Ράτσες

Χρήσιμα άρθρα για εσάς και το κατοικίδιο σας.
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 13:42

Δαλματίας-Dalmatian

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Τα σκυλιά Δαλματίας μπορούν για να τρέξουν για μίλια, διατηρώντας έναν ακούραστο ενθουσιασμό. Είναι ένας παιχνιδιάρικος και πρόθυμος σύντροφος που πρέπει καθημερινά να ασκηθεί σκληρά σε ασφαλή χώρο, αν θέλετε να συμπεριφέρεται σωστά στο σπίτι. Αγαπά να τρέχει και να περιφέρεται. Είναι γενικά καλή η συμπεριφορά του σε σχέση με άλλα κατοικίδια και είναι ιδιαίτερα καλό με τα άλογα. Έχει την τάση να είναι "κλειστό" και μαζεμένο προς τους ξένους. Επίσης μπορεί να είναι πεισματάρικο.


Τα Δαλματίας χρειάζονται πολύ και καθημερινή άσκηση αλλά και μεγάλη προσοχή. Χρειάζονται κάτι περισσότερο από μια σύντομη βόλτα με λουρί ενώ είναι πολύ καλή συντροφιά για τζόκινγκ. Οι ανάγκες της ράτσας μπορούν επίσης να επιτευχθούν με έντονη δραστηριότητα, παιχνίδια και τρέξιμο. Ωστόσο, τα σκυλιά αυτά χρειάζονται ένα μαλακό κρεβάτι και πάνω απ 'όλα συντροφικότητα. Έτσι, είναι καλύτερο να τους επιτρέπεται να ζουν μέσα στο σπίτι και να παίζουν στην αυλή ή σε ανοιχτό χώρο. Το τρίχωμα τους χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, αλλά το συχνό βούρτσισμα θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών τριχών.

 

  • Σημαντικές ανησυχίες: κώφωση, νεφρολιθίαση
  • Μικρά προβλήματα: αλλεργίες, επιληψία
  • Περιστασιακά εμφανίζονται: στεφανιαία νόσος, VWD
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: ακρόαση


Διάρκεια ζωής: περίπου 12-14 χρόνια


Σημείωση 1: Τα κωφά σκυλιά Δαλματίας θέλουν ειδική εκπαίδευση και έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Δεν συνιστώνται σε οικογένειες με παιδιά.
Σημείωση 2: Ένα μοναδικό ελάττωμα της ράτσας είναι η ανικανότητά της να μεταβολίζουν το ουρικό οξύ σε αλλαντοΐνη, η οποία οδηγεί στο για σχηματισμό συγκριμάτων (πέτρες) στα ούρα.