Είσοδος Μέλους

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 15:10

Η επαφή με τους σκύλους μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από το άσθμα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Πρόσφατες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη, που στα σπίτια τους υπάρχουν σκυλιά ή γάτες με πυκνό τρίχωμα, είχαν καλύτερη προστασία από ιογενείς λοιμώξεις που συνήθως οδηγούν σε βρογχικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του άσθματος, η οποία έχει αυξηθεί στους νέους κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών παρά τα αυξημένα προγράμματα παιδικού εμβολιασμού.


Οι μελέτες κατέληξαν στο πόρισμα ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των μη εμβολιασμένων παιδιών, τα οποία είχαν στα σπίτια τουλάχιστον κατοικίδιο ζώο, ήταν ισχυρότερο από εκείνα τα που εμβολιάστηκαν αλλά στα σπίτια τους δεν έχουν ζώα. Σύμφωνα με τις έρευνες η ανοσία αναπτύσσετε φυσιολογικά με την έκθεση των παιδιών σε ορισμένα μικρόβια στο περιβάλλον (μέσω των κατοικίδιων) και είναι προτιμότερο από το να επιβαρύνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με εμβολιασμούς. 

 

  • Η Φινλανδική επιδημιολογική έρευνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 397 παιδιά που γεννήθηκαν στη Φινλανδία μεταξύ του 2002 και 2005 και με μέσο όρο ηλικίας το ένα έτος. Εδώ είναι το συμπέρασμα της μελέτης:


"Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι επαφές με σκύλους μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής των παιδιών. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την θεωρία ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής, οι επαφές των ζώων με τα παιδιά είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ενδέχεται να οδηγήσουν σε καλύτερη προστασία έναντι των μολυσματικών ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. "