Είσοδος Μέλους

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 12:20

Σκύλος και αυτοκίνητο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η ναυτία στους σκύλους κατά τη μετακίνησή τους με αυτοκίνητο, συχνά εμφανίζεται σε κουτάβια και σε μικρής ηλικίας σκύλους παρά σε μεγαλύτερα σκυλιά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη ναυτία στους ανθρώπους. 

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ασθένειας που πρέπει να αναγνωρίζετε όταν μεταφέρετε το σκυλί σας με το αυτοκίνητο, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 1. Αδράνεια
 2. Νωθρότητα
 3. Ανησυχία
 4. Χασμουρητό
 5. Κλαψούρισμα
 6. Υπερβολική έκκριση σάλιου
 7. Εμετό

 

Αντιμετώπιση προβλημάτων

 

 • Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ναυτίας των σκύλων είναι να κάνετε την βόλτα με το αυτοκίνητο όσο πιο άνετη γίνεται για το σκυλί σας. Το σκυλί σας θα νιώσει λιγότερο δυσάρεστα αν τον τοποθετήσετε να βλέπει προς τα εμπρός, ενώ ταξιδεύετε, αντί να είναι στα πλευρικά παράθυρα. Ένας τρόπος για να διασφαλιστεί αυτό, είναι η χρήση μιας ειδικά σχεδιασμένης ζώνης ασφαλείας για σκυλιά. Ακόμα, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα κλουβί για επιπλέον ασφάλεια – και έχουν το πλεονέκτημα να μην λερώσουν το αμάξι τους σε περίπτωση που το σκυλί αρρωστήσει και κάνει εμετό. 

 

 • Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στη ναυτία του σκύλου σας είναι να ανοίξετε λίγο τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας. Αυτό βοηθά στην εξισορρόπηση της εσωτερικής πίεσης με την εξωτερική πίεση του αέρα, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ναυτίας και στο αίσθημα ταλαιπωρίας του σκύλου σας. Επίσης, να είστε βέβαιοι ότι διατηρείτε το αυτοκίνητο δροσερό και καλά αεριζόμενο, γιατί ένα ζεστό ή ασφυκτικά κλειστό όχημα μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστη αίσθηση για το σκύλο σας.

 

 • Ένα τέχνασμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποτρέψετε τη ναυτία στο σκύλο σας είναι να περιορίσετε την κατανάλωση τροφής πριν από το ταξίδι. Ακριβώς πριν από το ταξίδι μπορείτε να δώσετε στο σκυλί σας ένα μικρό κομμάτι από ζαχαρούχο γλυκό, το οποίο μειώνει την αίσθηση της ναυτίας, αλλά προσοχή: Ποτέ μην δίνετε στο σκυλί σας καραμέλες ή σοκολάτα, επειδή είναι τοξικές τροφές για τους σκύλους.

 

Συμβουλές αν ο σκύλος σας έχει συνδέσει τη βόλτα με το αυτοκίνητο με μια δυσάρεστη διαδικασία και ναυτία

 

 • Κάνετε αποχή για μια ή δύο εβδομάδες από τις μετακινήσεις σας με το αυτοκίνητο.

 

 • Αλλάξτε όχημα για να αποφύγετε τη σύνδεση με παλαιότερες δυσάρεστες εμπειρίες.

 

 • Κάνετε σύντομες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο με κατεύθυνση το πάρκο ή κάποια άλλη περιοχή που λατρεύει ο σκύλος σας.

 

 • Ξεκινήστε σταδιακά να αναπτύσσετε τη σχέση του σκύλου σας με το αυτοκίνητο. Αρχικά, αφήστε το σκύλο σας να πλησιάσει το αυτοκίνητο και στη συνέχεια, τοποθετήστε τον στο κάθισμα με τον κινητήρα σβηστό. Όταν το σκυλί σας είναι έτοιμο και έχει αποβάλει το φόβο του κάντε μικρές διαδρομές, (γύρω από το τετράγωνο, για παράδειγμα) για να ελέγξετε την ανοχή και να βοηθήσετε το σκύλο σας να συνηθίσει τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο.

 

 • Χρησιμοποιήστε λιχουδιές για να μετατρέψετε το αυτοκίνητο σε ένα διασκεδαστικό μέρος για το σκυλί σας (αλλά να είστε προσεκτικοί να μην δώσετε πάρα πολλά κεράσματα και του δημιουργήσουν ναυτία).

 

 • Αγοράστε παιχνίδια για το σκυλί σας για να μπορεί να παίζει στο αυτοκίνητο.

 

Συμβουλές ασφάλειας κατά τη μεταφορά του σκύλου σας με το αυτοκίνητο

 

 • Όταν ταξιδεύετε με το σκυλί σας είναι καθήκον σας να εξασφαλίσετε και να παρέχετε στο ζώο σας τις βασικές του ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, την προστασία από τη ζέστη ή το κρύο και μια ασφαλή θέση στο όχημα.

 

 • Να είστε βέβαιοι ότι κρατάτε το λουρί του σκύλου σας σταθερά στο χέρι σας κατά την επιβίβαση και αποβίβαση του σκύλου σας από το αυτοκίνητο.

 

 • Να έχετε πάντα μια ετικέτα με τα στοιχεία του σκύλου σας σε περίπτωση που το κατοικίδιο ζώο καταφέρει να ξεφύγει. Βεβαιωθείτε ότι το κολάρο δεν μπορεί να ανοίξει. Ειδικά όταν ταξιδεύετε, είναι σημαντικό η ετικέτα να περιλαμβάνει στοιχεία, όπως ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου σας.

 

 • Για λόγους ασφαλείας, καλό είναι να μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να κάθετε στο μπροστινό κάθισμα γιατί σε περίπτωση ενός ξαφνικού φρεναρίσματος μπορεί να χτυπήσει στο παρμπρίζ. Επίσης, το κατοικίδιο ζώο μπορεί να ενοχλεί τον οδηγό ή μπορεί να πατήσει το λεβιέ ταχυτήτων ή το χειρόφρενο, προκαλώντας ατύχημα.

 

 • Ένας άλλος λόγος για να κρατήσετε τα κατοικίδια ζώα στο πίσω κάθισμα ή σε ένα κλουβί είναι οι αερόσακοι που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό κίνδυνο στα σκυλιά. Οι αερόσακοι όταν ανοίξουν με τεράστια δύναμη από το ταμπλό, μπορεί να τραυματίσουν σοβαρά το κατοικίδιο ζώο σας. 

 

 • Ασφαλίστε το σκύλο σας μέσα στο αυτοκίνητο. Ένα ανεξέλεγκτο κατοικίδιο ζώο μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση και είναι επικίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος ή απότομου φρεναρίσματος αφού, ο σκύλος μπορεί να χτυπήσει στο παρμπρίζ τραυματίζοντας τον εαυτό του αλλά και κάποιον επιβάτη ή μπορεί να χτυπήσει πάνω στον οδηγό, με αποτέλεσμα την απώλεια του ελέγχου του αυτοκινήτου.

 

 • Χρησιμοποιήστε ένα κλουβί για σκύλους, το οποίο είναι ένας ιδανικός τρόπος για να συγκρατήσετε το κατοικίδιο ζώο σας ασφαλή σε ένα αυτοκίνητο. Επιπλέον, το κλουβί θα είναι ένα ήσυχο μέρος για να ξεκουραστεί ο σκύλος σας. Ασφαλίστε το κλουβί, ώστε να μην μπορεί να μετακινηθεί σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή ατυχήματος.Αν στο αυτοκίνητό σας χωράει κλουβί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ζώνη ασφαλείας για σκύλους.

 

 • Να ελέγχετε συχνά το πίσω μέρος, στο οποίο βρίσκετε ο σκύλος σας και επιβραβεύστε τον όταν συμπεριφέρεται καλά και ήσυχα. Καθησυχάστε τον, όταν είναι νευρικός και νιώθει άβολα.