Είσοδος Μέλους

Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 12:45

Γιατί οι σκύλοι είναι πιστοί σύντροφοι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εικασίες ότι τα σκυλιά στη Βόρεια Αμερική είναι μια μικτή ράτσα διασταύρωσης με λύκους και αποτελούν ένα ξεχωριστό είδος από τα σκυλιά σε όλο τον κόσμο, το τεστ DNA δείχνει το αντίθετο. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι όλα τα σκυλιά προέρχονται από μια κοινή οικογένεια γονιδίων, και ότι γεωγραφικά όλοι οι σκύλοι προήλθαν από την ανατολική Ασία.


Τα σκυλιά μπορεί να ζευγαρώσουν με άλλα είδη, όπως οι λύκοι, κογιότ και τσακάλια και να παράγουν απογόνους. Σίγουρα, όλοι έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά φυσιολογίας, αλλά οι διαφορές στη συμπεριφορά, μεταξύ των λύκων και των σκυλιών είναι πραγματικά τεράστιες, θέτοντας σε αμφισβήτηση την θεωρία ότι τα σκυλιά είναι απλώς εξημερωμένοι λύκοι. Επίσης, η πολιτιστική καταγραφή της βαθιάς σχέσης μεταξύ των σκυλιών και των ανθρώπων αμφισβητεί την ιδέα ότι ο σκύλος είναι απλά ένα εξημερωμένο άγριο ζώο.


Τα πρώτα αρχαιολογικά στοιχεία που δείχνουν τη συμβίωση των σκύλων με τους ανθρώπους χρονολογούνται περίπου πριν από 12.000 χρόνια με τα οστά σκύλου που βρέθηκαν στους Παλαιστινιακούς χώρους ταφής κατοικίδιων ζώων. Πολιτιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα σκυλιά και οι άνθρωποι είχαν ένα αρμονικό δέσιμο μεταξύ τους, βοηθώντας και ενισχύοντας ο ένας τον άλλο μέσα από τη συντροφικότητα και το κυνήγι. Ο δεσμός μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων είναι τόσο ισχυρός που ακόμα και τα σκυλιά έχουν ενσωματωθεί σε μύθους και σε θρησκείες πολλών πολιτισμών, από την Ελλάδα μέχρι στην Αίγυπτο και τους Αζτέκους του Μεξικού. Στη λογοτεχνία και σε άλλες μορφές τέχνης των πολιτισμών σε όλο τον κόσμο, τα σκυλιά παρουσιάζονταν και εξακολουθούν να απεικονίζονται ως πιστοί και ηρωικοί σύντροφοι του ανθρώπου.

 

  • Γιατί οι σκύλοι είναι πιστοί;


Σε γενικές γραμμές, η πίστη τους οφείλεται στα έμφυτα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους και ιδιαίτερα σε ορισμένες ράτσες, προσφέροντας στους ανθρώπους καλή συντροφιά.


Τα σκυλιά:

 

  • Έχουν έμφυτη και άνευ όρων στοργή

 

  • Τους αρέσει να βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους

 

  • Έχουν παρόμοια βιολογικά ρολόγια όπως να είναι δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κοιμούνται τη νύχτα.

 

Οι άνθρωποι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανατροφή των σκύλων. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει λεκτική επικοινωνία, η αγάπη γίνεται αντιληπτή από τους ανθρώπους από τη συμπεριφορά και τη γλώσσα του σώματος των σκυλιών, και οι ιδιοκτήτες ανταποκρίνονται με τη συμπεριφορά τους, ενισχύοντας την πιστή σχέση μεταξύ τους.

 

  • Ξέρετε ότι;

Η πίστη του σκύλου αποδεικνύετε από κάποια γεγονότα:

  • Τα σκυλιά έχουν χρησιμοποιηθεί στο στρατό, και μάλιστα έχουν το δικό τους μνημείο για την πιστή τους υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι πολεμικές δυνάμεις απασχολούσαν περίπου 30.000 σκύλους, και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο 12.000 σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο. Ο πρώτος πόλεμος στο Ιράκ είχε περίπου 1.600 στρατιωτικούς σκύλους, και αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2.000 σκυλιά που συμμετέχουν σε στρατιωτικές εκστρατείες.

 

  • Σε ένα σπήλαιο ζωγραφικής που χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού απεικονίζεται ένας άντρας που περιβάλλεται από μια ομάδα σκύλων που τον συντρόφευαν στο κυνήγι.

 

  • Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η συντροφιά ενός σκύλου προσφέρει ψυχολογικά οφέλη σε αναξιοπαθούντες ανθρώπους-συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων ανθρώπων στα γηροκομεία και παιδιά με δύσκολη εφηβεία. 

 

  • Πιο πρόσφατα, ένας τυφλός υπάλληλος σε έναν από τους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτέμβρη του 2001 επωφελήθηκε από την πίστη του σκύλου του, ο οποίος επέστρεψε και τον οδήγησε σιγά-σιγά κάτω από το κλιμακοστάσιο έκτακτης ανάγκης λίγο πριν από την κατάρρευση του κτιρίου.

 

  • Ένα Αγγλικό Σέτερ που ονομάζεται Sadie ήταν για κυνήγι με τον ιδιοκτήτη του στους λόφους του Κεντάκυ, όταν αυτός υπέστη καρδιακή προσβολή. Ό σκύλος έσυρε τον λιπόθυμο άντρα μέχρι το σπίτι και έμεινε στο πλευρό του, ενώ μόλις έφτασαν στην πόρτα γάβγιζε για να προειδοποιήσει τη γυναίκα του, σώζοντας έτσι τη ζωή του.