Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 14:46

Κρατήστε τους ψύλλους μακριά από το σπίτι σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(13 ψήφοι)

Οι ψύλλοι εδώ και πολύ καιρό, ερεθίζουν το δέρμα των σκύλων μας και εισβάλλουν στα σπίτια μας. Είναι έξυπνα μικρά πλάσματα που μπορούν να επιβιώσουν οπουδήποτε. Η κακή είδηση είναι ότι τρώνε με φειδώ, κινούνται αθόρυβα και αναπαράγονται επιθετικά! Αλλά έχουμε και καλά νέα: Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη ψύλλων! Υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά, φάρμακα που διακόπτουν τον κύκλο ζωής των ψύλλων και είναι ασφαλή, αποτελεσματικά αλλά και απλά στη χρήση.

 

Οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να εκτιμήσουν πόσο εύκολο είναι να ελέγξετε για ψύλλους τώρα, ειδικά εσείς όπου θυμάστε πόσο δύσκολη είναι η μάχη εναντίον τους. Πιο παλιά, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έπρεπε να ψεκάζουν τα σκυλιά τους με χημικές ουσίες κάθε μέρα και χρησιμοποιούσαν αραιωμένα εντομοκτόνα κάθε εβδομάδα στα μπαλκόνια και τις αυλές. Ακόμα κι αν σήμερα έχουμε πολύ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά προϊόντα κατά των ψύλλων, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και να μην είμαστε σε επιφυλακή. Οι ψύλλοι μπορεί να είναι συχνά μαζί μας, γι’ αυτό θα παραθέτουμε μερικές επιπλέον συμβουλές για να κερδίσετε τη μάχη κατά των ψύλλων:


1. Ενημερωθείτε και μάθετε την αλήθεια για τους ψύλλους.

 

  • Οι ορατοί ενήλικες ψύλλοι αντιπροσωπεύουν μόνο το 5 % του πληθυσμού των ψύλλων. Το άλλο 95 % μπορεί να κρυφτεί στο σπίτι σας, με τη μορφή αυγών, προνυμφών και νυμφών. 

 

  • Ένας θηλυκός ψύλλος μπορεί να γεννήσει μέχρι και 50 αυγά την ημέρα.

 

  • Οι προνύμφες απωθούνται από το φως και τρυπώνουν στις ρωγμές και στις σχισμές του σπιτιού σας σε δάπεδα και ταπετσαρίες, όπου μπορούν να παραμείνουν εκεί για μήνες.

 

2. Μάθετε τα συμπτώματα.


Τα τσιμπήματα ψύλλων έχουν ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει αμέσως σε ένα σκυλί έντονη φαγούρα. Μέσα σε 30 λεπτά μετά από το τσίμπημα θα αναπτυχθεί ένα κόκκινο έκζεμα. Επίσης μπορεί να προκληθούν δευτερογενείς λοιμώξεις από το ξύσιμο.


3. Αντιμετωπίστε τα τσιμπήματα ψύλλων.


Πλύνετε τα τσιμπήματα με αντισηπτικό σαπούνι, όπως σας συνιστά και ο κτηνίατρό σας, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.


4. Εξάλειψη των ψύλλων σε όλα τα στάδια.


Ο κύκλος ζωής των ψύλλων περιλαμβάνει ενήλικες, αυγά, προνύμφες (σκουλήκια), και νύμφες (το στάδιο κουκούλι). Τυπικά εντομοκτόνα δεν εξαλείφουν τις νύμφες. Χρησιμοποιήστε ένα εξειδικευμένο εντομοκτόνο που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας για βέλτιστα αποτελέσματα.


5. Απαλλαγείτε από τους ψύλλους κατά τη διάρκεια του περιπάτου.


Αν ο σκύλος σας παίρνει "λαθρεπιβάτες" ψύλλων, ενώ είστε σε εξωτερικούς χώρους, χρησιμοποιήστε ένα φάρμακο που σκοτώνει τους ενήλικους ψύλλους. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για το καλύτερο προϊόν για το κατοικίδιο ζώο σας.


6. Ελέγχετε τακτικά το σκυλί σας για ψύλλους.


Μην περιμένετε μέχρι να ελέγξετε το σκυλί σας όταν έχει έντονο κνησμό. Συχνό βούρτσισμα του τριχώματος θα βοηθήσει στην εξάπλωση των φυσικών προστατευτικών που έχει η τρίχα, θα μειώσει την εξάπλωση και θα σας δώσει την ευκαιρία να ελέγξετε για ψύλλους.


7. Αποφύγετε περιοχές που νομίζετε ότι έχουν ψύλλους.


Κρατήστε το κατοικίδιο ζώο σας μακριά από περιοχές που είναι γνωστό ότι έχουν ψύλλους. Αν δεν είστε σίγουρος για το αν το τοπικό πάρκο είναι ασφαλές ρωτήστε και ενημερωθείτε αν υπήρξαν κρούσματα με ψύλλους στη γειτονιά σας.

 

8. Περιποιηθείτε τον κήπο και την αυλή σας.


Μην ελέγχετε μόνο το σκυλί σας για ψύλλους αλλά και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Ελέγξτε τους θάμνους, τα δέντρα και ψεκάστε τον κήπο σας με εντομοκτόνο. Κατά τον ψεκασμό, επικεντρωθείτε στα σημεία όπου το κατοικίδιο ζώο σας ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του. Τα αυγά και οι προνύμφες είναι πιθανό να υπάρχουν στα σημεία όπου ξαπλώνει.


9. Ελέγξτε και καθαρίστε τακτικά το σπίτι σας.


Στο σπίτι η εξόντωση των ψύλλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στα καλύμματα των επίπλων, στα χαλιά, στις μοκέτες και στις κουρτίνες. Εάν ο σκύλος σας κοιμάται στο κρεβάτι ή στον καναπέ σας, πλένετε τα σεντόνια τις μαξιλαροθήκες και τα καλύμματα τακτικά, με ζεστό νερό και απορρυπαντικό ρούχων. Να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα το στρώμα και να σκεφτείτε την αγορά καινούριων μαξιλαριών.


10. Προληπτική φροντίδα όλο το χρόνο.


Αν περιμένετε να χρησιμοποιήσετε τις προληπτικές μεθόδους για την απομάκρυνση ψύλλων όταν παρουσιαστεί κρούσμα μέσα στο σπίτι σας, είναι πλέον αργά. Προστατέψτε το σκυλί σας όλο το χρόνο για να αποφευχθεί η μόλυνση. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για το ποιο προϊόν είναι καλύτερο για το σκυλί σας και να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά την ετικέτα, πριν από τη χορήγηση του φαρμάκου.