Είσοδος Μέλους

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 13:30

Γιατί οι σκύλοι γαβγίζουν;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Το γάβγισμα, για τα σκυλιά είναι ένα είδος επικοινωνίας  και μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με την κατάσταση. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά γαβγίζουν:

 

1. Προστασία της περιοχής του:
Όταν ένα άτομο ή ένα ζώο έρχεται σε μια περιοχή, όπου ο σκύλος σας τη θεωρεί δικιά του, αρχίζει να γαβγίζει και καθώς η απειλή πλησιάζει, το γάβγισμα γίνεται όλο και πιο έντονο και δυνατό. Το σκυλί σας φαίνεται να είναι σε εγρήγορση και γίνεται επιθετικό κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου γαβγίσματος.

 

2. Φόβος:
Κάποια σκυλιά γαβγίζουν σε κάθε θόρυβο ή αντικείμενο που τραβάει την προσοχή τους και μπορεί να τους τρομάξει. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και όχι μόνο στη δική τους περιοχή.

 

3. Πλήξη ή Μοναξιά:
Τα σκυλιά είναι ζώα που θέλουν συντροφιά και δεν πρέπει να μένουν μόνα τους, στο σπίτι ή στην αυλή, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να νιώσουν πλήξη μοναξιά και λύπη, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να γαβγίζουν για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους.

 

4. Χαιρετισμός και Παιχνίδι:
Τα σκυλιά συχνά χρησιμοποιούν το γάβγισμα για να χαιρετήσουν τους ανθρώπους ή άλλα ζώα. Είναι συνήθως ένα ευχάριστο γάβγισμα, που συνοδεύεται με κούνημα της ουράς και μερικές φορές με άλμα.

 

5. Αναζητά Προσοχή:
Τα σκυλιά πολλές φορές γαβγίζουν για να σας επισημάνουν κάτι που θέλουν, όπως: βόλτα, παιχνίδι ή φαγητό.

 

6. Άγχος Αποχωρισμού/ Ψυχαναγκαστικό Γάβγισμα:
Τα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού γαβγίζουν υπερβολικά, όταν μένουν μόνα τους και μπορεί επίσης, να παρουσιάσουν και άλλα συμπτώματα, όπως κατάθλιψη και να προκαλέσουν ζημιές μέσα στο σπίτι. Τα σκυλιά με ψυχαναγκαστικές διαταραχές τείνουν να γαβγίζουν, μόνο για να ακούσουν τον ήχο της φωνής τους, ενώ συχνά κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως τρέξιμο σε κύκλους ή κατά μήκος ενός αντικειμένου (π.χ. σε φράχτη).

 

  • Πώς να μεταχειριστείτε το γάβγισμα.

 

Για να μπορέσετε να βοηθήσετε το σκύλο σας να γαβγίζει λιγότερο θα χρειαστείτε αρκετό, χρόνο, υπομονή και συνεχής εξάσκηση. Δεν θα αλλάξει ο σκύλος σας μέσα σε ένα βράδυ, αλλά με τις κατάλληλες τεχνικές και χρόνο, μπορείτε να δείτε μεγάλη πρόοδο και βελτίωση.

 

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για τον έλεγχο του γαβγίσματος του σκύλου σας.

 

  • Ποτέ μην φωνάξει στο σκυλί σας, ενώ γαβγίζει. Αν φωνάζετε δυνατά διεγείρετε και προκαλείτε το σκυλί σας να γαβγίζει περισσότερο, επειδή σκέφτεται ότι με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνει και αντιγράφει την συμπεριφορά σας. Έτσι, ο πρώτος κανόνας είναι να μιλάτε ήρεμα, σταθερά και να μην φωνάζετε.

 

  • Τα περισσότερα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν τι θέλετε, όταν τους λέτε: "κλείσε το στόμα σου!". Έτσι εκπαιδεύστε το σκυλί σας να καταλάβει την εντολή "ησυχία!". Όταν ο σκύλος σας γαβγίζει πείτε του " Ησυχία " με μια ήρεμη και σταθερή φωνή. Περιμένετε μέχρι να σταματήσει να γαβγίζει, (ακόμα κι αν είναι μόνο για να πάρει μια ανάσα) και στη συνέχεια, επαινέστε τον δίνοντάς μια απόλαυση. Απλά να είστε προσεκτικοί να μην τον ανταμείψετε, όταν γαβγίζει. Τελικά θα καταλάβει ότι αν σταματήσει να γαβγίζει με τη λέξη "ησυχία" θα παίρνει μια απόλαυση.

 

  • Ένας κουρασμένος σκύλος είναι ένας ήσυχος σκύλος. Πηγαίνετε το σκυλί σας έξω καθημερινά μια μεγάλη βόλτα ή για τρέξιμο και περάστε λίγο χρόνο παίζοντας μαζί του, έτσι ώστε να ασκήσει το σώμα και το μυαλό του . Η ψυχική και σωματική διέγερση αποβάλει μακριά το άγχος.

 

  • Κάποιες φορές είναι καλύτερο να αγνοήσετε το γάβγισμα, αν καταλαβαίνετε ότι το μόνο που αποζητά ο σκύλος σας είναι η προσοχή.

 

  • Μερικά ιατρικά προβλήματα, όπως το τσίμπημα μέλισσας ή κάποια ασθένεια με συνεχή πόνο, μπορεί να προκαλέσουν έντονο γάβγισμα. Παλαιότερα τα κατοικίδια σκυλιά ανέπτυξαν μια μορφή άνοιας που προκαλούσε υπερβολικό και έντονο γάβγισμα. Γι’ αυτό είναι πάντα καλό να επισκέπτεστε τον κτηνίατρό σας, να εξετάζετε τακτικά το σκύλο σας και να ενημερώνεστε για την υγεία του.

 

Μην αφήνετε τα προβλήματα του γαβγίσματος να συνεχιστούν και να εξελιχθούν. Το γάβγισμα μπορεί να προκαλέσει στα σκυλιά αύξηση της αδρεναλίνης τους, και αυτό να έχει ως συνέπεια να κάνει το γάβγισμα μια ευχάριστη συνήθεια.