Είσοδος Μέλους

Δευτέρα, 11 Μαϊος 2015 11:41

Οι φιλόζωοι ευχαριστούν τον υπουργό που δεν τους κλείνει στη φυλακή… ακόμα!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου εξοργίζει τους φιλόζωους ανακοινώνοντας τα σχέδιά του για το… παρόν, χωρίς να αποκλείει τη μελλοντική ποινικοποίηση του εθελοντισμού. Στο μεταξύ οι εθελοντές κατασυκοφαντούνται & διασύρονται ενώ τα αδέσποτα πεθαίνουν στους δρόμους.

Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι ο κος Αποστόλου δεν διάβασε ή δεν κατάλαβε την ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς με αφορμή το δημοσίευμά μας για το τέλος της φιλοζωίας στην Ελλάδα, αλλά ούτε καν την απάντηση που ο ίδιος υπογράφει.

Το ερώτημα που σας τέθηκε, κύριε Yπουργέ, είναι: Τι σκοπεύετε ΕΣΕΙΣ να κάνετε για τα ζώα, όχι τι έκαναν οι προκάτοχοί σας (ούτε είχατε κάποιο λόγο, με την απάντησή σας, να καλύψετε τα δικά τους πονήματα).

Οι φιλόζωοι περίμεναν, πώς και πώς, απαντήσεις στο καίριο ερώτημα που τους απασχολεί, αν, δηλαδή, υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το καθεστώς που εξοντώνει τον εθελοντισμό. «Είναι πλέον γνωστό όχι μόνον στο πανελλήνιο αλλά και στους ευρωπαϊκούς κύκλους του φιλοζωικού και οικολογικού κινήματος, ότι στην Ελλάδα το φιλοζωικό κίνημα δέχεται έναν ανηλεή πόλεμο όχι μόνον κατασυκοφάντησης το έργου του αλλά και των προσώπων που έχουν αφιερωθεί σε αυτό, ανιδιοτελώς και με ένα σκοπό, αυτόν την ευζωίας των ζώων» επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναλωθούμε στο περιεχόμενο της ανούσιας απάντησης του Υπουργού, αφού περιορίστηκε σε μια στείρα αντιγραφή-επικόλληση της παράλογης κείμενης νομοθεσίας, κάνοντας τους φιλόζωους να χάσουν την υπομονή τους (όση ελάχιστη τους έχει απομείνει) και την ελπίδα ότι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση θα είχε μεγαλύτερη κοινωνική & φιλοζωική νοημοσύνη.

Τον ισχύοντα νόμο τον γνωρίζουμε, κύριε Υπουργέ, με τους παραλογισμούς, τις ανοησίες, τα νομοθετικά κενά και τις τρικλοποδιές που βάζει καθημερινά στο φιλοζωικό έργο. Όμως, πλέον εσείς δίνετε γραμμή. Τι σκοπεύετε λοιπόν να πράξετε, εσείς, για να βοηθήσετε τα ζώα που υποφέρουν; Πώς θα στηρίξετε τους εθελοντές στο σημαντικό έργο που αφιλοκερδώς προσφέρουν; Τι θα κάνετε, συγκεκριμένα, για να διορθώσετε ένα πλαίσιο που είναι δυσλειτουργικό; Σε αυτό το ερώτημα κληθήκατε να απαντήσετε στη Βουλή.

Αντ’ αυτού, απαντήσατε το μνημειώδες: «στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπεται σαφώς ποινή φυλάκισης ιδιώτη ή εθελοντή που θα περισυλλέξει αδέσποτο ζώο» προσθέτοντας μάλιστα, χωρίς αιδώ, ότι «δεν έχει κατατεθεί πρόταση ποινικοποίησης του εθελοντισμού». Προς το παρόν, να υποθέσουμε;

Ήδη η περισυλλογή από ιδιώτη θεωρείται αδίκημα(!) χάρη στην πρόσφατη τροποποίηση του νόμου, καλά κρυμμένη σε ένα ογκώδες άσχετο πολυνομοσχέδιο. Και πράγματι, για την ώρα, δεν προβλέπεται ποινή. Η εξήγηση είναι απλή. Προφανώς οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας ή ξέχασαν ή δεν τόλμησαν να τη συμπεριλάβουν στη λίστα των ποινών & προστίμων ή ακόμα δεν ήθελαν εκείνη τη στιγμή να τραβήξουν την προσοχή πάνω στη συγκεκριμένη εξωφρενική διάταξη.

Γνωρίζουμε, οι φιλόζωοι, ότι ακόμα δεν έχουν προβλεφθεί τα σχετικά πρόστιμα, προφανώς. Το δυστύχημα είναι ότι δεν έχετε αντιληφθεί τον παραλογισμό αυτού που λέτε.

Σας φαίνεται, δηλαδή, φυσικό να είναι παράνομο να σώζει ένας ιδιώτης ή σωματείο ζώο από το δρόμο. Και το ζήτημα που, εύλογα, προκύπτει είναι ένα μεγάλο τερατώδες, πολυδιάστατο ΓΙΑΤΙ;

Αυτό που ερωτηθήκατε στη Βουλή και αποτύχατε να απαντήσετε είναι αν, επί υπουργίας σας, θα εξοντώσετε τον εθελοντισμό ή θα συνεργαστείτε με την κοινωνία.

Ναι, όχι, ίσως;

Σκεφτείτε λίγο και απαντήστε, κύριε Υπουργέ. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο για να χρειάζεστε την «πολύτιμη» συνδρομή της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου.

Στο μεταξύ είναι λογικό να συμπεραίνουμε οι φιλόζωοι ότι τελικά δεν αποκλείεται καθόλου να νομοθετήσετε «στην κατεύθυνση που θα οδηγήσει στην απαγόρευση του εθελοντισμού, με αποτέλεσμα τα αδέσποτα ζώα να πεθαίνουν αβοήθητα, καθώς θα απαγορεύεται σε σωματεία ή ιδιώτες να σώζουν ζώα, και θα καταστεί παράνομη κάθε περισυλλογή από όλους, πλην των δήμων», όπως τέθηκε από τον κο Αμυρά.

Από την Κλέα Μοριανού

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία | Panhellenic Animal Welfare and Environment Federation