Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 16:15

Το σωστό μπάνιο του σκύλου σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(22 ψήφοι)

Ακόμη και αν ένα καλό μπάνιο είναι από τα πιο ευγενικά πράγματα που μπορείτε να προσφέρετε στο σκύλο σας οι πιθανότητες να το λατρέψει είναι λίγες.Ωστόσο, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα μπορείτε να κάνετε αυτή την εμπειρία πιο ευχάριστη για εσάς και το κατοικίδιό σας. Αυτές οι οδηγίες είναι κατάλληλες για φιλικά σκυλιά που χρειάζονται μία απλή περιποίηση. Επιθετικά ή άγρια σκυλιά καλό θα ήταν να αναλαμβάνονται από ειδικούς-επαγγελματίες ανθρώπους.


1)Φορέστε την αδιάβροχη στολή σας.
Ακόμη και το πιο υπάκουο σκυλί μπορεί να δυσκολευτεί ή να ανησυχήσει κατά τη διάρκεια του μπάνιου, γι' αυτό φροντίστε να φορέσετε μία αδιάβροχη στολή για να σας κρατήσει στεγνούς. Το καλύτερο μέρος για να κάνετε μπάνιο το σκύλο σας είναι ένα δωμάτιο στο οποίο θα μπορείτε να κλείσετε την πόρτα. Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψετε το βρεγμένο και φοβισμένο σκυλί σας να φύγει από κοντά σας. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος βρίσκεται σε μία μη ολισθηρή επιφάνεια κατά τη διάρκεια του μπάνιου του. Πριν από την έναρξη, να έχετε ετοιμάσει τα πράγματα που θα χρησιμοποιήσετε όπως :βούρτσα, σαμπουάν, λοσιόν για το ξεμπέρδεμα του τριχώματος, βαμβάκι, και ένα φίμωτρο ή λουρί (αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από αυτά). Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να αφήσετε μόνο του το φοβισμένο σκυλί σας.


2)"Προετοιμάστε το έδαφος".
Πριν από την έναρξη του μπάνιου καλό θα ήταν να αφήσετε στο σκυλί λίγο χρόνο να σας συνηθίσει και δώστε του την ευκαιρία να ηρεμήσει. Αν το ζώο είναι ιδιαίτερα νευρικό μπορείτε να το φιμώσετε ζητώντας από ένα φίλο σας να σας βοηθήσει. Μετά, προσπαθήστε να χτενίσετε τυχόν κόμπους που μπορεί να υπάρχουν στη γούνα του και περιποιηθείτε τα νύχια του για να αποφύγετε γρατζουνιές που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια του μπάνιου .Τοποθετήστε βαμβάκι στα αυτιά του σκύλου για να αποτρέψετε το νερό και το σαπούνι να μπει μέσα σε αυτά αλλά στο τέλος μετά το μπάνιο βεβαιωθείτε ότι αφαιρέσατε το βαμβάκι.


3)Σαπουνάδα, ξέβγαλμα και επανάληψη.
Αν ο σκύλος σας είναι βαρύς τοποθετήστε ένα στήριγμα από πίσω του και στη συνέχεια σηκώστε το σκυλί μέσα στη μπανιέρα. Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ και εύκαμπτο σωλήνα ντους που μπορείτε να το χειριστείτε με ένα χέρι. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού πριν από την επαφή του σκύλου με το νερό και ύστερα ψεκάζοντάς τον στην πλάτη και στους ώμους αφήστε τον να συνηθίσει την αλλαγή θερμοκρασίας στο σώμα του. Μετά αφού το σκυλί χαλαρώσει, ξεκινήστε να πλένετε το κεφάλι του και μετά κινηθείτε σταδιακά προς τα πίσω. Με αυτό τον τρόπο θα εμποδίσετε τους ψύλλους από το σώμα να πλησιάσουν και να συγκεντρωθούν στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Σαπουνίστε το ζώο με ήπιο σαμπουάν το οποίο είναι ειδικό για σκύλους. Το κύριο συστατικό θα πρέπει να είναι χλωρεξιδίνη (chlorhexidine) που είναι ελαφρώς αντισηπτική ουσία. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα εντομοκτόνο, χρησιμοποιήστε ένα απαλό σαμπουάν με βάση την πυρεθρίνη (pyrethrin), και φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες ασφάλειας που αναγράφονται στη φιάλη. Τα σαμπουάν βρώμης συνιστώνται σε σκυλιά με φαγούρα στο δέρμα.


4)Σκούπισμα.
Τρίψτε και ξεπλύνετε καλά το σκυλί. Το σαπούνι μένει μέσα στο τρίχωμα για αρκετό καιρό ενώ φαίνεται να έχει φύγει, οπότε ξεβγάλετε καλά. Όταν τελειώσετε, σκουπίστε το σκυλί καλά με πετσέτες. Μην τοποθετείτε το βρεγμένο σκυλί πίσω στο χώρο του, αλλά να το αφήνετε να στεγνώσει πρώτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το κλιματιστικό σας ,αν έχετε για να φύγει η υγρασία. Εάν χρησιμοποιείτε ένα αυτοματοποιημένο στεγνωτήριο που κρέμεται στο μπροστινό μέρος του κλουβιού, ελέγξτε τη θερμοκρασία του αέρα πριν τοποθετήσετε το σκυλί, και καλό είναι να ελέγχετε το ζώο τουλάχιστον κάθε 15 λεπτά για να σιγουρευτείτε ότι είναι άνετο.


5)Μπάνιο σε κουτάβια.
Τα κουτάβια έχουν ειδικές ανάγκες στο πλύσιμό τους. Μην χρησιμοποιείτε εντομοκτόνο σαμπουάν σε ένα κουτάβι παρά μόνο εάν το σαμπουάν είναι σχεδιασμένο ειδικά για τα κουτάβια και το κουτάβι έχει ψύλλους. Με ένα νεαρό σκυλί, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό για να κάνουν την εμπειρία του μπάνιου ευχάριστη. Εάν είστε ευγενικοί και ευαίσθητοι απέναντι στους φόβους τους, τα κουτάβια θα αρχίσουν να βλέπουν το μπάνιο τους με ευχαρίστηση και όχι με φόβο, κάνοντας έτσι τη ζωή πιο ευχάριστη για σας, για τα κουτάβια, και τελικά για τις οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν.