως η απώλεια τριχώματος. Ένας υβριδικός σκύλος μπορεί να προκύψει από δύο σκύλους με πυκνό τρίχωμα, όπως ο Γερμανικός Ποιμενικός και το Σπιτζ, και να μαδάει αντιστοίχως.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε δύο πράγματα όταν αναζητάτε ένα τετράποδο που δεν μαδάει: Το τρίχωμα αυτών των ζώων χρειάζεται συχνά πολλή περιποίηση. Για παράδειγμα, πρέπει να κουρεύετε τακτικά ένα Πουντλ. Και δεύτερον, ακόμη και οι σκύλοι που δεν μαδάνε μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές σε υβριδικούς σκύλους;

Υπάρχουν πάνω από 350 φυλές σκύλων - για κάθε ζωόφιλο υπάρχει η κατάλληλη φυλή. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεμάτα καταφύγια ζώων, κάθε φίλος υβριδικών σκύλων θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν έχει νόημα να φέρνουμε στον κόσμο ημίαιμους σκύλους.

Αν θέλετε έναν καθαρόαιμο σκύλο, τι θα λέγατε για ένα Πουντλ; Τα Πουντλ είναι έξυπνοι σκύλοι και με λίγη συνέπεια εκπαιδεύονται εύκολα. Σε αντίθεση με πολλούς υβριδικούς σκύλους Πουντλ, δεν «μαδάνε» και αναπαράγονται σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη από Τόι σε Κινγκ Πουντλ. Δεδομένου ότι τα Πουντλ θεωρούνται εδώ και αιώνες μια αναγνωρισμένη φυλή, με λίγη έρευνα μπορείτε εύκολα να βρείτε έναν υπεύθυνο εκτροφέα. Εάν προτιμάτε ένα μεμονωμένο συνδυασμό, μπορείτε να κοιτάξετε στα καταφύγια αδέσποτων ζώων. Εκεί σε κάθε περιοχή δεκάδες σκύλοι περιμένουν ένα νέο, αγαπημένο σπίτι.

Πηγή: https://www.zooplus.gr/

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γαλλικό Μπουλντόγκ: Ο ιδανικός σκύλος για παιδιά