Είσοδος Μέλους

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 15:34

Μπορούν οι σκύλοι να κάνουν μαθηματικά;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Κάθε γονέας θυμάται την πρώτη φορά που προσπάθησε να διδάξει στο παιδί του πώς να μετράει και σίγουρα δεν ήταν πολύ εύκολη και ευχάριστη εμπειρία. Τώρα, μπορείτε να φανταστείτε να περάσετε την ίδια διαδικασία, αλλά με ένα γούνινο τετράποδο σύντροφο; Αυτό ακριβώς έκανε η Elisabeth Mann Borgese με το σκύλο της Arli.


Τον Οκτώβριο του 1962, όταν η Elisabeth ξεκίνησε να διδάξει μαθηματικά στο σκύλο της Arli δεν πίστευε ότι η προσπάθειά της αυτή θα την οδηγούσε σε ένα τριετές πείραμα. Αρχικά, ξεκίνησε με τη χρήση πλαστικών κυπέλλων, που καλύπτονταν από πλαστικά πιατάκια. Κάθε δίσκος είχε μια σειρά από τελείες, που αντιπροσώπευαν έναν αριθμό. Όπως όλοι οι γονείς έτσι και η Elisabeth ξεκίνησε αργά με δύο δίσκους που σήμαιναν μέτρηση μέχρι το δύο. Η δουλειά του Arli ήταν να αποφασίσει ποιο σύμβολο ήταν σωστό, και στη συνέχεια να χτυπήσει το πιατάκι που βρισκόταν πάνω στο κύπελλο. Αν η απάντηση ήταν σωστή, έβρισκε μια μικρή λιχουδιά μέσα στο κύπελλο ως ανταμοιβή που του έδινε ενθάρρυνση και θετική ενίσχυση.


Μετά από τρεις μήνες από αυστηρή εκπαίδευση και όπως περιγράφει η Elisabeth με "χιλιάδες λάθη, απογοητεύσεις και αποτυχίες", ο Arli τελικά έμαθε να μετράει ως το τρία. Μέσα σε ένα ακόμη μήνα, μπόρεσε να υπολογίζει μέχρι το έξι. Επιπλέον, ο Arli έμαθε να συλλαβίζει κάθε ένα από τους αριθμούς που υπολόγιζε και μπόρεσε να πληκτρολογήσει εκατό άλλες λέξεις σε μια γραφομηχανή.


Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα είστε απογοητευμένοι με την πρόοδο του παιδιού σας στα μαθηματικά θυμηθείτε την ιστορία του σκύλου Arli και μην ξεχνάτε να είστε ενθαρρυντικοί, αισιόδοξοι και υπομονετικοί ώστε να μπορέσετε με τον κατάλληλο τρόπο να βοηθήσετε το παιδί σας.