Είσοδος Μέλους

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 12:16

Υγρή μύτη, ζεστή καρδιά!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(14 ψήφοι)

Είναι κοινή αντίληψη ότι μπορείτε να καταλάβετε πότε ένα σκυλί είναι υγιές, αν η μύτη του είναι κρύα και υγρή, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αληθές. Μια κρύα και υγρή μύτη δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη και καλή υγεία όπως και αντίθετα, μια ζεστή και ξηρή μύτη δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ένα σκυλί είναι άρρωστο. Έτσι, να θυμάστε ότι είτε υγρή είτε ξηρή μύτη μπορεί να είναι φυσιολογική. Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας φαίνεται άρρωστος ή έχετε παρατηρήσει πρήξιμο, ή κάποιες ασυνήθιστες εκκρίσεις από τη μύτη του, να συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

 

  • Ο μύθος της υγρής μύτης.


Γιατί τα σκυλιά έχουν υγρή μύτη, ξέρετε;


Υπάρχει ο μύθος της βιβλικής εξήγησης: Ο Νώε όταν έφτιαξε την κιβωτό, χρησιμοποίησε τα σκυλιά ως φύλακες για να περιπολούν την κιβωτό και να κρατάνε ασφαλή τα ζώα. Μια μέρα, ενώ ένας σκύλος μύριζε γύρω – γύρω στην κιβωτό, ανακάλυψε μια τρύπα μεγέθους ενός κέρματος. Τότε αμέσως, σταμάτησε τη διαρροή με τη μύτη του, ενώ ένας άλλος σκύλος έτρεξε στο Νώε για βοήθεια. Ο Νώε επιδιόρθωσε την τρύπα και όλα τα ζώα σώθηκαν. Έτσι, ο Θεός παραχώρησε στο σκύλο μία κρύα και υγρή μύτη ως ανταμοιβή για την γρήγορη σκέψη του.

 

Πέρα από το θρύλο, σας παραθέτουμε μερικές προτεινόμενες εξηγήσεις γιατί η μύτη του σκύλου είναι υγρή και κρύα:

 

  • Καθαριότητα

 

Τη μύτη του ο σκύλος τη χρησιμοποιεί συνεχώς και κυρίως κατά τη διάρκεια του φαγητού. Τη γλείφει για να τη διατηρήσει καθαρή και για να την αφήσει δροσερή και υγρή.

 

  • Μείωση της θερμοκρασίας του σώματος

 

Ο σκύλος είναι καλυμμένος παντού με τρίχωμα, και δεν ιδρώνει στο δέρμα όπως οι άνθρωποι. Αντ 'αυτού, τα σκυλιά απομακρύνουν τη θερμότητα του σώματος μέσα από το στόμα τους, με λαχάνιασμα και μέσω τη υγρής μύτη τους. Ειδικοί βλεννογόνοι αδένες μέσα στα ρουθούνια του σκύλου παράγουν ένα υδαρές υγρό που βοηθά στην επιτάχυνση της δροσιάς.

 

  • Ανίχνευση

 

Η αίσθηση της όσφρησης στο σκύλο είναι περίπου ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από τη δική μας. Θεωρείται ότι μια υγρή μύτη βοηθά στο να απορροφά τα μικροσκοπικά σταγονίδια νερού που μεταφέρει ένα άρωμα, καθιστώντας και τις πιο αχνές οσμές εύκολο να εντοπιστούν.