Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 12:00

Νορβηγία: Πειραματικά θα λειτουργήσει «αστυνομία για ζώα»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οι αστυνομικές αρχές της Νορβηγίας θα ιδρύσουν μια μικρή, πειραματική μονάδα που θα ειδικεύεται στην καταπολέμηση της βίας σε βάρος των ζώων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας.

Στο πλαίσιο μις πρωτοβουλίας που έχει ελάχιστα προηγούμενα σε όλον τον κόσμο, η αστυνομία της κομητείας του Σορ-Τρόντελαγκ, στη δυτική Νορβηγία, θα αποσπάσει τρεις εργαζόμενους --έναν ντετέκτιβ, έναν νομικό σύμβουλο και έναν συντονιστή-- στην υπηρεσία που θα μάχεται κατά της βίας σε βάρος των ζώων.

"Πρώτ' απ' όλα, είναι σημαντικό να ασχολούμαστε με τα ζώα μας, να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους και να δίνεται μια συνέχεια όταν διαπράττονται εγκλήματα σε βάρος αυτών των ανυπεράσπιστων πλασμάτων", εξήγησε η υπουργός Γεωργίας Σιλβί Λίσταγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο.

Ταυτοχρόνως, μια τέτοια μονάδα θα μπορούσε επίσης να συμβάλει "στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και τις επιθέσεις σε βάρος ανθρώπων επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι ένα μέρος εκείνων που διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος ζώων, το κάνουν και εναντίον ανθρώπων", πρόσθεσε.

Το "πείραμα" της Νορβηγίας θα διαρκέσει τρία χρόνια.

Οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων χαιρέτισαν την πρωτοβουλία αυτή. "Η διαδικασία που συνίσταται στο να παίρνουμε στα σοβαρά τη βία σε βάρος των ζώων ξεκίνησε", είπε η Σίρι Μάρτινσεν, υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Νώε".

Το 2014 είχαν γίνει 38 καταγγελίες για επεισόδια βίας σε βάρος ζώων, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NRK. Με βάση τη νορβηγική νομοθεσία, η βία εναντίον ζώων τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών.

Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν ελάχιστες μονάδες "αστυνομίας ζώων", όμως παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Πηγή: topontiki.gr