Είσοδος Μέλους

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 13:46

Οδοντιατρική φροντίδα σκύλων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η καλή υγεία των δοντιών είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την συνολική φυσική κατάσταση και την ευημερία του σκύλου σας. Επώδυνοι πόνοι στα δόντια και στα ούλα μπορεί να αποβούν επιζήμιοι για τη διατροφή, τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής του σκύλου. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κακής στοματικής υγιεινής σε σκύλους περιλαμβάνουν:


1. Άσχημη αναπνοή.


2. Αποστήματα και απώλεια δοντιών λόγω περιοδοντικής νόσου.


3. Πόνο από μολυσμένα δόντια και ούλα.


4. Συστημική μόλυνση που αρχικά ξεκινά από τα δόντια και τα ούλα και ενδεχομένως να εξαπλωθεί, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, στα νεφρά, στο ήπαρ, την καρδιά και τους πνεύμονες του σκύλου σας.


5. Μεγάλο κόστος από επανειλημμένες οδοντιατρικές θεραπείες, αναισθησία, εξαγωγές και χειρουργική επέμβαση.


Τα καλά νέα είναι ότι η φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει σημαντικά ή ακόμη και να εξαλείψει αυτά τα σημαντικά προβλήματα.

 

  • Πως φροντίζω τα δόντια του σκύλου μου;

Αρχικά, είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για μια αξιολόγηση και ένα επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών του, πριν ξεκινήσετε μια θεραπευτική αγωγή φροντίδας στο σπίτι. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας συμβουλεύσει και για τους πιθανούς κινδύνους που έχουν τα δόντια του σκύλου σας, για τα προϊόντα που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε, και ακόμη να σας δείξει πώς να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας.


Μόλις πάρετε το πράσινο φως από τον κτηνίατρό σας, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε τα προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σκύλου σας. Να είστε υπομονετικοί, καθώς αυτό μπορεί να απαιτήσει αρκετές δοκιμές προϊόντων και σφάλματα.


1. Οδοντόβουρτσα


Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από οδοντόβουρτσες για σκύλους στην αγορά. Βγαίνουν σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και για όλες τις ράτσες. Ψάξτε για μία με κεκλιμένη κεφαλή και μαλακές τρίχες. Υπάρχουν ακόμα και οδοντόβουρτσες τοποθετούν στα δάχτυλα του χεριού σας. Αυτές δίνουν καλύτερο έλεγχο, αλλά χρειάζεται εξισορρόπηση: οι μαλακές από λάτεξ τρίχες τους μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην αφαίρεση πέτρας. Μην επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε μια ανθρώπινη οδοντόβουρτσα.


2. Οδοντόκρεμες


Χρησιμοποιήστε οδοντιατρικά προϊόντα που απευθύνονται στα σκυλιά. Μην χρησιμοποιείτε ανθρώπινη οδοντόπαστα γιατί λόγω των φθοριούχων συστατικών της, αν καταποθεί, μπορεί να είναι επιβλαβής. Οι οδοντόκρεμες σκυλιών είναι ασφαλείς όταν τις καταπίνουν (αφού δεν τις ξεπλένετε) και έχουν λαχταριστές γεύσεις όπως κοτόπουλο, ψάρι, τόνο, και βοδινό κρέας. Μερικές περιέχουν ένζυμα που βοηθούν στην καταπολέμηση της πέτρας.


3. Λιχουδιές για οδοντιατρική φροντίδα


Δεν αποτελούν υποκατάστατο του βουρτσίσματος, αλλά μπορεί να βοηθήσουν στη συσσώρευση πέτρας. Δώστε αυτές τις λιχουδιές σαν ανταμοιβή, αλλά και για τα σημαντικά οφέλη που έχουν στην υγιεινή των δοντιών.

Δώστε χρόνο στο σκυλί σας για να συνηθίσει τα δάχτυλά σας ώστε να μπορείτε να αγγίζετε το στόμα του. Αν αυτή είναι μια νέα αίσθηση για το σκυλί σας, μπορεί να χρειαστείτε να προχωρήσετε με μικρά και σταδιακά βήματα.


Δοκιμάστε με το σκυλί σας τι οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα θα χρησιμοποιήσετε. Ξεκινήστε αφήνοντας το σκύλο να σας γλείψει την οδοντόκρεμα από τα δάχτυλά σας. Την επόμενη φορά, χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσα ενθαρρύνοντας το σκύλο να γλείφει την οδοντόκρεμα από τη βούρτσα. Ο σκύλος σας είναι πιθανό να το βλέπει σαν μια λαχταριστή συνήθεια και γι’ αυτό μια καλή ιδέα είναι να βουρτσίζετε τα δόντια του κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα.


Τοποθετήστε το σκυλί μπροστά σας-τα μικρά σκυλιά σε ένα τραπέζι, τα μεγαλύτερα σκυλιά στο πάτωμα. Συγκρατήστε τον απαλά, έτσι ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση στο στόμα του. Ξεκινήστε σηκώνοντας τα χείλη του σκύλου σας και ξεκινήστε το βούρτσισμα κάνοντας κυκλικές κινήσεις κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στα μπροστινά δόντια κατευθυνόμενοι προς τα πίσω και αν μπορείτε ξεκινήστε πρώτα από το πάνω μέρος. Καθαρίστε καλά τους άνω και πίσω γομφίους γιατί συνήθως εκεί συσσωρεύεται η περισσότερη πλάκα.

 

  • Μερικές συμβουλές για τα σκυλιά που ενθουσιάζονται με τη γεύση της οδοντόκρεμας:

 

i. Βάλτε το σκυλί σας να καθίσει σε μία θέση που του δημιουργεί ηρεμία.


ii. Με το χέρι σας, προσπαθήστε να σφίξετε ήπια το ρύγχος του σκύλου σε μια κλειστή θέση. Αυτό θα αποτρέψει το σκύλο σας, από το να γλείφει και να δαγκώνει την οδοντόβουρτσα (και τα δάχτυλά σας).

 

  • Μερικές συμβουλές για εσάς:

 

i. Χαλαρώστε. Αν είστε νευρικός, το σκυλί θα σας διαισθανθεί αυτόματα.


ii. Μικρά και σταδιακά βήματα. Ξεκινήστε σιγά-σιγά μέχρι να συνηθίσετε τη διαδικασία.


iii. Η τελειότητα δεν απαιτείται. Αν και το καθημερινό βούρτσισμα συνιστάται, ωστόσο αν δεν μπορέσετε να καθαρίσετε όλα τα δόντια του σκύλου σας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το "μισό βούρτσισμα" είναι πάντα καλύτερο από το τίποτα.


iv. Ξεκινήστε τώρα! Ποτέ δεν είναι πολύ αργά, (αν και το ιδανικό είναι να ξεκινήσετε αυτή τη συνήθεια από κουτάβι).