Είσοδος Μέλους

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 16:13

Ράτσες σκύλων με μπλε μάτια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
  • Ποιες ράτσες σκυλιών έχουν μπλε μάτια;

 

Οι πιο χαρακτηριστικές και γνωστές ράτσες σκυλιών με μπλε μάτια είναι το Σιβηρικό Χάσκυ και ο Ποιμενικός της Αυστραλίας. Σε αυτές τις δύο ράτσες, το γονίδιο του μπλε χρώματος ματιού είναι ανεξάρτητο από το χρώμα του τριχώματος, δηλαδή κάθε σκύλος ράτσας Χάσκυ ή της Αυστραλιανός Ποιμενικός μπορεί να έχει μπλε μάτια, ανεξάρτητα από το χρώμα του τριχώματος του.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μπλε γονίδιο οφθαλμού σχετίζεται με το χρώμα του τριχώματος που πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου ή εν μέρει λευκό. Λευκές κηλίδες ή άσπρο τρίχωμα στο κεφάλι, σε συνδυασμό με την έλλειψη του χρώματος γύρω από τα μάτια, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα σκυλί με μπλε μάτια. Εάν υπάρχουν ασύμμετρα λευκά σημάδια στο κεφάλι, ένας σκύλος μπορεί να έχει ένα μπλε μάτι στην πλευρά της κεφαλής με το λευκό τρίχωμα, και ένα καστανό μάτι στην άλλα πλευρά του προσώπου. Οι ράτσες σκυλιών που είναι πιθανό να έχουν μπλε μάτια, επειδή έχουν λευκά στίγματα είναι: Δαλματίας, Κόλει, Ποιμενικός Σέτλαντ, Μεγάλος Δανός, παρδαλά Ντασχάουντ και Αυστραλιανός Κατλ Ποιμενικός.


Να έχετε υπόψη σας ότι πολλά σκυλιά οφείλουν το μπλε χρώμα στα μάτια τους, στο γονίδιο Μερλ (Merle) που δημιουργεί :


1. κηλίδες και στίγματα χρώματος στο τρίχωμα


2. μπλε ή άλλα παράξενα χρώματα στα μάτια


3. επηρεάζει την χρωστική ουσία του δέρματος


και το οποίο συνδέεται με την κώφωση. Το γονίδιο των Χάσκυ με μπλε μάτια ΔΕΝ συνδέεται με την κώφωση, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες ράτσες σκύλων όπου το χρώμα των ματιών είναι μπλε. Η κώφωση στα Χάσκυ είναι μία πάρα πολύ σπάνια πάθηση.


Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι ο μπλε χρωματισμός στα μάτια οφείλεται επίσης, στην έλλειψη ενός γονίδιου που τη συναντάμε σχεδόν σε όλες τις ράτσες σκύλων. Με άλλα λόγια, οποιοδήποτε σκυλί μπορεί να έχει μπλε μάτια, ανεξάρτητα από τη ράτσα και το χρώμα του τριχώματος. Αν και πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, παρόλα αυτά ένα κουτάβι μπορεί να γεννηθεί με μπλε μάτια, ακόμη και αν οι γονείς του δεν έχουν. Επιπλέον, σε ορισμένες ράτσες τα μπλε μάτια θεωρούνται "γενετικό σφάλμα", όπως για παράδειγμα, στη ράτσα Μάλαμουτ.


Τέλος, σε μερικές ράτσες σκυλιών όπως στο Βαιμαράνερ τα κουτάβια γεννιούνται με μπλε μάτια αλλά καθώς μεγαλώνουν αλλάζει το χρώμα των ματιών τους .