Είσοδος Μέλους

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 12:36

5 Λόγοι για τους οποιους ο σκύλος δε σας δίνει προσοχή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(21 ψήφοι)
  • Γιατί δεν σας ακούει ο σκύλος σας;


Μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις ενός ιδιοκτήτη σκύλου είναι όταν το σκυλί του δεν υπακούει σε ό,τι του λέει να κάνει. Όλα τα σκυλιά μπορούν να είναι καλοί ακροατές, αλλά χρειάζονται σωστή καθοδήγηση και καλή σχέση με τους ιδιοκτήτες τους για να επιτευχθεί αυτό. Αν ο σκύλος σας δεν ακούει τις εντολές σας, πιθανόν να οφείλεται σε έναν από τους ακόλουθους λόγους.

 

1. Δεν είστε αρκετά διασκεδαστικοί

 

Αν ο σκύλος σας δεν σας ακούει, μπορεί να έχει καταλάβει ότι υπάρχει μεγαλύτερη και καλύτερη ανταμοιβή όταν σας αγνοεί – προτιμά περισσότερο να κυνηγάει γάτες ή να μυρίζει το γρασίδι. Ο μόνος τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή του, είναι να γίνετε πιο ενδιαφέροντες και πιο διασκεδαστικοί απ’ ότι είστε συνήθως.

 

2. Ο φόβος της τιμωρίας

 

Σκεφτείτε προσεκτικά πριν να προσπαθήσετε να διορθώσετε το χαρακτήρα του σκυλιού σας για ανάρμοστη συμπεριφορά (και φυσικά ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ακατάλληλες μορφές τιμωρίας). Για παράδειγμα, αν το σκυλί σας φεύγει από την μπροστινή πόρτα και εσείς τον ψάχνετε για ώρα μέσα στη γειτονιά, μην τον τιμωρήσετε όταν τον βρείτε και τον επιστρέψετε σπίτι ή αν επιστρέψει από μόνος του, γιατί το σκυλί σας θα συνδέσει τη τιμωρία με την με την τελευταία ενέργεια που κάνατε, δηλαδή, την επιστροφή του στο σπίτι.

 

3. Ο σκύλος απαιτεί και χρειάζεται (περισσότερη) εκπαίδευση

 

Τα σκυλιά πραγματικά θέλουν να συμπεριφέρονται σωστά, αλλά πρέπει να τους δώσουμε τα κίνητρα. Μην νομίζετε ότι ο σκύλος σας δεν σας ακούει επειδή είναι δύσκολος χαρακτήρας ή είναι πεισματάρης, αλλά θεωρείστε ότι απλά, δεν σας καταλαβαίνει. Ο τρόπος για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα είναι η εκπαίδευση: προσλάβετε έναν εκπαιδευτή ή παρακολουθήστε κάποια μαθήματα για να μάθετε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσελκύσετε και να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μια έρευνα στο διαδίκτυο ή να διαβάσετε ορισμένα βιβλία σχετικά με τις βασικές εντολές εκπαίδευσης και την κατάρτιση υπακοής.

 

4. Λάθος γλώσσα-Λάθος επικοινωνία

 

Αν ο σκύλος σας φαίνεται να σας αγνοεί, ίσως είναι απλά ένα "εμπόδιο στην διάλεκτο της γλώσσας", αφού εσείς μιλάτε ελληνικά, (αγγλικά, ισπανικά ή κάποια άλλη γλώσσα) και εκείνος " μιλάει τη γλώσσα των σκύλων" . Δεν παίζει ρόλο μόνο το γάβγισμα, για να ερμηνεύσετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες του σκύλου σας. Είναι πολύ βασικό να γνωρίζετε και να αντιλαμβάνεστε τη γλώσσα του σώματος, γιατί τα σκυλιά επικοινωνούν κυρίως μέσα από τη στάση του σώματος, την κίνηση, την επαφή με τα μάτια... και όλα αυτά χωρίς προφορικό λόγο. Την επόμενη φορά που ο σκύλος δεν θα σας ακούσει, σκεφτείτε αν πραγματικά καταλαβαίνει την ερώτηση ή την ομιλία σας.

 

5. Κακός συγχρονισμός ανάμεσά σας

 

Όταν το σκυλί σας δεν θα ακούσει και θα σας αγνοήσει , ο συγχρονισμός και η μεταξύ σας χημεία μπορεί να είναι ένα βασικό ζήτημα. Ο συγχρονισμός είναι ζωτικής σημασίας για τα σκυλιά, για να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, ώστε να ανταμειφθούν ή τι κάνουν όταν τιμωρούνται (δώστε έμφαση στην επιβράβευση). Έχετε περίπου 2 ή 3 δευτερόλεπτα, μετά από τη συμπεριφορά του για να τον επιβραβεύσετε, αλλιώς η ανταμοιβή χάνει το νόημά της.

 

  • Εάν όλα τα υπόλοιπα αποτυγχάνουν, να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια και να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας

 

Αν ο σκύλος σας, δεν σας υπακούει, ανεξάρτητα από το λόγο, η καλύτερη λύση είναι να προσλάβετε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων . Οι καλοί εκπαιδευτές σκύλων δεν γνωρίζουν μόνο, πότε ακριβώς θα πρέπει να καθίσει ή να ξαπλώσει ένα σκυλί , αλλά μπορούν να ερμηνεύσουν τη σχέση μεταξύ του σκύλου και εσάς και να σας βοηθήσουν να τη βελτιώσετε. Η εκπαίδευση θα οδηγήσει σε ένα αίσιο τέλος, τόσο για εσάς, όσο και για το σκυλί σας.