Είσοδος Μέλους

Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 11:55

Το πρόβλημα και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στα κατοικίδια ζώα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Μια νέα μελέτη, από το σύλλογο που ασχολείται με την πρόληψη της παχυσαρκίας στα κατοικίδια, αποκαλύπτει ότι περισσότερο από το 44 % των σκύλων και το 57 % των γατών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 95 κτηνιατρικές κλινικές, από τις οποίες αξιολογήθηκαν 669 σκυλιά ηλικίας 1-16 και 202 γάτες ηλικίας 1-19. Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι υπάρχουν 7,2 εκατομμύρια παχύσαρκα και 26 εκατομμύρια υπέρβαρα σκυλιά. Ο αριθμός στις γάτες είναι υψηλότερος, με 15,7 εκατομμύρια εκτιμάται ότι είναι παχύσαρκα και 35 εκατομμύρια υπέρβαρα.


Η παχυσαρκία στα κατοικίδια αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες που προκαλεί ιάσιμες ασθένειες και θάνατο σε σκύλους και γάτες, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και ιδρυτής του συλλόγου. Τα κατοικίδια ζώα είναι σε πραγματικό κίνδυνο και τείνουν να μην ζουν όσο οι προηγούμενες γενιές, αφού αναπτύσσουν σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η αρθρίτιδα.


Σύμφωνα με το σύλλογο, τα ζώα που θεωρούνται παχύσαρκα εμφανίζουν μεγάλα αποθέματα λίπους πάνω από το στήθος, πίσω στη βάση της ουράς και στα οπίσθια. Η κοιλιά αρχίζει ευκρινώς να κρεμάει και δεν ξεχωρίζει η μέση του ζώου όταν το βλέπουμε από πάνω. Επιπλέον, το στήθος και η κοιλιά εμφανίζονται διογκωμένα ή πρησμένα.


Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα μεγαλύτερα ζώα είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας . Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι 52,1 % των σκύλων και το 55 % των γατών ηλικίας άνω των 7 βρέθηκαν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.


Επιπλέον κιλά σε μεγαλύτερης ηλικίας κατοικίδια ζώα ενισχύουν οποιεσδήποτε προ-υπάρχουσες συνθήκες και περιπλέκουν τη θεραπεία. Ως άμεσο αποτέλεσμα της παχυσαρκίας όλο και περισσότερα κατοικίδια εμφάνιζαν ασθένειες που είναι συχνά χρόνιες όπως διαβήτη, αναπνευστικά προβλήματα και αρθριτικά. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να καταλάβουν ότι μερικά επιπλέον κιλά σε ένα σκύλο ή μια γάτα είναι παρόμοιο πρόβλημα όπως και στους υπέρβαρους ανθρώπους.


Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα μικρά σκυλιά ράτσας, όπως Τσιουάουα και Γιορκσάιρ Τεριέ , είχαν περισσότερα προβλήματα με το βάρος τους σε σχέση με τα μεγαλύτερα σκυλιά ράτσας, όπως Λαμπραντόρ ή Γκόλντεν Ριτρίβερ. Αυτό το αποτέλεσμα, οφείλεται στο γεγονός ότι τα μικρού μεγέθους σκυλιά δεν λαμβάνουν καθημερινή άσκηση.


Είναι ενδιαφέρον, ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ανέφεραν ότι τα κατοικίδια ζώα τους είναι υπέρβαρα όταν ρωτήθηκαν από τους κτηνιατρικούς φορείς υγειονομικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, το 71,5 % των ιδιοκτητών με υπέρβαρες ή παχύσαρκες γάτες και το 60% των ιδιοκτητών σκύλων είχε δηλώσει ότι πίστευε πως το ζώο του ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ξέρουν αν το κατοικίδιό τους είναι πάρα πολύ βαρύ.

 

  • Τι κάνω αν πιστεύω πως σκύλος μου είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος;

 


1. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.


Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να σας διαβεβαιώσει αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος. Θα μετρήσει το βάρος, το ποσοστό του λίπους, θα εξετάσει το σκύλο σας και θα σας πει σίγουρα αν πρόκειται για παχύσαρκο ή υπέρβαρο σκύλο.

 

2. Εξέταση αίματος-θυρεοειδούς αδένα.

 

Στη συνέχεια, αν ο σκύλος αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας, ο κτηνίατρος θα ελέγξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα με μια εξέταση αίματος. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια πολύ κοινή ασθένεια που προκαλεί αύξηση του βάρους σε κατοικίδια ζώα και πρέπει να διορθωθεί για να μπορέσει να μειώσει βάρος ο σκύλος σας.


3. Σωστή διατροφή.

 

Αφού έχετε επιβεβαιώσει ότι ο τετράποδος φίλος σας χρειάζεται να αδυνατίσει, να εξετάσετε λεπτομερώς τι τρώει σε καθημερινή βάση (λιχουδιές, ξηρά τροφή, σνακ, κ.α.) και να εντοπίσετε τι μπορείτε να ελαττώσετε και να κόψετε από τη διατροφή του.


Μια άλλη τακτική για να δοκιμάσετε, είναι να μειώσετε τις μερίδες. Μπορείτε να ελαττώσετε την ημερήσια πρόσληψη τροφής κατά 15% έως 20% για μια περίοδο έξι έως οκτώ εβδομάδων. Επιπλέον, ο κτηνίατρος μπορεί να σας υπολογίσει την ακριβή ποσότητα φαγητού και το ποσό των θερμίδων που χρειάζεται το κατοικίδιο ζώο σας κάθε μέρα, για να χάσει βάρος σύμφωνα με το μέγεθός του, το ιδανικό σωματικό βάρος, το ενεργειακό επίπεδο και την υγεία του.


4. Άσκηση


Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική για τα κατοικίδια ζώα, όπως είναι για τους ανθρώπους. Βρείτε 10-15 λεπτά και κάντε διάφορες δραστηριότητες με το σκυλί σας, όπως βόλτα ή παιχνίδι. Εάν έχει ζεστό καιρό, η άσκηση θα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Για τα βαρύτερα σκυλιά με σοβαρά προβλήματα ή αυτά που υπερθερμαίνονται εύκολα, το κολύμπι είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

 

  • Σε πόσο καιρό θα δω τα αποτελέσματα;

 

Ο στόχος είναι μια σταδιακή απώλεια βάρους και θα πρέπει να αναμένετε ότι η βελτίωση του βάρους του σκύλου σας θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Το ιδανικό είναι μία απώλεια 1% έως 2% του αρχικού βάρους ανά εβδομάδα.


Μόλις επιτύχετε το στόχο σας μην ξεχάσετε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μία περίοδος  για να μπορέσει ο σκύλος σας να διατηρήσει το βάρος του και να μην πάρει τα κιλά που έχασε. Ελεγχόμενες μερίδες φαγητού, περιορισμός στις λιχουδιές και τακτική άσκηση είναι απαραίτητα για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση βάρους.