Είσοδος Μέλους

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 14:15

Τα λάθη που κάνουν οι ιδοκτήτες σκύλων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(15 ψήφοι)

1. Τράβηγμα κατά τη διάρκεια της βόλτας


Ένα κακώς εκπαιδευμένο σκυλί μπορεί να σας τραβήξει, ενώ είστε έξω για μια βόλτα. Σύμφωνα με έρευνες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο καταλήγουν σε νοσοκομεία εξαιτίας των ζώων που σχετίζονται με πτώσεις. Πολλές από αυτές τις πτώσεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας βόλτας. Οι ειδικοί λένε ότι η κατάρτιση υπακοής είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν σας ρίξει κάτω.


2. Τσιμπούρια


Μετά από μια βόλτα σε δάσος, πάρκο ή μέρος που έχει χώμα και βλάστηση θα πρέπει να ελέγξετε το σκύλο σας για τσιμπούρια γιατί τα δαγκώματα μπορεί να θέσουν το σκυλί σας σε κίνδυνο και να του προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Αν βρείτε ένα τσιμπούρι, αφαιρέστε το προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι, προσέχοντας να μην το συντρίψετε και ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για ιατρική θεραπεία κατά των τσιμπουριών. Τέλος, εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει προσβληθεί από τσιμπούρια, αυτό βάζει σε κίνδυνο και την υπόλοιπη οικογένεια, γι’ αυτό καλό είναι νε ελέγξετε τον εαυτό σας και να ενημερώσετε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.


3. Λειχήνα


Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει μια στρογγυλή περιοχή χωρίς τρίχωμα μπορεί να έχει προσβληθεί από λειχήνα και θα πρέπει να θεραπευτεί άμεσα, γιατί αυτός ο μύκητας μπορεί να μεταφερθεί με το άγγιγμα στους ανθρώπους. Η λειχήνα προκαλεί ένα κοκκινωπό εξάνθημα, στρογγυλού σχήματος στα σημεία του δέρματος και σε φαλακρές περιοχές, εάν προσβάλλει το τριχωτό της κεφαλής. Αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει λειχήνα συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως.


4. Ασκαρίδες (σκουλήκια)


Οι ασκαρίδες είναι παράσιτα που εμφανίζονται σε σκύλους και γάτες. Μπορούν να προκαλέσουν διάρροια και εμετό και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα και ασθένειες ενώ πολλοί ιδιοκτήτες δεν συνειδητοποιούν ότι τα σκουλήκια είναι μια μεγάλη απειλή και για τους ανθρώπους. Ένα μολυσμένο κατοικίδιο ζώο μπορεί να μολύνει το έδαφος ή το χώμα με μικροσκοπικά αυγά. Τα παιδιά μπορεί να καταπιούν τα αυγά όταν βάζουν τα βρώμικα δάχτυλα στο στόμα τους με αποτέλεσμα τα σκουλήκια να εκκολάπτονται μέσα τους, προκαλώντας τύφλωση και βλάβες στον ιστό. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για τη θεραπεία από ασκαρίδες.


5. Στείρωση


Εκατομμύρια γάτες και οι σκύλοι ζουν στο δρόμο ή καταλήγουν για ευθανασία λόγω των ανεπιθύμητων γεννών. Ακόμα καις τις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι είναι απρόθυμοι να στειρώσουν τα κατοικίδια ζώα τους.  Η στείρωση είναι μια υγιής επιλογή για το κατοικίδιο ζώο σας. Στα θηλυκά σκυλιά μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού ενώ στα αρσενικά τον καρκίνο των όρχεων. Τα στειρωμένα αρσενικά είναι επίσης, λιγότερο πιθανό να τρέξουν και να φύγουν μακριά από το σπίτι, να οριοθετήσουν την περιοχή τους και να εμφανίσουν επιθετική συμπεριφορά.


6. Συνεχές τάισμα


Με τις καλύτερες προθέσεις, μερικοί άνθρωποι κρατούν τα κύπελλα τροφίμων των κατοικίδιων πλήρεις ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα τα σκυλιά να τρώνε πολύ περισσότερο από ό, τι χρειάζονται. Αν το φαγητό είναι συνεχώς διαθέσιμο, τα σκυλιά θα πάρουν πολύ γρήγορα βάρος. Για να αποφευχθεί αυτό, ακολουθήστε τις υποδείξεις στην ετικέτα των τροφίμων ή ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για την ποσότητα φαγητού που χρειάζεται ο σκύλος σας.


7. Παροχή ελάχιστης άσκησης


Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται άσκηση για να παραμείνουν υγιή. "Τα σκυλιά του καναπέ " είναι επιρρεπείς στην παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών και άλλων σοβαρών προβλημάτων. Η άσκηση για ένα σκύλο εξαρτάται από τη ράτσα, το μέγεθος και την ηλικία, αλλά οι κτηνίατροι γενικά συστήνουν τουλάχιστον μισή ώρα άσκησης κάθε μέρα.


8. Κατανοείστε τη γλώσσα του σώματος και τα συναισθήματα του σκύλου


Σίγουρα αγαπάτε το σκυλί σας, αλλά το καταλαβαίνετε πραγματικά; Αν νομίζετε ότι μια κουνιστή ουρά είναι πάντα ένα καλό σημάδι, θα εκπλαγείτε δυσάρεστα, γιατί όταν ένας σκύλος θέλει να απειλήσει κάποιον, μπορεί να κρατήσει ψηλά την ουρά του και να την κουνά εμπρός και πίσω. Προς αποφυγή των παρεξηγήσεων, πρέπει να μάθετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας.


(Μπορείτε να μάθετε περισσότερα αν διαβάσετε το άρθρο: Κατανοείστε τα συναισθήματα του σκύλου σας στην κατηγορία Υιοθεσία).

 


9. Συντροφιά-Παιχνίδι


Είναι σημαντικό να παρέχετε στα σκυλιά, και ιδιαίτερα στα κουτάβια, συνεχή συντροφιά, επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τη μορφή εκπαίδευσης ή παιχνιδιού, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την μεταξύ σας σχέση και εμπιστοσύνη.


10. Αφήνετε το σκύλο πολλές ώρες μόνο του


Όταν ο σκύλος σας δαπανά 10 ώρες μόνος του σε ένα κλουβί, ένα μικρό ντουλάπι ή ακόμη και σε εξωτερικό χώρο είναι πολύ μεγάλο διάστημα για τα περισσότερα σκυλιά και μπορεί να οδηγήσει σε άγχος αποχωρισμού, κατάθλιψη και καταστροφικές συμπεριφορές, όπως μάσημα, λέρωμα, σκάψιμο και ασταμάτητο γάβγισμα ή ουρλιαχτό.


11. Κανόνες συμπεριφοράς


Μερικοί άνθρωποι περιμένουν από τα κατοικίδια ζώα τους να γνωρίζουν τι είναι σωστό και τι λάθος, χωρίς να τους εξηγήσουν. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι συμπεριφορές όπως το άλμα επάνω στους ανθρώπους, το ξύσιμο των επίπλων και η ούρηση στο χαλί είναι απαράδεκτες. Να είστε συνεπείς σχετικά με τους κανόνες του σπιτιού και ανταμείψτε το σκύλο σας όταν έχει καλή συμπεριφορά. Εάν χρειαστείτε βοήθεια, συμβουλευτείτε αμέσως έναν εκπαιδευτή.


12. Επικίνδυνες τροφές


Προσέξτε τα τρόφιμα που δίνετε στο σκύλο σας. Υπάρχουν πολλές τοξικές τροφές όπως η σοκολάτα και το αλκοόλ που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του σκύλου σας. Επιπλέον μην αφήνετε το σκύλο σας να τρώει από τα σκουπίδια γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υποστεί τροφική δηλητηρίαση ή ερεθισμό στο πάγκρεας. Τα χαλασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν επίσης τοξίνες και μούχλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει εμετό, τρόμο, σπασμούς και θάνατο.


(Μπορείτε να μάθετε περισσότερα διαβάζοντας το άρθρο: Τροφές που είναι επικίνδυνες για το σκύλο σας στην κατηγορία Κατοικίδια και Ζωή).

 


13. Επιπόλαια απόφαση για την υιοθέτηση σκύλου


Είναι καλό να κάνετε μία έρευνα και να καταλάβετε πως η υιοθέτηση ή η αγορά ενός κατοικίδιου δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να έχετε χρόνο, όρεξη, υπομονή και κάποια χρήματα για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις του σκύλου. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά αν ένας σκύλος ταιριάζει στον τρόπο ζωή σας, στο σπίτι σας και κυρίως στο χαρακτήρα σας. Πολλά σκυλάκια, που οι ιδιοκτήτες τους δεν έλαβαν σοβαρά υπ’ όψη τους τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις που έχει ένα κατοικίδιο ζώο, εγκαταλείφθηκαν και έμειναν αδέσποτα.

 


 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υγρή μύτη, ζεστή καρδιά! Συνταγές για σκύλους »