Είσοδος Μέλους

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 14:11

Πως να καθαρίσετε να αυτιά του σκύλου σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

Είτε είναι μυτερά ή οβάλ ,μεγάλα ή μικρά, τα αυτιά των σκύλων είναι ένα πολύ ευαίσθητο μέρος του σώματός τους. Χωρίς τακτική παρακολούθηση μπορεί να εμφανιστούν λοιμώξεις που συνήθως οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα , ακόμη και πιθανή απώλεια ακοής. Αν τα αυτιά του σκύλου σας μυρίζουν άσχημα ή αν ο σκύλος ξύνει τα αυτιά του επίμονα, κουνάει το κεφάλι του ή ενεργεί στον πόνο όταν τα αγγίζετε, αυτά είναι σημάδια μόλυνσης και ήρθε η ώρα να καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Ακόμη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ενοχλήσεις στα ανθρώπινα αυτιά, έτσι και στα αυτιά των σκύλων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μπατονέτες.


Τα σκυλιά δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να καθαρίζουν τα αυτιά τους. Θα πρέπει λοιπόν να έχετε όλες τις προμήθειές σας, ώστε να μπορείτε να δώσετε πλήρη σημασία στο σκύλο σας και να μην αποσπάται η προσοχή του από τις μπάλες βαμβακιού. Μπορείτε να απευθυνθείτε και στον κτηνίατρός σας ,ο οποίος θα σας παρέχει ένα ασφαλές καθαριστικό αυτιών. Καθαρίστε τα χέρια σας ή φορέστε γάντια (έτσι ώστε να μην προκαλέσετε άλλα προβλήματα ή λοιμώξεις), και εξοπλιστείτε με λιχουδιές και κεράσματα για το σκύλο σας. Ίσως χρειαστείτε και ένα δεύτερο άτομο σε περίπτωση που ο σκύλος σας είναι ανήσυχος ενώ τέλος, θα πρέπει να κλείσετε το σκυλί σε ένα μικρό δωμάτιο, όπως όταν το κάνετε μπάνιο.


Ξεκινήστε καθαρίζοντας από το εξωτερικό και πηγαίνοντας προς το εσωτερικό του αυτιού. Βρέξτε το βαμβάκι με το καθαριστικό και σκουπίστε καλά την εσωτερική επιφάνεια του πτερυγίου του αυτιού του σκύλου (το μέρος που μπορείτε εύκολα να δείτε). Από τη στιγμή που είναι καθαρό, πάρτε ένα νέο κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με καθαριστικό και καθαρίστε το εσωτερικό μέρος, σταματώντας όταν αισθανθείτε αντίσταση. Η δυνατή ώθηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Αν οι μπάλες βαμβακιού είναι πολύ βρώμικες, ίσως είναι καιρός να προγραμματίσετε ένα έλεγχο για εξέταση του σκύλου σας από τον κτηνίατρο. Όταν τελειώσετε με τον καθαρισμό, είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσετε τις λιχουδιές και μην ξεχάσετε να επαινέσετε το σκύλο σας!