Είσοδος Μέλους

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 10:49

H προέλευση και η ιστορία κάθε ράτσας (σκύλου)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
 • Μπηγκλ (Beagle)

Τα Μπηγκλ χρησιμοποιήθηκαν τον 16ο αιώνα για να πιάνουν κουνέλια κατά τη διάρκεια κυνηγητικών παιχνιδιών.

 

 • Μπόξερ (Boxer)

Τα Μπόξερ αναπαράχθηκαν στη Γερμανία κατά τον 19ο αιώνα, από διάφορες άλλες ράτσες συμπεριλαμβανομένου του Αγγλικού Μπουλντόγκ. Τα Μπόξερ εκτράφηκαν κυρίως για κυνήγι, αφού έχουν την ικανότητα να κυνηγούν ελάφια, αγριογούρουνα και βίσωνες. Αργότερα, τα Μπόξερ χρησιμοποιήθηκαν για την πάλη σκύλων.

 

 • Μπόρντερ Κόλει (Border Collie)

Τα Μπόρντερ Κόλει έχουν αναπαραχθεί μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας (έτσι έχουν πάρει το όνομά τους ως "Border = σύνορο" μεταξύ των δύο χωρών) για να είναι τα σκυλιά των ποιμένων . Έχει αποδειχθεί ότι είναι μία από τις καλύτερες ράτσες σκυλιών για βοσκούς, λόγω της ικανότητάς τους να εργάζονται πολλές ώρες και να ολοκληρώνουν τις εργασίες μόνα τους, χωρίς την παρουσία του βοσκού.

 

 • Μπουλντόγκ (Bulldog)

Το Μπουλντόγκ σήμερα είναι διαφορετικά από το αρχικό Μπουλντόγκ που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα. Τα αρχικά Μπουλντόγκ χρησιμοποιήθηκαν σε αθλητικά παιχνίδια για να επιτίθενται σε ταύρους. Σήμερα, τα Μπουλντόγκ είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος αλλά και πιο ήπια!

 

 • Τσιουάουα (Chihuahua)

Αυτό που γνωρίζουμε για την προέλευση του Τσιουάουα είναι ότι ήρθε από το Μεξικό και πήρε το όνομά του από την πολιτεία Τσιουάουα, στο Μεξικό.

 

 • Κόκερ Σπάνιελ (Cocker Spaniel)

Τα Κόκερ Σπάνιελ αναπαράχθηκαν το 14ο αιώνα για να χρησιμοποιούνται ως κυνηγόσκυλα.

 

 • Κόλει (Collie)

Τα Κόλει εκτράφηκαν στην Αγγλία για να βοηθήσουν τους βοσκούς στη φύλαξη των ζώων.

 

 • Ντατσχάουντ (Dachshund)

Τα Ντατσχάουντ αναπαράχθηκαν στη Γερμανία τον 17ο αιώνα για την καταπολέμηση των ασβών, αφού τεντώνοντας το σώμα τους μπορούσαν να χωρέσουν μέσα στα λαγούμια.

 

 • Δαλματίας (Dalmatian)

Τα σκυλιά Δαλματίας χρησιμοποιήθηκαν ως σκυλιά φρουράς κατά τη διάρκεια πολέμων (κερδίζοντας τον τίτλο "σκυλιά του πολέμου"). Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν ως οδηγοί σε φωτιές αφού καθοδηγούσαν τα άλογα της πυροσβεστικής (γι’ αυτό έχουν γίνει μασκότ στην πυροσβεστική υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες). Τα Δαλματίας, χρησιμοποιήθηκαν και ως κυνηγόσκυλα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή τους, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι προέρχονται από την Δαλματία, μια επαρχία της Αυστρίας, που τώρα ανήκει στην Κροατία.

 

 • Ντόμπερμαν (Doberman)

Τα Ντόμπερμαν εκτρέφονταν στη Γερμανία τον 19ο αιώνα από τον Louis Doberman. Ο Louis Doberman χρησιμοποίησε πολλές ράτσες, όπως Γκρέι Χάουντ και Ροτβάιλερ, για να δημιουργήσει το τέλειο σκυλί φρουράς.

 

 • Γερμανικός Ποιμενικός (German Shepherd)

Τα Γερμανικά ποιμενικά προέρχονται από τη Γερμανία γύρω στο 1899 και ήταν αρχικά σκυλιά για βοσκής. Αργότερα, έγιναν σκυλιά της αστυνομίας, λόγω της δύναμης και της νοημοσύνης τους.

 

 • Γκόλντεν Ριτρίβερ (Golden Retriever)

Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ εκτράφηκαν στη Σκωτία για κυνήγι.

 

 • Μεγάλος Δανός (Great Dane)

Ο Μεγάλος Δανός μπορεί να έχει τις ρίζες του στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στη Δανία ή στη Γερμανία - δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη.

 

 • Γκρέι Χάουντ (Greyhound)

Τα Γκρέι Χάουντ έχουν τις ρίζες τους στα 100 ή ακόμη και 1.000 χρόνια π.Χ αφού, ένα γλυπτό σε αιγυπτιακό τάφο, που χρονολογείται το 4.000 π.Χ. , απεικόνιζε αυτή τη ράτσα. Υπάρχουν επίσης, αρχεία από τους Κέλτες που χρησιμοποιούσαν τα Γκρέι Χάουντ ως κυνηγετικά σκυλιά περίπου το 500 π.Χ. Σήμερα, είναι σκυλιά για αγώνες λόγω των μεγάλων ταχυτήτων που αναπτύσσουν.

 

 • Λαμπραντόρ (Labrador) 

Τα Λαμπραντόρ αναπαράχθηκαν στο Labrador (μια καναδική επαρχία) για να βοηθάνε στην αλιεία τραβώντας τα δίχτυα των ψαράδων.

 

 • Πουντλ (Poodle)

Τα Πουντλ πιθανότατα να προέρχονται από την Γαλλία, αλλά μπορεί να έχουν τις ρίζες τους στη Γερμανία ή στη Ρωσία. Η λέξη " poodle " ή "pudle" είναι μια γερμανική λέξη που σημαίνει λακκούβα. Το όνομα Πουντλ, δόθηκε στα σκυλιά αυτά, γιατί τα χρησιμοποιούσαν για κυνήγι σε περιοχές όπου υπήρχαν λακκούβες με νερά.

 

 • Ροντβάιλερ (Rottweiler)

Το όνομά του προέρχεται από μια γερμανική πόλη στα νοτιοδυτικά το Rottweil, και τα σκυλιά Ροντβάιλερ χρησιμοποιήθηκαν για τη βοσκή αλλά και ως σκυλιά πολέμου. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν αυτή τη ράτσα για τη φύλαξη των βοοειδών τους. Τα Ροντβάιλερ έγιναν είδος προς εξαφάνιση, μέχρι που η ράτσα αναβίωσε τον 20ο αιώνα. Τέλος, τα Ροντβάιλερ έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων, για σκυλιά φρουράς.

 

 • Σιχ Τσου (Shih Tzu)

Το Σιχ Τσου, είναι μια κινέζικη ράτσα σκύλου που υπάρχει εδώ και χίλια χρόνια. Η ράτσα αυτή είναι αρκετά διάσημη αφού χρησιμοποιήθηκε ως κατοικίδιο ζώο της δυναστείας των Μινγκ.

 

 • Γιορκσάιρ Τεριέ (Yorkshire Terrier)

Το Γιορκσάιρ Τεριέ έχει πάρει το όνομά του από την Αγγλική πόλη Yorkshire, όπου εκτρέφονταν κατά τον 19ο αιώνα για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν ποντίκια σε εργοστάσια.