Εκπαίδευση

Χρήσιμα άρθρα για εσάς και το κατοικίδιο σας.
Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016 15:31

Μπες στην θέση του άλλου!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο χρυσός κανόνας του «Μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν» γίνεται ευκολότερα αντιληπτός όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται. Τότε είναι που βιώνουμε το κακό που κάνουμε στον άλλο. Με αυτό τον τρόπο είναι ευκολότερο ,επίσης, να κάνουμε και την αυτοκριτική μας και ενδεχομένως να δούμε τα πράγματα με διαφορετική οπτική και να αλλάξουμε συμπεριφορά.

Η ενσυναίσθηση, το να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να καταλαβαίνεις το πώς αισθάνεται και το τι περνάει, είναι χάρισμα και χαρακτηριστικό ανθρώπου με ευαισθησίες, με ανοικτό μυαλό και ανθρωπιά. Μια ανθρωπιά που περικλείει κάθε πλάσμα του θεού, κάθε μορφή ζωής. Ο σεβασμός προς τον άλλο, προς τα ζώα, προς την φύση δείχνει το μεγαλείο του ανθρώπου που μπορεί και ξεχωρίζει, τον άνθρωπο που συμπονά, που συμμερίζεται και νοιάζεται για τα τι συμβαίνει γύρω του και τις δυσκολίες που μπορεί να περνούν κάποιοι άλλοι. Δείχνε τον άνθρωπο που δεν είναι κλεισμένος στο εγώ του, που αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνος του, που δίνει δικαίωμα ύπαρξης και αξιοπρέπειας και στους άλλους.

Και ο τρόπος που χειριζόμαστε τα ζώα , τους αδυνάτους και αυτούς από τους οποίους δεν προσδοκάμε να κερδίσουμε τίποτα δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μας. Ας βάζουμε την φαντασία μας να δουλεύει, ας αναρωτηθούμε «Πως θα ένοιωθα εγώ αν μου πετούσαν πέτρες; Αν περνούσα τη ζωή μου αλυσοδεμένος; Αν.. αν ..»

Γιάννης Αραχωβίτης

Στις αρχές τις δεκαετίας του 90 ο Γιάννης Αραχωβίτης βρέθηκε να μαθητεύει δίπλα στα δυο "ιερά τέρατα" στο χώρο της εκπαίδευσης ζώων, τον κ. Μπόμπ Μπέιλυ (Η.Π.Α.) και λίγο αργότερα την κ. Τουρίντ Ρουγκάς (Νορβηγία). Η επίδραση των δυο φωτισμένων δασκάλων άλλαξε δραστικά την εκπαιδευτική φιλοσοφία του κ. Αραχωβίτη που πέρασε οριστικά στο κλαμπ των θετικών εκπαιδευτών.

Δείτε Περισσότερα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.