Νέα

Χρήσιμα άρθρα για εσάς και το κατοικίδιο σας.
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 19:15

Δήμος Αθηναίων: Εφαρμόζει το νόμο 4039 και επιβάλλει πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ζώων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 100 έως 30.000 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ζώων στο Δήμο Αθηναίων, που παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Η δημοτική αστυνομία θα δίνει κλήσεις στους ιδιοκτήτες των τετράποδων φίλων τους εφόσον το ζώο λερώνει πεζοδρόμια και πάρκα, σκάβει το πράσινο, κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, δεν είναι εμβολιασμένο, ή κακοποιείται.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν πρώτα από κεντρικά σημεία της Αθήνας και σιγά-σιγά θα επεκταθούν. «Δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική έξοδος. Δεν μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός αλλά η ουσία, να γίνει δηλαδή συνείδηση στους δημότες – ιδιοκτήτες ζώων, η ανάγκη να σέβονται τα ζώα, το περιβάλλον και τους συμπολίτες τους». 

Υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, για ιδιοκτήτες που αδιαφορούν για τη συμπεριφορά του τετράποδου φίλου τους, με πρώτες σε συχνότητα τις καταγγελίες για καταστροφή πρασίνου και για μη καθαρισμό περιττωμάτων. 

Στην αρχή, θα γίνονται συστάσεις, αλλά αν κάποιος δεν υπακούσει ή αδιαφορήσει, τότε θα δίνονται πρόστιμα, ξεκαθαρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «ξεκινάει μια προσπάθεια για την αναβάθμιση του πολιτισμού, γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα είναι θέμα πολιτισμού».

Τα πρόστιμα αρχίζουν από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν καθαρίζει το σημείο που λερώνει ο σκύλος του και φτάνουν μέχρι τις 30 χιλιάδες ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης και βασανισμού των ζώων. Ο νέος νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός. 

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να παρεμβαίνουν ακόμη και σε καταγγελία για σκύλο που έχει εγκαταλειφθεί σε μπαλκόνι, ενώ θα γίνονται έλεγχοι και σε pet shops, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου της Αθήνας, Άγγελος Αντωνόπουλος. 

Μάλιστα, για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης σκύλων και γατών που παραβαίνουν τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και κτηνιατρικής φροντίδας των προς πώληση ζώων προβλέπεται ακόμη και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματός τους.

Οι δημότες εκφράζουν παράπονα για την καταστροφή χώρων πρασίνου καθώς και για περιπτώσεις ζώων συντροφιάς που κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο σε κοινόχρηστους χώρους κι έχουν δείξει επιθετική συμπεριφορά σε παιδιά και ηλικιωμένους, λέει ο κ. Αντωνόπουλος. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε όλοι μαζί. Και μπορούμε. Αρκεί να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να προστατεύουμε το πράσινο», επισημαίνει.

Θετικό χαρακτηρίζει το μέτρο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Αναστασία Μπομπολάκη, «αν και δεν είμαστε υπέρ της καταστολής, αλλά της αλλαγής της νοοτροπίας», επισημαίνει στΑ ΝΕΑ.

Όπως σχολίασε η Κλειάννα Μαλαματίνα, υπεύθυνη επικοινωνίας του adespoto.gr, στον Real FM, τα πρόστιμα είναι θετικά για να προωθηθεί η υπεύθυνη ιδιοκτησία αλλά πρέπει κυρίως να εφαρμόζονται σε περιπτώσεις καταγγελιών και κακοποιήσεων για παραμελημένα και δεμένα ζώα ενώ κρίνεται

απαραίτητο να παρακολουθείται η τύχη του ζώου μετά την επιβολή του προστίμου ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία του.

Πηγή: adespoto.gr