Κατοικίδια & Ζωή

Χρήσιμα άρθρα για εσάς και το κατοικίδιο σας.
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 14:21

Μπορεί ο σκύλος μου να αναγνωρίσει το είδωλό του στον καθρέφτη;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τι βλέπει ο σκύλος σας στον καθρέφτη; Για πολλά χρόνια ήταν ένα ερώτημα διαμάχης μεταξύ των επιστημόνων αλλά σιγά-σιγά το θέμα αρχίζει να ξεδιαλύνεται.

Οι άνθρωποι μπορούν μετά τον 18 μήνα της ηλικίας τους να καταλάβουν πως αυτό που βλέπουν στον καθρέφτη είναι ο εαυτός τους.

Τα υψηλότερα πρωτεύοντα (higher primates) ζώα και συγκεκριμένα τα δελφίνια, φάλαινες Όρκα, ελέφαντες, χιμπατζήδες και η Ευρωπαϊκή καρακάξα μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Αυτό, λένε οι επιστήμονες, δεν σημαίνει πως τα υπόλοιπα ζώα είναι χαζά. Τα ζώα που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη είναι αυτά που έχουν σαν πολύ αναπτυγμένη την όραση τους.

Όταν ένας μικρός σε ηλικία σκύλος ή γάτα δει για πρώτη φορά το είδωλο του στον καθρέφτη αντιδρούν σαν ένα άλλο άγνωστο ζώο έκανε ξαφνικά την εμφάνιση του.

Στα σκυλιά η κυρίαρχη αίσθηση είναι η μυρωδιά. Όταν ζητάμε σε ένα σκυλί να αναγνωρίσει το είδωλο του στον καθρέφτη, είναι σαν να του ζητάς να μυρίσει το είδωλο ώστε να "καταλάβει" πως είναι "ο ίδιος".

Ο βιολόγος Marc Becoff διεξήγαγε μία πολύχρονη έρευνα στο πανεπιστήμιο του Colorado και αυτό που συμπέρανε είναι πως τα σκυλιά μας έχουν την αίσθηση που ονομάζουμε "body-ness", δηλαδή μπορούν να αναγνωρίσουν μέλη του σώματός του. Επίσης η αίσθηση με την ονομασία "mine-ness" τους βοηθάει να καταλάβουν ποια πράγματα τους ανήκουν και ποια όχι. Παραδείγματος χάρη ξέρουν ότι το κόκαλο είναι δικό τους αλλά το παπούτσι σου δεν είναι. Αυτό που δεν αποδείχτηκε από την έρευνα είναι η αίσθηση "I-ness" (με το "I" να σημαίνει εγώ").

Αυτό που σίγουρα συμβαίνει, είναι πως επειδή το είδωλο δεν μυρίζει, μετά από καιρό, οι περισσότεροι σκύλοι σταματούν να ασχολούνται και αδιαφορούν.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Πηγή: petsonly.gr