Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 11:59

Αρωματοθεραπεία για κατοικίδια. Κάντε το σκύλο σας ευτυχισμένο, υγιή και να μυρίζει πολύ ωραία!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

H αρωματοθεραπεία είναι αρκετά διαδεδομένη και γνωστή στον ανθρώπινο κόσμο, αλλά ξέρατε ότι τα σκυλιά μπορούν να επωφεληθούν από αυτή, πάρα πολύ;

 

  • Τι είναι η αρωματοθεραπεία;


Η αρωματοθεραπεία βοηθά και μπορεί να θεραπεύσει το μυαλό και το σώμα, όταν ένα άτομο εισπνεύσει ή απορροφήσει τα αιθέρια έλαια στο δέρμα του. Αυτά τα έλαια συνήθως προέρχονται από βλαστούς, φλοιούς, άνθη, ρίζες και φύλλα ορισμένων φυτών. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα κατοικίδια ζώα έχουν επωφεληθεί από αυτή την αρχαία εναλλακτική ιατρική.

 

  • Οφέλη για τα κατοικίδια ζώα


Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αιθέριων ελαίων που διατίθενται στην αγορά, τα οποία είναι ιδιαίτερα επωφελή για τα κατοικίδια ζώα. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα σκυλιά, για τη θεραπεία φαγούρας, για ψύλλους, τσιμπούρια και άλλες μολύνσεις. Ακόμη, χρησιμοποιούνται για να χαλαρώσουν το μυαλό και το σώμα του κατοικίδιου ζώου σας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων, όπως σε ταξίδια και κακές καιρικές συνθήκες. Μία άμεση και προφανή επίδραση από τη χρήση αυτών των αιθέριων ελαίων είναι η φυσική απομάκρυνση της οσμής του τριχώματος και του σώματος των σκύλων.

 

  • Ποια είναι τα συναισθηματικά οφέλη της αρωματοθεραπείας στα κατοικίδια ζώα;


1. Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται κυρίως για να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν τα σκυλιά.

 

2. Μέσω της αρωματοθεραπείας ενισχύετε την επαφή και τη σχέση με το σκύλο σας, και αυτό είναι κάτι που το κατοικίδιο ζώο σας, αγαπά και χρειάζεται απολύτως.


3. Μπορείτε να βοηθήσετε με τα συναισθηματικά ζητήματα, όπως το άγχος, τη νευρικότητα και προβλήματα που σχετίζονται με τις ορμόνες.

 

  • Προφυλάξεις


Εμπειρογνώμονες και γνώστες της αρωματοθεραπείας προειδοποιούν ότι η αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου είναι πολύ πιο οξεία από τη δική μας. Σημάδια ότι η αρωματοθεραπεία δεν έχει σωστά αποτελέσματα στο κατοικίδιο ζώο σας είναι όταν εμφανίσει δακρυσμένα μάτια, φτάρνισμα ή κλαψούρισμα. Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ ισχυρά και θα πρέπει πάντοτε να αραιώνονται και να χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες. Αυτά τα έλαια μπορούν να αναμιχθούν με αποσταγμένο νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και να υγραίνετε το σκύλο σας ή το κρεβάτι του.

 

 Τα σκυλιά έχουν μια μεγάλη ρινική κοιλότητα και η αίσθηση της όσφρησης είναι 50-100 φορές ισχυρότερη από ό, τι οι άνθρωποι. Πάντα να αποφεύγετε τυχόν λάδια με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και κετόνες. Αποφύγετε ή χρησιμοποιήστε αραιωμένα τα έλαια από μέντα, δεντρολίβανο, λευκόδενδρου, τσαγιόδεντρου, δυόσμο και ευκάλυπτο. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα έλαια από δεντρολίβανο, για τα σκυλιά που είναι επιρρεπή σε επιληπτικές κρίσεις ή πάσχουν από επιληψία. Δεν συνιστάται η χρήση αιθέριων ελαίων για μεσαίου και μεγάλου μεγέθους κουτάβια, ηλικίας μικρότερης των οκτώ εβδομάδων και για μικρόσωμα κουτάβια να περιμένετε τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των δέκα εβδομάδων. Σε περίπτωση αμφιβολίας για τα κουτάβια, χρησιμοποιείστε ήπια υδροδιαλύματα, αντί για χρήση αιθέριων ελαίων.

 

  • Φτιάξτε μόνοι σας

 

  • Άγχος- Ανησυχία


Αυτή η συνταγή αρωματοθεραπείας είναι αποτελεσματική για να ηρεμήσει τα σκυλιά που έχουν άγχος αποχωρισμού, άγχος σε θορύβους ή νιώθουν φόβο σε νέες καταστάσεις και ανθρώπους.


Υλικά:


15 ml έλαιο βάσης (π.χ. ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο ή λάδι jojoba)


3 σταγόνες βαλεριάνα


5 σταγόνες λεβάντα


2 σταγόνες φασκόμηλο


3 σταγόνες μαντζουράνα


Εκτέλεση:


Χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα τοπικά στο σκυλί σας. Τρίψτε 2 - 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μείγμα ανάμεσα στα χέρια σας και εφαρμόστε το στην άκρη των αυτιών του σκυλιού σας, ανάμεσα στα δάχτυλα, στο εσωτερικό των μηρών του ή κάτω από "μασχάλες" του.

 

  • Απομάκρυνση ψύλλων


Υλικά:


3 σταγόνες έλαιο από ευκάλυπτο


3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας


3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού


3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λουΐζας


120ml αποσταγμένο νερό


Εκτέλεση:


Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα δοχείο ψεκασμού και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε το κατοικίδιο ζώο σας, αλλά και τις περιοχές στο σπίτι σας όπου οι ψύλλοι έχουν την τάση να συγκεντρώνονται.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συμβουλές για τον καλλωπισμό των σκύλων